In de voetsporen – en op de beat – van jaren 60 met Philip Freriks

Presentator Philip Freriks duikt vanaf vanavond – zaterdag 7 januari – om 20.35 uur bij MAX op NPO2 in de jaren zestig. Je ziet het in In de voetsporen van de jaren 60 op NPO2 en vanaf 21.20 uur op NPO2 extra in De beat van de jaren ’60.

In de voetsporen van de jaren 60

Het is een periode van ongekende welvaart, met hogere lonen en meer vrijheid. Voor menigeen zijn de jaren zestig een feest met nieuwe verlangens en idealen, voor anderen heeft de reputatie van vrijheid-blijheid vooral een bittere bijklank. Presentator Philip Freriks, die de jaren zestig van dichtbij heeft meegemaakt, spreekt met ooggetuigen die erbij waren. Samen gaan ze terug naar de plekken waar is gefeest en geprotesteerd.

Philip Freriks is op dit moment ook te zien in een nieuw seizoen van De Slimste Mens.

Muziek, kunst & politiek

Philip Freriks ontmoet onder andere Indo Rockers Hans Bax en Eddy Chatelin die de jaren zestig als een grote roes hebben ervaren. Volle zalen en internationale tournees met gillende meisjes in de zaal. Samen met de Rotterdamse kunstenaar Woody van Amen kijkt Philip terug op zijn tijd in New York waar hij schildert met popart kunstenaars als Andy Warhol. Met oud-politicus Nico Verlaan bezoekt hij de Tweede Kamer waar Nico namens de Boerenpartij in de jaren zestig een zetel weet te bemachtigen. Regeren is niet de bedoeling, de Boerenpartij is overal tegen!

Milieu, voetbal & Radio Veronica

Milieuactivist Wouter van Dieren neemt Philip mee naar de Amsterdamse Jordaan die door de acties van Wouter van de sloop is gered. En met oud-international Mien te Selle trapt hij een balletje in het stadion waar ze uitkomt voor het Nederlands vrouwenelftal.  Ook rijdt hij mee met DAF rijdster van het eerste uur, Margriet Bot, en neemt Radio DJ Ad Bouman hem mee op volle zee naar de plek waar de boot van piratenzender Radio Veronica voor anker heeft gelegen.  

Jaren zestig

Allemaal ooggetuigen die nog steeds met een glinstering in hun ogen terugkijken naar deze tijd van verandering. Ze waren toen tegen en wilden vooruit en deze protestgeneratie is er nu ook nog lang niet klaar mee. Nog altijd zijn de meesten actief en zetten ze voort waar de start is gemaakt in de jaren zestig.

De beat van de jaren ’60

Vanaf zaterdag 7 januari om 21.20 uur is de zesdelige serie De beat van de jaren ’60 te zien op NPO 2 extra. Rock & Roll, beat, soul en de protestsongs van de jaren 60, het zijn meer dan leuke tunes. De muziek staat ergens voor. Trekt de nieuwe generatie een ander tijdperk in. Weg met de muffe spruitjeslucht, er mag weer uitbundig gedanst worden. Philip Freriks praat in zes afleveringen van ongeveer 10 minuten met zes gasten uit de wereld van kunst, wetenschap en journalistiek, over de muziek die voor hen verbonden is aan deze woelige jaren 60.

In de voetsporen van de jaren 60 kijken

In de voetsporen van de jaren 60 is om 20.35 uur bij MAX op NPO2 te kijken. Je kunt het terug kijken via NPO Plus of NPO Start. Wil je terug kijken vanuit België (of een ander land)? Dan kan dit ook via de website van NPO Start. Maak dan gebruik van een VPN Verbinding en zet de server op Nederland. NPO 2 extra is te vinden op kanaal 82. En voor iedereen te zien via de app van NPO of online: npo.nl/npo2extra.

Foto: MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 januari 2023 /