Portret Lee Towers; documentaire over Leen Huizer

Lee Towers heeft recent de TrosKompas Oeuvre Award 2022 gewonnen. De zanger – die in werkelijkheid Leen Huizer heet – staat nu centraal in de aflevering Portret Lee Towers. In deze documentaire ontdek je meer over de zanger die een stukje Las Vegas naar Nederland bracht. Portret Lee Towers is op donderdag 29 december om 17.10 uur op NPO1 te kijken bij AVROTROS.

Lee Towers

Lee Towers (76) is de Nederlandse zanger die met zijn op Amerikaanse leest gestoelde gala-concerten een stukje Las Vegas naar Nederland bracht. Daarmee zette hij de toon voor vele artiesten om grote shows voor een breed publiek te maken. Leen Huizer, zoals hij echt heet, werd bekend door hits als You’ll Never Walk Alone, Sweet Caroline en I Can See Clearly Now.

Portret Lee Towers

In deze documentaire vertelt Lee Towers zelf over zijn indrukwekkende carrière. Zijn verhaal wordt afgewisseld met unieke beelden uit zijn eigen archief. Ook andere artiesten komen aan het woord over de zanger. Zo vertelt Anita Meyer in deze documentaire uitgebreid over het vakmanschap en haar vriendschap met Leen Huizer. René Froger roemt het ondernemerschap en Hans van Amerongen, oud promotor van Ahoy, vertelt over de samenwerking bij de Gala of the Year shows. 

TrosKompas Oeuvre Award

Recent heeft Leen Huizer de TrosKompas Oeuvre Award ontvangen. “Lee Towers is altijd de man van de straat gebleven. De gewone man die het lukte een American Dream te leven”, aldus de juryleden van de TrosKompas Oeuvre Award Paul Siteur van NPO Sterren NL en Edger Hamer, hoofdredacteur van TrosKompas. “Hij is de bankwerker bij scheepswerf Boele die het schopte tot zanger en showman pur sang. Met zijn Gala of the Year concerten, die tussen 1984 en 2000 plaatsvonden, zette hij de standaard voor Las Vegas-achtige shows in ons polderlandje. Lee was een pionier en ook de allereerste Nederlandse artiest die in 1984 met een digitale geluidsdrager, de CD op de Nederlandse markt kwam.”

You’ll never walk alone

“Hij verbond sponsoren aan zijn shows en zette daarmee een nieuw businessmodel in de markt dat gemeengoed is geworden in de entertainmentindustrie. Na de tiende editie van de Gala-concerten en maar liefst meer dan 50 (!) optredens in Ahoy zette de Rotterdammer er een punt achter om geheel in de traditie van grootheden als Elvis Presley en Frank Sinatra in 2011 nog een keer terug te keren in zijn Ahoy met ‘One night only’. Towers dacht groot, nam enorme risico’s, maar werd daarvoor door zijn publiek terecht beloond. Naast ‘Mijn Feyenoord’ is zijn cover van klassieker ‘You’ll never walk alone’ al jarenlang het lijflied van zijn favoriete voetbalploeg Feyenoord, maar slaat het indirect ook op zijn band met het Nederlandse publiek dat hem altijd trouw is gebleven. Hij heeft inmiddels 48 albums op zijn naam staan. Wat The Voice of Rotterdam aanraakt, verandert in goud. Zelfs zijn microfoon!”

Portret Lee Towers kijken

Portret Lee Towers kun je donderdag 29 december om 17.10 uur op NPO1 bij AVROTROS kijken. De aflevering is ook terug te kijken via NPO Start. Gebruik je een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, dan kun je ook uit België of een ander land dan Nederland kijken.

Foto: AVROTROS

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 december 2022 /