Nieuw in de wereld van Anime? Hier wat inspiratie! 

Ben je nieuw in de wereld van Anime? Zo ja, dan kun je je hart ophalen! Anime is een ongelooflijk populaire Japanse kunstvorm die de wereld heeft veroverd. In deze artikel gaan we onderzoeken wat ze zijn, waar ze vandaan komen, en vooral, waar je inspiratie kunt vinden om bijvoorbeeld je eigen Anime te maken. Laten we beginnen! 

Wat is Anime? 

First things first! Wat is Anime? Anime is een tekenfilmstijl die afkomstig is uit Japan, meestal gebaseerd op een manga – een Japans stripboek. De personages hebben grote ogen en overdreven trekken die vaak sterke emoties oproepen. In veel anime films zie je vaak thema’s als vriendschap en familie tussen personages, en spannende actiescènes die de kijkers zeker geboeid houden. Van klassieke series als Dragon Ball Z en Naruto tot moderne hits als My Hero Academia en Demon Slayer, er is een Anime voor iedereen! 

Waar komt de inspiratie vandaan? 

Als het gaat om het maken van je eigen Anime- of Manga serie, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Het is belangrijk om de tijd te nemen om na te denken over waar je verhaal of personages over moeten gaan, voordat je aan een creatief proces begint. Inspiratie halen uit andere werken kan nuttig zijn; het is echter ook belangrijk om niet andermans werk te kopiëren. Ideeën halen uit boeken, tv-programma’s, films, muziek – wat dan ook – kan je helpen iets unieks en spannends te bedenken! Als je eenmaal wat ideeën in je hoofd hebt, kun je beginnen met het schetsen van concepten op papier of digitaal met programma’s als Adobe Photoshop!  

Waar vind je inspiratie? 

Als je hulp nodig hebt om te beginnen met je eigen Anime of Manga project, zijn er online genoeg bronnen waar je inspiratie kunt vinden. Pinterest is geweldig voor het vinden van afbeeldingen met betrekking tot verschillende genres van Anime (romantiek, komedie etc.), maar ook voor referenties voor karakter ontwerp en kledingstijlen. Reddit heeft een speciale subreddit voor het delen van kunstwerken met betrekking tot Anime/manga projecten; hier kun je kunstwerken vinden van andere kunstenaars die bereid zijn om feedback te geven op jouw eigen werk-in-uitvoering. YouTube is een andere grote bron van inspiratie; bekijk video’s van ervaren animatoren die hun tips en trucs delen over hoe zij hun projecten van begin tot eind maken. Enkele andere inspiratie voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

Boeken & Films 

Boeken en films kunnen een geweldige bron van inspiratie zijn voor aspirant Anime makers. Ze helpen structuur en richting te geven aan je verhaal, terwijl films je kunnen inspireren met hun kleurrijke beelden en dynamische scènes. Probeer eens wat klassieke literatuur te lezen of klassieke films te bekijken, want die bevatten vaak tijdloze verhalen die door de geschiedenis heen in verschillende vormen zijn naverteld. Wie weet? Misschien raak je wel geïnspireerd door een scène of personage dat op een nieuwe manier is verbeeld! 

Observeer de natuur 

Wat is een betere plek om ideeën op te doen dan uit de natuur zelf? Naar buiten gaan kan heel inspirerend zijn; gewoon kijken naar de lucht, bomen en dieren kan ideeën opwekken voor personages, acteurs en settings. De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om inspiratie putten uit de natuur; kijk gewoon eens om je heen en zie wat je opvalt. Het kan iets simpels zijn als een vogel die door de lucht vliegt, dat je op een onverwacht pad kan brengen!

Interviews en discussies   

Last but not least! Een andere goede manier om inspiratie op te doen is door te praten met anderen die ervaring hebben met het maken van Anime. Als je niemand persoonlijk kent die Anime heeft gemaakt, probeer dan online contact te zoeken via forums of Social Media groepen die gewijd zijn aan het maken van animaties. Gesprekken met ervaren makers kunnen inzicht geven in wat het beste werkt bij het maken van een boeiend verhaal en het ontwerpen van personages die de kijker aanspreken. Bovendien helpen deze gesprekken om relaties op te bouwen die later tot samenwerkingsmogelijkheden kunnen leiden! 

Er ligt zoveel potentiële creativiteit op je te wachten in de wereld van Anime, dus waarom zou je het niet eens proberen? Neem vandaag de tijd om ideeën te brainstormen totdat iets je interesse wekt- en spring er dan meteen in! Er zijn genoeg bronnen online beschikbaar als je ooit vast komt te zitten – onthoud gewoon dat oefening helpt! Wie weet – misschien staat jouw werk binnenkort in een tijdschrift of zelfs op een internationaal animatiefestival! Veel succes!

1 januari 2023 /