Nieuw seizoen DNA Onbekend met Marlijn Weerdenburg

Nieuw seizoen DNA Onbekend sinds woensdag 18 januari wekelijks om 21.20 uur te kijken op NPO1 met Marlijn Weerdenburg als presentatrice. Marlijn Weerdenburg is de opvolgster van Dionne Stax, die omroep AVROTROS heeft verlaten en dus ook niet langer meer te zien is bij DNA Onbekend. Ontdek in dit artikel meer over de zaken en de nieuwe DNA Onbekend podcast.

DNA Onbekend

Familie, het is de basis. Maar wat nou als je niet zeker weet wie je familie is? Een opmerking van een tante die blijft hangen, een opmerkelijke gelijkenis met een familievriend, steevast het buitenbeentje binnen het gezin zijn; het kan tot een knagend gevoel leiden dat er iets niet klopt. Wie ben ik? Wat is mijn verhaal? Weten waar je vandaan komt geeft belangrijke inzichten in jouw eigen ontwikkeling als persoon. Marlijn Weerdenburg staat als nieuwe presentator families bij tijdens een impactvolle fase in hun leven. Ze gaat in deze vierdelige reeks met behulp van DNA-onderzoek op zoek naar antwoorden op grote levensvragen. 

Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg vertelt over DNA Onbekend: “Ik vind het enorm eervol om zo dicht bij mensen te mogen staan in hun zoektocht naar hun basis en identiteit. De vraag waar je vandaan komt is een levensvraag, je fundament. Soms gaat het om een zoektocht van al decennialang en dat ik daar een klein onderdeel van mag zijn, is bijzonder. Zeker wanneer het antwoord in hun zoektocht gegeven kan worden.” Je kent DNA Onbekend presentatrice Marlijn Weerdenburg verder als actrice en presentatrice van bijvoorbeeld Moltalk. Op dit moment zie je haar ook iedere week in de jury van Op zoek naar… Danny & Sandy (Grease).

Internationale zaken in DNA Onbekend

De wereld verandert, Nederland wordt internationaler en zo ook de zaken in DNA Onbekend. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor geadopteerden om biologische familie in het buitenland te vinden, maar klopt de gedocumenteerde of gegeven informatie wel? Daar schreef Sam van den Haak recent het boek Niet geboren op mijn verjaardag over.

Klopt informatie adoptie

De 29-jarige Lisa is als baby geadopteerd vanuit Colombia. Ze weet twee jaar geleden haar biologische moeder in Colombia en een mogelijke (half)zus in Frankrijk op te sporen. Toch blijft er twijfel: zijn zij wel echt familie? DNA Onbekend reist naar Uganda voor Lucy (40 jaar). Inmiddels woont ze al zo’n veertien jaar in Nederland, samen met haar Nederlandse echtgenoot.  Als Lucy tien is, vertelt haar moeder haar dat de man bij wie Lucy opgroeide niet haar biologische vader is. Ze noemt een andere naam. Klopt het verhaal van Lucy’s moeder?

Familiegeheimen

Familiegeheimen zijn van alle tijden. De 46-jarige Pascal groeide op bij zijn opa en oma en heeft zijn biologische vader nooit gekend. Is het de man die door zijn moeder wordt geopperd? Ook Leo, Rindert en Frank zijn in verwarring over hun afkomst. Zanger Leo (52) groeide op in Leiden, in een groot gezin. Elke verjaardag komt de familie bij elkaar en dan gaan de geruchten dat niet alle kinderen van vader Isaac zouden zijn. Kloppen deze geruchten? Frank (55) uit Ossenzijl krijgt ook bezoek van Marlijn Weerdenburg. Als hij elf is gaan zijn ouders uit elkaar. Frank blijft als enig kind bij zijn vader wonen. Vanaf dat moment twijfelt Frank of zijn moeder wel zijn echte biologische moeder is. Waarom mocht hij niet met haar mee? Als hij even later een notitieboekje vindt met een verwarrende boodschap is zijn twijfel compleet. 52-jarige Rindert twijfelt ook of de man die hem heeft opgevoed wel zijn biologische vader is. Er zijn namelijk geruchten dat zijn moeder een grote liefde had die langskwam als zijn vader op zee zat. Meerdere aanwijzingen lijken naar zijn oom te wijzen, maar klopt dit wel?

Nieuw seizoen DNA Onbekend

In het nieuwe seizoen van DNA Onbekend maken we ook kennis met de zussen Petra (44) en Jeanet (48). Zij hebben al 22 jaar geen enkel contact, maar dan belt Jeanet Petra met een schokkend bericht. Zijn de twee zussen, halfzussen of zelfs helemaal geen zussen? At is als baby afgestaan; zijn moeder was ongehuwd. Onlangs ontmoette hij zijn biologische familie, maar zijn dit inderdaad zijn (half)zussen? 

Podcast DNA Onbekend

Nieuw dit seizoen zijn de podcasts waarin een exclusief kijkje achter de schermen van DNA Onbekend wordt gegeven. Hoe gaat de redactie te werk? Wat gebeurt er met de aanmeldingen? Welke afwegingen worden er door de redacteuren gemaakt en wat maken zij zoal mee tijdens hun werk voor dit televisieprogramma? We nemen je in deze podcast mee in onze zoektocht naar het vinden van antwoorden voor onze kandidaten. De podcast is na aflevering 3 en 4 te beluisteren via alle populaire podcast-apps.

DNA Onbekend kijken

DNA Onbekend is te kijken vanaf woensdag 18 januari om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 1. De aflevering kun je terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Hier vind je ook de eerdere afleveringen van DNA Onbekend met Dionne Stax. Wil je vanuit het buitenland naar DNA Onbekend kijken via NPO Start, dan kan dit als je gebruik maakt van een VPN Verbinding. Zet de server op Nederland, voordat je de site opent en start daarna met kijken.

Foto: Ruud Baan

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

1 februari 2023 /