De nieuwe getuigen van Auschwitz met jonge deelnemers

PowNed brengt vanavond een nieuw programma over de Tweede Wereldoorlog. NPO radio-dj Eddy Keur maakt samen met jongeren het programma De nieuwe getuigen van Auschwitz; hierin reizen vijf jonge deelnemers af naar het voormalige concentratiekamp voor een belangrijke geschiedenisles. De nieuwe getuigen van Auschwitz is te kijken vanaf vandaag – vrijdag 16 december – om 22.19 uur op NPO2.

De nieuwe getuigen van Auschwitz

Toen NPO radio-dj Eddy Keur ooit tijdens een radiospelletje vroeg wie het dagboek van Anne Frank had geschreven gaf een jonge luisteraar het verbijsterende antwoord: Annie M.G. Schmidt. Een confronterend antwoord voor Eddy Keur, zeker gezien zijn persoonlijke connectie met de Holocaust. Zijn Joodse opa werd gedeporteerd naar Auschwitz met het allerlaatste transport. Voor Eddy Keur aanleiding om vijf jongeren uit te nodigen voor het nieuwe programma De nieuwe getuigen van Auschwitz. De deelnemers reizen af naar het voormalige concentratiekamp voor een belangrijke geschiedenisles.

Kijktip: Heb jij de documentaire Het Achterhuis van Rotterdam al gezien?

Eddy Keur

Nog steeds kan Eddy Keur niet zonder tranen kijken naar de dodenherdenking op 4 mei. Zijn opa kwam om in de Holocaust en zijn oma liet zich verkrachten door een nazi-officier om te voorkomen dat haar dochter werd meegenomen door de nazi’s. Van de verschrikkingen van toen lijken jonge generaties zich steeds minder bewust. Voor Eddy Keur aanleiding om te proberen een kleine groep jongeren het besef bij te brengen van wat er zich destijds heeft afgespeeld in de hoop dat dit impact heeft op hun verdere leven. 

Deelnemers De nieuwe getuigen van Auschwitz

In de documentaire volgen we vijf jonge deelnemers tijdens hun reis naar Auschwitz: Bart (19), Rana (20), Douwe (22), Hendro (21) en Sterre (22). Voor ze op reis gaan ontmoet Eddy Keur de vijf jongeren. Wat weten ze van de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz? Eddy Keur gaat bewust niet mee, omdat de reis volledig draait om de jongeren. Wanneer zij in het voormalige concentratiekamp aankomen, doen ze een aantal dagen kennis op aan de hand van workshops en rondleidingen.

Jongeren reizen naar Auschwitz

De deelnemers van De nieuwe getuigen van Auschwitz komen op unieke plekken. Denk aan het depot waar duizenden koffers worden bewaard. Maar ook in het archief waar Sterre en Hendro een bijzondere transportlijst te zien krijgen. Douwe dompelt zich onder in de stortvloed van informatie en Bart krijgt een confronterende kant te zien van de genocide op de zigeuners. Rana ontdekt dat kunstenaarschap ook kon betekenen dat je de gruwelen misschien kon overleven.

Opdat we nooit vergeten

Eenmaal terug in Nederland bespreken de jongeren met Eddy hun ervaringen. Wat hebben ze van de reis geleerd en wat heeft de meeste indruk op ze gemaakt? En wat hebben ze in de archiefstukken van Auschwitz gevonden over Eddy’s opa? Eén ding is zeker: deze reis zal hen voor altijd bijblijven. Opdat we nooit vergeten!

De nieuwe getuigen van Auschwitz kijken

De nieuwe getuigen van Auschwitz is een coproductie tussen Sarphati Media Producties en Omroep PowNed. Het programma is naar een idee van Eddy Keur. Regie en eindredactie: Erica Reijmerink. Het programma is te kijken vanaf vrijdag 16 december om 22.19 uur op NPO2. Je kunt De nieuwe getuigen van Auschwitz ook terug kijken via NPO Plus of NPO Start. Als je een VPN Verbinding hebt, die je op Nederland zet, kun je via die laatste ook vanuit het buitenland kijken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 december 2022 /