MAX op Paleis Het Loo én in Kasteel Het Oude Loo

MAX-presentator Jan Slagter bezoekt met conservator Johan de Haan het vernieuwde Paleis Het Loo en Kasteel Het Oude Loo, waar nu Oekraïense vluchtingen onderdak hebben gevonden. Ontdek het in MAX op Paleis Het Loo; te kijken op vrijdag 6 januari om 22.10 uur bij MAX op NPO2.

MAX op Paleis Het Loo

Na een vier jaar durende verbouwing, die het paleis al die tijd gesloten hield, bezoekt Jan Slagter samen met conservator Johan de Haan het vernieuwde Paleis Het Loo en de prachtige tuinen. Die tuinen waren hét symbool voor vorstelijke rijkdom, geïnspireerd op de tuinen van Versailles. Ook vandaag de dag zijn die invloeden nog duidelijk zichtbaar, wat Paleis Het Loo misschien wel het mini-Versailles van ons land maakt. Voor liefhebbers van documentaires als Amalia 18 jaar en Porseleinen Huwelijk.

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is al bijna veertig jaar een museum, een museum dat ooit iemands huis was. In 1977 vertrokken de laatste bewoners; prinses Margriet en haar gezin. Om de collectie en het paleis in een goede staat te houden, was een grote verbouwing nodig. Asbest moest worden verwijderd en de klimaatinstallaties werden vernieuwd. 

Kasteel Het Oude Loo

Conservator Johan de Haan laat Jan Slagter ook Kasteel Het Oude Loo zien, waar momenteel Oekraïense vluchtelingen onderdak hebben gevonden. Ook verwonderen ze zich over de zitkamer uit 1952 van Prins Bernhard, die in oude staat is teruggebracht en waar zelfs de luciferdoosjes nog in de asbakken liggen. Ze beklimmen de treden van de staatsietrap – die voorheen verboden toegang was voor het publiek, maar waar tegenwoordig bezoekers op mogen lopen – en staan oog in oog met een gigantische muurschildering van 450 vierkante meter.

Ondergrondse ruimte

Onder het voorplein is een ondergrondse ruimte gemaakt die in de toekomst plaats biedt voor tentoonstellingen. Jan mag alvast de bouwplaats op om een kijkje te nemen. De ondergrondse uitbreiding is klaar in 2023 en gaat dan voor het eerst open voor publiek.

MAX op Paleis Het Loo kijken

MAX op Paleis Het Loo is op vrijdag 6 januari om 22.10 uur bij MAX op NPO2 te kijken. De aflevering is ook (terug) te kijken via NPO Plus en NPO Start. Eerder maakte Jan Slagter al reportages als Achter de deuren van Koninklijk Paleis Amsterdam en Achter de deuren van Paleis Noordeinde. Deze specials zijn ook terug te kijken via NPO Start (en NPO Plus). Wil je terug kijken vanuit België (of een ander land) dan kan dit ook via de website van NPO Start, maak dan gebruik van een VPN Verbinding en zet de server op Nederland.


* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 januari 2023 /