Schrijfster Rosita Steenbeek met Viva l’Umanità bij EO

Schrijfster Rosita Steenbeek heeft het nieuwe EO-programma Viva l’Umanità gemaakt. Viva l’Umanità Leve de menselijkheid, gaat het over de wereld van vluchtelingen en migranten in Europa. Dit programma is te kijken vanaf eerste kerstdag, zondag 25 december 2022, om 22.35 uur bij de EO op NPO2.

Recent is ook het boek Droomland Italië: van Aleppo naar Turijn verschenen.

Vluchtelingen

Niet alle vluchtelingen kunnen rekenen op zo’n gastvrij onthaal als de vluchtende Oekraïners. Aan de randen van Europa zijn er pushbacks, is er uitbuiting, mensenhandel en mishandeling. Maar er is ook een andere kant. Mensen uit ngo’s, kerken en politiek die in actie komen en helpen en journalisten die het onrecht aan de kaak stellen. Schrijfster Rosita Steenbeek vertelt in Viva l’Umanità! hun verhaal. De serie is gemaakt door regisseur Wilberry Jakobs, die eerder voor de EO ook de series Sign of the Times en #Dorhout maakte. 

Kijk ook: Shadow Game

Viva l’Umanità!

De kijker reist in deze serie, die op Eerste Kerstdag van start gaat, mee naar verschillende plaatsen en landen in Europa. In Italië wordt het werk van de Waldenzen getoond en is de burgemeester van Camini te zien, die juist blij is met de nieuwkomers. In Griekenland is het Athene dat centraal staat. Daar vertelt Ingeborg Beugel over de pushbacks, de criminalisering van hulpverlening en de inperking van persvrijheid.

Verder wordt in Viva l’Umanità! het werk getoond van de protestantse Waldenzen en het katholieke Sant’Egidio rond een ‘safe passage’, die de organisaties samen opzetten voor vluchtelingen die vanuit Libanon de levensgevaarlijke oversteek wagen naar Europa. Ook is Tineke Strik, hoogleraar Burgerschap en Migratierecht aan de Radboud Universiteit en Europarlementariër voor GroenLinks, te zien. Zij roept op tot naleving van de mensenrechten en de rechtsstaat.

Iets verder in dit artikel lees je meer over de inhoud per aflevering van Viva l’Umanità!

Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek is schrijfster en columniste en woont in Rome. Tegelijkertijd met de vierdelige tv-serie verschijnt haar boek Droomland Italië, van Aleppo naar Turijn bij uitgeverij Prometheus. Daarin reist ze door Italië en ziet hoe de situatie voor vluchtelingen en migranten verhardt, maar ook hoe hiertegen verzet rijst van onder meer de Waldenzen, een ooit zwaar vervolgde protestantse minderheid, die veel werk verzet om vluchtelingen op te vangen en hen helpen om zich thuis te voelen.

Viva l’Umanità! kijken

Viva l’Umanità! is te kijken vanaf eerste kerstdag, zondag 25 december 2022, om 22.35 uur bij de EO op NPO2. De afleveringen zijn ook terug te kijken via NPO Start en NPO Plus. Als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, is het ook mogelijk om Viva l’Umanità! vanuit het buitenland terug te kijken.

Bij deze de inhoud per aflevering:

Italië

De zuidelijke kust van Italië, Calabrië is een landingsplaats voor vluchtelingen en migranten die via Libië, Turkije en Libanon het land inkomen. Ze mogen dan de Libische hel en de barre overtocht overleefd hebben, ook in Calabrië zijn de omstandigheden vaak slecht. Uitbuiting, slechte leef- en werkomstandigheden en agressie zijn hun lot. De keerzijde van de gruwelverhalen over de Libische hel is dat ook de menselijkheid hooggehouden wordt. In Rosarno doet Francesco van Mediterranean Hope, opgericht door de protestantse Waldenzen, er alles aan om de wantoestanden te veranderen en hun een thuis te bieden. Ook de burgemeester van Camini ontvangt nieuwkomers, Afghanen, Afrikanen en Syriërs met open armen. Niet in de laatste plaats omdat zijn vergrijsde dorp zo weer springlevend wordt. 

Aflevering 1 Viva l’Umanità!: Italië. Zondag 25 december eerste Kerstdag 22.35 uur op NPO 2

Griekenland

Vanuit haar standplaats Athene volgt de Nederlandse journaliste Ingeborg Beugel al jaren wat zich afspeelt in Griekenland. Kritisch en betrokken bericht ze over pushbacks, de criminalisering van hulpverlening en inperking van de persvrijheid. Ze confronteerde premier Mitsotakis en premier Rutte met een simpele vraag: ‘Wanneer stopt u met liegen over de pushbacks?’ Van NPO Radio 1 tot de Raad van Kerken op werkbezoek in Griekenland, overal deelt ze haar kennis en stelt ze onrecht aan de kaak. In Athene probeert de Afghaanse Fridoon zijn leven op te bouwen net als de jonge Syriërs Ali en zijn vrouw Haïda. Bewoners uit de vluchtelingenkampen, geholpen door de antiracistische burgerbeweging Keerfa,nemen het heft in eigen hand en gaan de straat op om te demonstreren voor mensenrechten en een rechtvaardig asielbeleid.  

Aflevering 2 Viva l’Umanità!:  Griekenland. Zondag 1 januari om 22.45 uur op NPO 2

Safe Passage

Al te vaak klinkt bij ons de roep om opvang in eigen regio. Maar veruit de meeste opvang vindt al plaats in de nabijgelegen landen. Zo vangt Libanon maar liefst 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen op, terwijl het land zelf maar zes miljoen inwoners heeft, en dat zet de voorzieningen hevig onderdruk. Door de zware economische crisis en sociale onrust zijn de levensomstandigheden voor vluchtelingen onhoudbaar geworden. Inmiddels zet Libanon vluchtelingen uit naar Syrië en proberen mensen opnieuw te vluchten op onveilige boten om zo Europa te bereiken. Voor sommigen is er een ‘safe passage’ via een humanitair corridor. Deze is opgezet door kerkelijke organisaties in Italië, waaronder de protestantse Waldenzen en het katholieke Sant’Egidio. Daniel en Ilyas, twee Syrische broers en Jihad en Safiya met hun drie dochters worden gevolgd vanuit Libanon naar een nieuw begin in Italië, waar ze gastvrij worden ontvangen en begeleid bij hun integratie door gemeenschappen en individuele burgers. 

Aflevering 3 Viva l’Umanità!: Safe Passage van Libanon naar Italië. Zondag 15 januari om 22.40 uur op NPO 2

Ziel verkocht?

Al jaren wordt er gesproken over een beter en rechtvaardiger asielbeleid in Europa. Maar in plaats van Europese solidariteit, verschijnen er vooral hekken en muren aan de grenzen van Europa. Pushbacks zijn onderdeel van beleid geworden. Tineke Strik, hoogleraar Burgerschap en Migratierecht aan de Radboud Universiteit en Europarlementariër voor GroenLinks, kent de vluchtelingenwereld van binnenuit. Maar net zo makkelijk vindt zij haar weg in de Brusselse biotoop van beleid en bureaucratie. Van Bosnië tot Ter Apel bezoekt ze vluchtelingen om ter plekke polshoogte te nemen, zij roept op tot naleving van de mensenrechten en de rechtsstaat.

Aflevering 4 Viva l’Umanità!: Heeft de EU haar ziel verkocht? Zondag 22 januari om 22.40 uur op NPO 2

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 december 2022 /