Documentaire Het Laatste Woord over Jurriën ten Cate

Jessica Villerius heeft de documentaire Het Laatste Woord gemaakt over Jurriën ten Cate, die veroordeeld is voor de moord op zijn bruid Marwa. De 2Doc Het Laatste Woord is vanavond – maandag 12 december – om 20.25 uur te kijken bij BNNVARA op NPO2.

Documentaire Het Laatste Woord

Jurriën ten Cate uit Almelo trouwde in 2013 met de Tunesische Marwa, maar zit nu al bijna tien jaar vast wegens de moord op zijn bruid. Wat is er die fatale avond tussen kerst en oud en nieuw 2013 gebeurd, op die hotelkamer in het Tunesische Hammamet? Filmmaker Jessica Villerius neemt de veroordeling van de Nederlandse Jurriën kritisch onder de loep in haar documentaire Het Laatste Woord.

Jurriën ten Cate en Marwa

Het was liefde op het eerste digitale gezicht. De licht-autistische Jurriën ging online op zoek naar een liefde, en zocht daarvoor specifiek op sites waar islamitische vrouwen westerse mannen ontmoeten. Hij trof daar de mooie, slimme Marwa. Een razendsnelle verloving volgde, en binnen een paar maanden ook het huwelijk.

Barsten in het huwelijk

Kort na het feest komen al snel de eerste barsten; de sfeer binnen het huwelijk is niet bepaald vrolijk en van lichamelijk contact is ook geen sprake. Als de Nederlandse IND hun verzoek voor een toeristenvisum afwijst, waardoor Marwa niet naar Nederland mag reizen, barst de bom. Op 27 december 2013 krijgt het jonge stel ruzie in een Tunesische hotelkamer en Marwa eindigt na een val van driehoog op de stoep van het hotel.

Is Marwa vermoord of gevallen?

Was het een val, een duw, of is Marwa door Jurrien met buitengewoon veel kracht over de balustrade naar beneden gegooid? Justitie is er zeker van: Jurrien is schuldig. Er is nauwelijks bewijs en de verklaringen rammelen maar toch wordt de dan 22-jarige Jurriën ten Cate uit Almelo veroordeeld. Jurriën ten Cate krijgt maar liefst twintig jaar gevangenisstraf. 

Jurriën ten Cate had geen schijn van kans

Jessica Villerius vertelt: “Op 2 mei 2017 ontving ik een hartverscheurende e-mail van de moeder van Jurriën. Of ik alsjeblieft naar de zaak van haar zoon wilde kijken. Inmiddels zijn we ruim 5,5 jaar verder en weet ik zeker; hier is iets gruwelijk misgegaan. Bij een onnatuurlijke dood moeten er altijd drie scenario’s worden onderzocht: Moord, zelfmoord of een ongeluk. In het geval van Marwa’s dood blijkt nu alleen het scenario van moord te zijn onderzocht. Waardoor Jurriën al geen schijn van kans had nog vóórdat de rechtszaak überhaupt begon.”

Wie was Marwa?

Jessica Villerius en haar team reizen af naar Tunesië om antwoord te krijgen op de vraag wie Marwa was. Ze bekijken de mogelijke scenario’s. En zoeken uit of er sprake is van tunnelvisie bij de Tunesische recherche. Maar ook hoeveel waarde er gehecht kan worden aan de laatste woorden die Marwa zou hebben uitgesproken.

Jessica Villerius

Filmmaker Jessica Villerius ken je onder andere van haar documentaire over de Kinderen van Ruinerwold, maar ze maakte bijvoorbeeld ook een portret van Memphis Depay en een documentaire over Crystal Meth.

2Doc Het Laatste Woord kijken

De 2Doc Het Laatste Woord is vanavond – maandag 12 december – om 20.25 uur te kijken bij BNNVARA op NPO2. Je kunt de aflevering ook terug kijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je buiten Nederland – bijvoorbeeld in België – deze documentaire zien, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 december 2022 /