Twente op film in documentaire Zo doo wiejleu dat

Je kunt vanavond – om 19.20 uur – bij MAX op NPO2 kijken naar de documentaire Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film. Wat maakt Twente tot Twente en welke veranderingen hebben er de laatste eeuw plaatsgevonden? Actrice Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems maakten aan de hand van archiefbeelden een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd.

Documentaire Zo doo wiejleu dat

Na een oproep in Twente voor filmmateriaal kwamen tientallen amateurfilms boven water. Een jaar lang werden filmpjes verzameld; van amateurfilms tot Polygoonjournaals en van bedrijfsfilms tot tv-reportages. Het resultaat is een documentaire over bijzondere en alledaagse gebeurtenissen in Twente, op film vastgelegd in de periode van 1915 tot 2015 en voorzien van voice-over door Johanna ter Steege, uiteraard in het Twents.

Johanna ter Steege

Johanna ter Steege is een actrice, die je bijvoorbeeld kent van De Beentjes van Sint-Hildegard (de Twentse film die eerder al op tv werd uitgezonden). Maar ze speelde ook in de serie Brussel en tal van andere (internationale) series en films.

Twente film

De documentaire neemt de kijker mee langs hoogte- en dieptepunten van de afgelopen eeuw. Het is een film over tradities die blijven en gewoonten die veranderen. Van de ontwikkeling van dorpen en steden, de opkomst en ondergang van de textielindustrie tot (ingrijpende) gebeurtenissen. Denk aan de Tweede Wereldoorlog, de vuurwerkramp van 2000 in Enschede en het landskampioenschap van FC Twente in 2010. Maar ook het dagelijks leven komt aan bod, met Twentenaren zelf aan het woord.

Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film kijken

De documentaire Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film is te zien op zondag 12 februari om 19.20 uur bij MAX op NPO 2. Na afloop kun je ‘m als het goed is ook op NPO Plus en NPO Start kijken. Wist je dat je NPO Start ook vanuit het buitenland kunt kijken als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 februari 2023 /