Burgerzaken op tv; van Den Haag tot Oudewater

Het nieuwe tv-programma Burgerzaken van KRO-NCRV is sinds dinsdag 21 februari wekelijks te kijken op NPO1. In het gemeentehuis van vijf Nederlandse gemeenten (Den Haag, Rozendaal, Den Bosch, Oudewater en Leiden) worden hardwerkende ambtenaren gevolgd in de belangrijke rol die zij hebben bij alle kleine en grote gebeurtenissen in een mensenleven.

Burgerzaken

In de gemeenten Den Haag, Rozendaal, Den Bosch, Oudewater en Leiden zijn de medewerkers van Burgerzaken iedere dag weer getuige van de mooie, verdrietige en veelal herkenbare verhalen van de bezoekers. Van mensen die een ID of rijbewijs komen ophalen, een baby komen aangeven, elkaar het ja-woord geven of juist hun huwelijk ontbinden. 

Onderwerpen Burgerzaken

Het zijn ontroerende en verrassende gesprekken met mensen op bijzondere momenten in hun leven. Van de aanvraag van een nieuw brommerrijbewijs tot emotionele kwesties, waarbij een vader zijn levenloos geboren kindje komt aangeven bij de gemeente. Burgerzaken geeft een unieke kijk op het dagelijkse leven en de sleutelmomenten in een mensenleven.

Meer onderwerpen die je ziet in het tv-programma Burgerzaken:

Emigreren en kinderen achterlaten in Nederland

In Burgerzaken wordt onder anderen Nathalie gevolgd als ze zich uitschrijft uit Nederland. Nathalie emigreert naar Curaçao om dichter bij haar moeder, die in Venezuela woont, te kunnen zijn. Maar daarvoor moet ze wel een offer brengen, ze laat haar kinderen achter in Nederland. Nathalie komt uit een expat familie en is zelf ook op jonge leeftijd in Nederland gebleven, terwijl haar ouders weer verder trokken naar een ander land. In Burgerzaken wordt ze gevolgd als ze binnenloopt bij het Stadhuis van Den Haag, ondersteund door haar kinderen. 

Nieuw brommerrijbewijs

In gemeente Den Bosch meldt Adri zich op de afdeling Burgerzaken. Adri heeft autisme en krijgt steun van zijn moeder Tineke bij het aanvragen van een nieuw brommerrijbewijs. Hij is bestolen tijdens een vakantie in Frankrijk en was flink van slag, gelukkig steunt Tineke hem door dik en dun. Met zijn nieuwe rijbewijs kan Adri eindelijk weer op bezoek bij zijn vrienden.

Bruiloft in Den Haag

Lucia en Roy trouwen in het stadhuis van Den Haag. Ze hebben elkaar leren kennen via een karaoke-app waarbij ze met allerlei mensen uit de wereld liedjes zingen. Lucia heeft scoliose aan haar rug en is daarom periodes aan huis gekluisterd. Ze droomden van een sprookjeshuwelijk op een droomlocatie met veel gasten maar toen overleed heel plotseling de moeder van Lucia. Daarom besluiten ze het klein te houden en in klein gezelschap op het stadhuis te trouwen.

Burgerzaken kijken

KRO-NCRV’s Burgerzaken is vanaf dinsdag 21 februari om 21.05 uur op NPO 1 en op NPO Start en NPO Plus te kijken. Wist je dat je NPO Start ook vanuit het buitenland – bijvoorbeeld uit België – kunt kijken? Maak dan gebruik van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet VPN Nederland heeft nu een aantrekkelijke (F1)-aanbieding.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 maart 2023 /