Documentaire Ghislaine Maxwell kijken op Canvas en NPO2

De documentaire Who is Ghislaine Maxwell is op dit moment zowel in Nederland als in België op tv te kijken. Op zondagavond zendt Canvas de afleveringen uit; op dinsdagavond kun je op NPO2 kijken. Zowel op VRT MAX als NPO Start / NPO Plus is de documentaire over Ghislaine Maswell ook terug te kijken. Ontdek hier alles over schandaal, waarbij zij betrokken is.

Documentaire Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell werd eerder deze zomer veroordeeld tot 20 jaar wegens haar aandeel in de ophefmakende zedenzaak rond Jeffrey Epstein. De beruchte multimiljonair werd beschuldigd van grootschalig misbruik van meisjes en jonge vrouwen. Nog voor zijn proces begon, pleegde hij zelfmoord in zijn cel. Maar wie was Ghislaine Maxwell zelf en hoe belandde zij als een telg uit een steenrijke familie in het middelpunt van dit ranzige schandaal? Dat zien we in de driedelige reeks Who is Ghislaine Maxwell, die zowel op Canvas (België) als NPO2 (Nederland) te kijken is.

Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell

De zaak Epstein is een verhaal van manipulatie, misbruik en mensenhandel in de rijkste regionen van de samenleving. Ghislaine Maxwell was daar nauw bij betrokken. Zij stond eerder dit jaar terecht op beschuldiging van sekshandel en misbruik van minderjarige meisjes. Omdat Epstein (1953-2019) er zelf niet meer was, lag de focus op de rol van Maxwell in de hele kwestie. Zij werd beschouwd als de spin in het web en ‘hofleverancier’ van jonge meisjes en vrouwen voor Epstein en zijn vele hooggeplaatste vrienden.

Ghislaine Maxwell

Maar wie is Ghislaine Maxwell (°1961) eigenlijk en hoe kwam ze als dochter van mediamagnaat Robert Maxwell vanuit een statig Engels landhuis terecht in een gevangeniscel in New York? Om op die vraag een genuanceerd antwoord te kunnen geven, praatten de makers van de reeks met tal van Maxwells kennissen, voormalige vriendjes, collega’s, rivalen en vertrouwelingen, van wie velen nooit eerder in het openbaar hebben gesproken. Ook slachtoffers, journalisten en betrokkenen bij de rechtszaak komen aan het woord.

Katherine Haywood

Producer Katherine Haywood vertelt: “Een van de dingen die onze documentaire onderscheidt van andere portretten, is dat onze getuigen haar allemaal echt hebben gekend. We hebben geen beroep gedaan op zogenaamde experts en commentatoren, maar gepraat met mensen uit haar directe omgeving, of dat nu in haar jeugd of studietijd was, tijdens haar leven in Londen of later in Amerika. Heel fascinerend was het om vast te stellen dat ze haar allemaal wel voor een stukje kenden, maar dat niemand van hen haar helemaal kon doorgronden. Door met zoveel mensen te praten die haar op verschillende momenten in haar leven hebben gekend, kregen wij dan weer het gevoel dat we haar wél 360 graden begrepen. Tegen het einde van de documentaire weten we bijna meer dan elk van die individuele personages en medewerkers, dus ik denk dat onze verscheidenheid aan personages en tijdskaders echt het verschil maakt.”

Documentaire Who is Ghislaine Maxwell kijken

De documentaire Who is Ghislaine Maxwell is zowel in Nederland als België te kijken. Sinds 4 september zie je de afleveringen op zondagavond iets voor negen uur op Canvas. In Nederland kun je sinds dinsdag 6 september naar de documentaire over Ghislaine Maxwell kijken op NPO 2 (om 22.15 uur). Op NPO Plus staan alle afleveringen al, maar je kunt ze ook terug kijken op NPO Start (Nederland) of VRT Max (België). De eerste aflevering gaat over Maxwell’s leven voor ze Epstein leerde kennen, de tweede over hun mondaine en perverse luxeleven samen en de derde over het proces tegen Maxwell.

Queen Bee

De eerste aflevering duikt in Ghislaine Maxwell’s vroege leven, verteld door de ogen van degenen die haar goed kenden in die tijd. Het begint met haar weelderige en geprivilegieerde jeugd in de schaduw van haar rijke maar tirannieke vader, de Tjechisch-Britse mediamagnaat Robert Maxwell. De vraag stelt zich of de charmante society-figuur van toen al trekjes vertoonde van wat er later zou komen. ​ Een corruptieschandaal doet het zakenimperium van haar vader kapseizen en na zijn zelfmoord op zijn jacht blijft zijn familie berooid en geschokt achter. Ghislaine verhuist naar New York, maar begin van de jaren ’90 kan ze dankzij een mysterieuze geldschieter weer opklimmen op de sociale ladder en haar positie als ‘Queen Bee’ opnieuw opnemen. Maar tegen welke prijs?

Hidden in Plain Sight

De tweede aflevering van de documentaire focust op het schokkende contrast tussen het rijkelijke leven van Ghislaine Maxwell en haar partner Epstein in de Amerikaanse high society, en hun immorele gedrag achter gesloten deuren. Ze vermaakten prinsen en presidenten in hun paleizen en op een privé-eiland. Jonge vrouwen getuigen hoe Maxwell hen verleidde om in te gaan op Epsteins aberrante seksuele appetijt. Vrienden en kennissen zitten ermee verveeld dat ze de signalen niet hebben opgemerkt. Slachtoffers, waarvan er één nooit eerder in het openbaar heeft getuigd, vertellen hoe Maxwell hen op piepjonge leeftijd binnenlokte in dat luxeleven zonder dat het echt opviel.

The Reckoning

De laatste aflevering van de documentaire Who is Ghislaine Maxwell volgt de gestage ondergang van deze vrouw. We zien hoe ze ternauwernood ontsnapt aan een politieonderzoek naar het seksueel misbruik van tientallen minderjarige meisjes in Epsteins villa in Florida. Maar haar rehabilitatie als milieuactiviste mislukt wanneer ze zelf in het offensief gaat tegen een aanklager. Advocaten van slachtoffers leggen uit hoe ze Maxwell in het nauw konden drijven. Het zet een domino-effect in gang dat uiteindelijk leidt tot de ultieme afrekening en het proces waarbij ze schuldig werd bevonden en veroordeeld tot 20 jaar.

Foto: Canvas (c) Dafydd Jones & All3Media International

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 september 2022 /