Koken als een echte Masterchef

Play heeft recent bekendgemaakt dat er een volledig nieuwe Vlaamse versie van MasterChef aankomt in 2023. In deze gloednieuwe editie strijden een aantal amateurkoks tegen elkaar om de felbegeerde titel van MasterChef in de wacht te slepen. Onder toeziend oog van een driekoppige, professionele jury geven de koks het beste van zichzelf en proberen ze de lekkerste gerechten op tafel te toveren.

Masterchef

Wanneer het nieuwe seizoen van Masterchef op één van de Play-zenders te zien is, is nog niet bekendgemaakt. Natuurlijk houden we dat in de gaten en delen we het via onze social media kanalen (die onderaan ieder artikel te vinden zijn). Wij kijken er in ieder geval naar uit. Jij? Programma’s zoals Masterchef leveren ons in ieder geval altijd inspiratie op om ook zelf de keuken in te duiken.

Ingrediënten

Goede ingrediënten zijn essentieel als je een smakelijk gerecht op tafel wil toveren. Je kunt namelijk nog zo’n Masterchef zijn; als je werkt met ingrediënten waar reuk nog smaak aan zit, lukt het natuurlijk nooit om in de keuken te verrassen. Nee, je wil iets smaakvols op tafel toveren, waarbij het water je al in de mond loopt als je het bord nog maar voor je hebt. Waarbij je meteen geniet als je de eerste hap neemt.

Vlees

Natuurlijk heeft ieder zijn of haar voorkeur, maar vlees wordt hier in huis nog steeds smakelijk gegeten. Als je vleesliefhebbers wilt verrassen, denk dan kun je bijvoorbeeld Bavette kopen. Deze worden steeds vaker op de barbecue bereid. Het is een smaakvol, mager stuk rundvlees. Dit stuk komt uit de ‘vang’ van het rund; een stuk uit de flank, dichtbij de achterpoot. Of wat dacht je van Picanha? In Nederland en Vlaanderen is dit nog vrij onbekend, maar in Zuid-Amerika is het juist het meest bekende en meest gegeten stuk rundvlees. Het wordt ook wel het staartstuk genoemd; de punt is ontzettend mals.

Welke gerechten je als ware Masterchef met deze ingrediënten kunt maken? Denk bijvoorbeeld aan:

Bavette

  • Wil je optimaal genieten van een smaakvolle Bavette met cantharellen? Combineer dan het geheel met roseval aardappeltjes uit de oven of groene asperges.
  • Of wat denk je van Bavette met portsaus en geroosterde sjalotten. Voeg daar bijvoorbeeld geblakerde bosuitjes met spek aan toe of bloemkoolpuree met knoflookolie en kruiden. Maar je kunt ook denken aan gefrituurde spruitjes met kerrie-mayonaise of regenboogwortels met sinaasappel en honing.

Picanha

  • Ben je een ster met de barbecue kies dan bijvoorbeeld voor Picanha met chimichurrie. Dit is een bekende Argentijnse saus op basis van olijfolie en kruiden, zoals peterselie, rode peper en knoflook. Maar er zijn online tal van recepten te vinden voor chimichurries.
  • Of wat dacht je van Picanha uit de oven met een paprikasalsa? Bij het opdienen kun je het vlees al op plakken snijden, de salsa er overheen en tot slot nog wat verse kruiden erbij – dat zorgt voor een mooi kleurrijke schaal vol lekkers, waar iedereen aan tafel van kan pakken.

24 januari 2023 /