Anita Witzier bij Witte Zusters uit Boxtel voor Anita in de missie

Anita Witzier bij de Witte Zusters uit Boxtel voor haar nieuwe programma Anita in de missie. De presentatrice tekent de levensverhalen op van deze bijzondere vrouwen. Anita Witzier is gefascineerd door de avontuurlijke levens van de Witte Zusters; zij kwamen op voor de allerzwaksten onder de moeilijkste omstandigheden. Anita in de missie is te kijken op donderdag 15 en vrijdag 16 december om 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Witte Zusters

Officieel heten ze de Missiezusters van Onze lieve Vrouw in Afrika. Maar ze worden bekend als de Witte Zusters vanwege hun hagelwitte habijten. Jonge meiden zijn het nog, wanneer ze als missiezusters vol idealen de lange reis naar Afrika maken. Gedreven door geloof, vastbesloten om de wereld te verbeteren. Tot diep in de twintigste eeuw zijn de zusters in Afrika actief, ze bouwen scholen en werken in ziekenhuizen. Ze richten zich vooral op de vooruitgang en de empowerment van de lokale vrouwen.

Lees ook het boek: Witte zuster in donker Afrika van Joke Linders.

Anita in de missie

De laatste Nederlandse Witte Zuster heeft Tanzania pas in 2020 verlaten en hun werk is overgenomen door Afrikaanse zusters. Wat dreef ze al die jaren en wat vinden ze nu van hun missiewerk? Anita Witzier tekent de verhalen op, en dat is net op tijd. Alleen al dit jaar hebben ze in Boxtel afscheid moeten nemen van 11 missiezusters. Er zijn nog maar 18 Witte Zusters in Nederland.

Wereldhuis in Boxtel

Hoogbejaard maar kraakhelder van geest genieten de zusters van hun welverdiende rust in het Wereldhuis in Boxtel. Anita Witzier zoekt hen op en de zusters vertellen openhartig over hun decennialange leven in Afrika, over hun vreugde en geluk maar ook over de donkere en gevaarlijke momenten. Zo vertelt Zr. Theresia (87): “Ik verslond de boekjes met verhalen over de missie in Afrika en ik dacht: dat wil ik ook, mensen helpen! Toen ik als jonge zuster vertrok, had ik nog nooit een vliegtuig van dichtbij gezien!”

Zr. Riet liep gevaar in Oeganda

Zr. Riet (90) werkte in Oeganda tijdens het schrikbewind van Idi Amin. Ze vertelt: “‘s Nachts kwamen vaak gewonde rebellen naar ons ziekenhuis. Ik hielp als verpleegster iedereen natuurlijk. Maar de kliek van Idi Amin werd daar heel boos over. Ze dreigden met geweld. Ik moest overgeplaatst worden omdat ik gevaar liep…”

Empowerment van lokale vrouwen

Je zou denken dat hun missie om het geloof draaide, maar empowerment van lokale vrouwen speelde een veel grotere rol. Zr. Antoinette en Zr. Anna-Brigitta delen hun ervaring. Zr. Antoinette (89): “Ik heb daar nog nooit iemand bekeerd, dat vond ik mijn taak niet. Ik kwam om de mensen te helpen, in het ziekenhuis, bij bevallingen en door vrouwen les te geven.” Zr. Anna-Brigitta (87): “Ik ging voor de vrouwen, om ze vooruit te helpen, en de vrouwen waren er echt fantastisch, zo leergierig en slim! En ze werden zo slecht behandeld. Daar wilde ik wat aan doen.”

Anita in de missie kijken

Anita in de missie is te kijken op donderdag 15 en vrijdag 16 december om 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Het programma is ook terug te kijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet en kijk de aflevering vervolgens op de NPO Start website.

Foto: KRO-NCRV – Volgorde van de zusters op de foto van links naar rechts. Staand: Zr Antoinette, Zr Betsy Rijkers, Zr Riet,  Zr Truus, Zr Bep en zittend: Zr Anna -Brigittha en Zr Betsy Derksen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 december 2022 /