Trappers: documentaire serie over Fietskoeriers Amsterdam

In een groot antikraakpand in Amsterdam runt de onvermoeibare Stanley een heel bijzonder fietskoeriersbedrijf. Bij Fietskoeriers Amsterdam, de zaak die centraal staat in de documentaire serie Trappers, werkt een bonte, maar hechte groep werknemers. Elke koerier heeft zo z’n eigen reden om zich een slag in de rondte te trappen door de stad. Trappers is vanaf vanavond – maandag 26 december – om 21.50 uur te kijken bij de VPRO op NPO2. De regie van Trappers is gedaan door Eva van Pelt en Halil Ibrahim Özpamuk.

Fietskoeriers Amsterdam

In tegenstelling tot veel andere koeriersdiensten heeft Fietskoeriers Amsterdam een sociaal maatschappelijke missie. De medewerkers zwermen door weer en wind en vaak met frisse tegenzin uit over Amsterdam, een stad die steeds meer wordt getekend door grote tegenstellingen tussen de haves en de have nots. Dat doen ze onder leiding van de ruimhartige Stanley, die zelf geen benen heeft en zich met een kruk en een Birò verplaatst.

Documentaire Trappers

Trappers portretteert een groep mensen in de samenleving die vaak anoniem blijft. In hun uitvalsbasis vechten de koeriers elkaar soms de tent uit met harde grappen en bijtende ruzies. Ze vormen ook een hechte familie met alles erop en eraan: vaste stokpaardjes, oplopende irritaties, taboes, humor, veel opofferingsgezindheid en aanwaaiende buurtbewoners, zoals de bovenbuurvrouw op wie Stanley erg gesteld is. De koeriers zijn tot elkaar veroordeeld. Ze kunnen niet met, maar al helemáál niet zonder elkaar. En dan moet ook die zaak nog eens overeind blijven.

Trappers deelnemers

Via de vaste kern van het bedrijf, van rocker Nanne tot de dromerige Gooische Rolf, en van de nukkige Poolse Maciej tot de opgewekte Edwige, toont de serie de achterkant van het vaak zware koerierswerk. Maatschappelijke thema’s, zoals ouderdom, eenzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en inclusiviteit, komen voorbij.

Klein universum 

De drukke decembermaand staat voor de deur, maar het loopt niet bepaald op rolletjes op de zaak. Stanley maakt zich grote zorgen over de saamhorigheid en werkhouding in de koeriersgroep en roept een vergadering in het leven die veel spanningen aan de oppervlakte brengt. Gelukkig is bovenbuurvrouw Laura er, zijn muze die alles draaglijk lijkt te maken.

Aflevering 1: Een klein universum, maandag 26 december, 21:45 uur, VPRO, NPO2

Koffiedik kijken

Op de vacature komt zowaar een interessante sollicitant, maar Stanley krijgt ook met een nieuw probleem te maken: zijn oudste koerier Nanne lijkt steeds meer moeite te hebben met de zware vrachten, en dat terwijl met name de dozen wijn in deze Kersttijd niet aan te slepen zijn. Hij doet een grote investering, maar die brengt nieuwe zorgen met zich mee.

Aflevering 2: Koffiedik kijken, dinsdag 27 december, 22:05 uur, VPRO, NPO2

Dromers

Terwijl Stanley aan een intensief revalidatietraject begint waarbij hij eindelijk echt goed leert lopen moet hij onder ogen zien dat het in de liefde met Laura niet helemaal gaat zoals hij het zich had voorgesteld. Koerier Rolf probeert zich een weg te banen in het leven maar weet niet zo goed raad met zijn toekomst.

Aflevering 3: Dromers, woensdag 28 december, 22:05 uur, VPRO, NPO2

Gescheiden werelden

Stanley is chagrijnig. Even leek het erop dat de boel goed liep op de zaak en in zijn leven, maar hij krijgt nieuwe tegenslagen te verwerken. Maciej, de Poolse koerier met wie hij nog al eens een aanvaring heeft, zet intussen voor het eerst stappen om zijn eigen dromen te verwezenlijken.

Aflevering 4: Gescheiden werelden, donderdag 29 december, 22:05, VPRO, NPO2

Gouden bergen

Terwijl de lente aanbreekt maakt Stanley de balans op. Er zijn koeriers vertrokken, maar er is gelukkig ook nieuwe aanwas, onder meer in de persoon van Edwige. Langzaam maar zeker begint hij zich ook neer te leggen bij het feit dat zijn droomvrouw Laura een relatie met iemand anders heeft. Rolf en Nanne nemen elk op hun eigen manier een voorschot op de toekomst.

Aflevering 5: Gouden bergen, vrijdag 30 december, 22:05 uur, VPRO, NPO2

Trappers kijken

Trappers is dagelijks te kijken vanaf maandag 26 december, vanaf 21.45 uur, VPRO, NPO2. Er zijn totaal vijf afleveringen. De afleveringen zijn terug te kijken via NPO Plus en NPO Start. Vanuit het buitenland kun je kijken met een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: VPRO – Robin de Puy

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 december 2022 /