Van Onschatbare waarde seizoen 6: deelnemers en experts
Van Onschatbare waarde seizoen 6 is vanaf vandaag – maandag 13 februari – weer te kijken. Dionne Stax presenteert de show, waarbij Arnold Wegh, Bert Degenaar, Bianca Frölich en Bas Jonker de kans krijgen om waardevolle pronkstukken te kopen. Ontdek hier alles over de deelnemers en experts van Van Onschatbare waarde seizoen 6.
Van Onschatbare waarde seizoen 6
Van onschatbare waarde is terug! Dionne Stax presenteert het nieuwe seizoen van het populaire programma. In Van onschatbare waarde krijgen verkopers van bijzondere en waardevolle spullen de kans om hun object te verkopen aan experts Arnold Wegh, Bert Degenaar, Bianca Frölich en Bas Jonker.
Programma voor de liefhebbers van Stukken van Mensen.
Van Onschatbare Waarde kijken
Iedere maandag vanaf 13 februari 2023 kun je om 20.30 uur bij MAX op NPO1 kijken naar Van Onschatbare Waarde seizoen 6 met Dionne Stax. Het nieuwe seizoen telt zeven afleveringen. Wist je dat je de voorgaande seizoenen ook op NPO Plus en NPO Start kunt kijken? Je kunt ook vanuit België (of een ander land kijken). Zorg dan voor een VPN Verbinding, waarbij je de server op Nederland zet en ga dan naar de website van NPO Start.
Experts Van Onschatbare waarde
Mensen uit heel Nederland krijgen de unieke kans om hun waardevolle pronkstuk te verkopen aan Arnold Wegh, Bert Degenaar, Bianca Frölich of Bas Jonker. De experts ontvangen verkopers in hun eigen kamer, de verkoper accepteert het bod óf kiest ervoor om door te gaan naar de volgende kamer. Slim onderhandelen is een vereiste; eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg meer terug. De verkopers worden bijgestaan door presentatrice Dionne Stax.
Deelnemers Van Onschatbare waarde
Wie de deelnemers aan Van Onschatbare waarde zijn en wat voor bijzondere objecten ze meenemen om aan de experts te verkopen? Je leest het hieronder uitgebreid in de beschrijving per aflevering.
Geldkistje & familiepaard
In het Van onschatbare waarde seizoen 6 zijn de deelnemers te gast op Paleis Soestdijk. Hier verheugen de experts zich op de komst van verkopers met bijzondere objecten. De eerste verkoper is Jan. De zoon van een Haagse antiquair brengt een klein smeedijzeren geldkistje mee. Het beschilderde kistje is in de jaren 50 in de collectie van zijn vader beland. Jan zet in op 5500 euro, maar is dat realistisch?
Ook Caroline komt langs. Zij verkoopt een uniek bronzen beeld van een paard. Het beeld is in 1978 gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Theo Mackaay en werd gebaseerd op een familiepaard. Het is uniek, aangezien de stijl van het beeld atypisch is voor Mackaay. Kubisme en impressionisme zijn kunststromingen die normaal gesproken op hem van toepassing zijn. In welke stal komt het paard van Caroline terecht?
Uilenklokje & aquarel Jan Toorop
Hortence heeft een uilenklokje uit de jaren 30 meegebracht, zo zien we in aflevering 2. Ze wil dat dit bijzondere object op een leuke plek terechtkomt en een mooi, nieuw leven tegemoet gaat. De klok valt in de smaak bij de experts, maar hoever willen ze gaan? De standvastige Hortence hoopt in ieder geval op een drankje bij Arnold, maar of hij interesse heeft…
Margot komt met een bijzonder erfstuk naar Paleis Soestdijk: een aquarel met een Bijbelse voorstelling van beeldend kunstenaar Jan Toorop. In tegenstelling tot zijn meestal sombere stijl, is dit schilderij van Toorop opmerkelijk vrolijk en licht, aldus de razend enthousiast kenners . Gaat Margot zelf ook vrolijk naar huis?
Schilderij Kees Maks & zilveren dienblad
Marjan heeft een schilderij van kunstenaar Kees Maks meegenomen. Het schilderij is een nachtgezicht van de nieuwe dijk in Amsterdam. Het werk uit 1912 is, net als vele andere werken van Maks, te herkennen aan de extreme contrasten in kleuren. Marjan kreeg het stuk van een oude vriendin van de weduwe van de schilder. De experts zijn enthousiast over het stukje Nederlands trots, maar voor welk bedrag gaat het schilderij de deur uit?
Verder komt in aflevering 3 Dini op bezoek. Zij wil haar zilveren dienblad verkopen, een object dat ze ooit met haar man op een kunst- en antiekbeurs in Delft kocht. Het pronkstuk werd in 1790 in Utrecht gemaakt door Johannes van Schaasberg, vóór de industriële revolutie. Lukt het Dini om het zilverwerk voor een mooi bedrag te verkopen?
VOC-kanon & reiskoffer
Marco is hobbyduiker en vond ooit een VOC-kanon in de Atlantische oceaan. Het is het object – geborgen uit een wrak van 275 jaar oud – dat hij in aflevering 4 Van Onschatbare Waarde seizoen 6 meeneemt voor de experts. De Akerendam, het VOC schip waarvan het kanon afkomstig is, zonk aan de Noorse kust. Wordt het kanon naar een nieuwe bestemming verscheept?
Oud zangeres en radiomaker Marie-Cecile Moerdijk biedt in deze aflevering van Van onschatbare waarde een oude reisnecessaire aan. De reiskoffer bevat de originele inhoud, waaronder een ivoren schoenlepel, flacons en een antieke krultang. Vermoedelijk komt dit object van haar betovergrootvader: Pieter Moerdijk, die de geheimschrijver van Koning Willem I was. Het antieke stuk is uitgevoerd met zilver en de inhoud is gegraveerd.
Kasteel Chambord & Italiaanse erfstukken
In aflevering 5 maken we kennis met Nico; hij is gepensioneerd zilversmid. Na zijn pensioen begon hij aan een zilveren miniatuurversie van het Franse kasteel Chambord. Negen jaar en 6500 manuren verder is het kunstwerk eindelijk af. De zilversmid biedt zijn extreem gedetailleerde werk aan. Vindt het een nieuwe woonplaats?
Verder komt Halter langs op Paleis Soestdijk. De Italiaan heeft twee familiestukken meegenomen voor de experts; een weegschaal uit Turijn en een snijmachine uit Alessandria. Beide stukken, gemaakt rond 1930, hebben jarenlang in de bakkerij van Halters opa gestaan. De objecten zijn zeldzaam, aangezien de fabriek al lange tijd gesloten is. Wie biedt?
Kratstoel Gerrit Rietveld & jukebox Wurlitzer
De eerste verkoper in de zesde aflevering van Van onschatbare waarde is Joop. Hij heeft een stoel in de aanbieding; het kunstwerk is een kratstoel gemaakt door Gerrit Rietveld. De beroemdste architect en ontwerper van Nederland staat bekend om zijn eenvoud en abstractie. De stoel van Joop is een experimenteel model uit de jaren 30. Hebben de experts interesse in het meubel?
Riza is de laatste verkoper die een object aan de experts aanbiedt. Riza heeft een jukebox van het merk Wurlitzer meegenomen. Dit merk is de koning van de jukeboxen en maakt al sinds 1930 deze apparaten. De aangeboden jukebox is gemaakt tussen 1947 en 1949 en trekt met opvallende neonlichten de aandacht. Het object is niet per se uniek, maar wel erg gewild. Lukt het Riza om er een mooi bedrag voor te krijgen?
Krijttekeningen & carrouselpaard
De eerste verkoper in aflevering 7 is Frank. Hij brengt twee krijttekeningen mee voor de experts. De tekeningen zijn van de bekende Herman Heijnenbrock. Ooit mocht de vader van Frank deze kunstwerken mee naar huis nemen, nadat zijn baas had gezegd: gooi die oude rommel weg. Frank wil het nu verkopen en met de opbrengst zijn zus bedanken voor de goede zorg die ze aan hun moeder geeft.
Ook Tiny komt met een bijzonder voorwerp naar Paleis Soestdijk: een carrouselpaard van een stoomcarrousel. Het paard draagt de naam Dolores. Het paard heeft 22 jaar in huis gestaan. Inmiddels is Tiny kleiner gaan wonen, waardoor het een paard in de gang is geworden. En dus zoekt Tiny een nieuw huis voor haar. Hebben de experts interesse?
Foto: Stijn Ghijsen / MAX
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
13 februari 2023 /
Tips