Disney+ aanrader: 3 seizoenen van Professor T.

Het pakket aan Vlaamse zenders dat je in Nederland bij je televisieabonnement krijgt is helaas beperkt. Daardoor kun je allerlei goede Vlaamse series mislopen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende streamingsdiensten, die ook Vlaamse content aanbieden waar je een abonnement op kunt nemen en met goed internet thuis van kunt genieten. Eén van die streamingsdiensten is Disney+, en daar kun je een van de betere Belgische series van de afgelopen tien jaar: Professor T.

Sympathieke zonderling

De hoofdrol in Professor T wordt vertolkt door Koen de Bauw, en het is misschien wel zijn finest hour als acteur. Hij speelt het titelkarakter: Jasper Teerlinck, professor in de criminologie aan de Universiteit van Antwerpen en bovenal een briljant maar vreemd mens. Teerlinck is autistisch, heeft smetvrees en kent een moeizame relatie met zijn moeder. Voor de lokale recherche is hij een cruciale vraagbaak voor het vinden van daders en motieven rondom moordzaken, voor zijn eigen werkgever is hij een lastig en eigenwijs geval. De Bauw zet het karakter uitstekend neer op een manier die Teerlinck ondanks zijn iets te eerlijke directheid en algeheel opmerkelijke manier van doen niet onsympathiek maakt, en andere karakters in de serie houden die houding dan ook in stand.

Waanbeelden

Bijzonder aan Professor T is dat de serie je meeneemt in de belevingswereld van haar opmerkelijke hoofdpersonage door de waanbeelden die Teerlinck ziet en waar andere karakters een rol in spelen te tonen. Dat geeft de serie een uniek element dat buitengewoon amusant kan zijn als je ervoor openstaat, maar ook kan storen als je liever een straight forward misdaadserie ziet. Niet dat Professor T dat in grote lijnen niet is: meestal is de misdaad in één aflevering opgelost, op de seizoensfinales na.

Meer interessante en vermakelijke karakters

Ook de andere karakters in de serie zijn de moeite waard, vooral om hun interactie met het hoofdpersonage. Het leukst is misschien nog wel mevrouw Sneyers, medewerker van de faculteit waar Teerlinck lesgeeft. Goele Derick leeft zich goed uit op deze rol. Ook de lang onverklaarde band tussen decaan Walter De Paepe en Teerlinck’s excentrieke moeder Adelinde is interessant en tegelijkertijd in het kader van het hoofdpersonage wat ongemakkelijk, want wat het gevoel bekruipt je al snel dat ze iets te verbergen hebben. Commissaris Christine Flamant is tevens de ex-vrouw van Teerlinck, en ook dat zorgt voor een interessante dynamiek in de serie.

Engelse versie

Als je op Disney+ zoekt naar Professor T, kies dan voor ‘Professor T: Belgium’. Er staat met ‘Professor T: UK’ namelijk ook een Engelse remake van dezelfde serie op Disney+. Het heeft weinig zin om beide series te kijken, tenzij je graag wilt vergelijken waar ze van elkaar verschillen. De Engelse versie is namelijk in grote mate hetzelfde als de Belgische serie, en heeft dus weinig toegevoegde waarde als je de originele Belgische serie al hebt gekeken.

Verder is het aanbod van Belgische series op Disney+ – op een paar uitzonderingen na – nog mager helaas. Hopelijk komt daar in toekomst verandering in. Maar als je toegang hebt tot deze streamingsdienst, dan is het zeker de moeite waard om tijd uit te trekken om de drie seizoenen van de Belgische Professor T te kijken. Dit zijn tevens alle seizoenen die er gemaakt zijn van Professor T, dus je kunt de hele serie van begin tot eind kijken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 augustus 2022 /