Vlaamse films met motoren… Rookie, Bowling Balls en Dark Rider

Stoere bikers en ronkende motoren komen in heel wat series en films voorbij. Hoe zit dat eigenlijk in Vlaanderen? Zijn er Vlaamse films met motoren? Natuurlijk zijn er die! Het aanbod is zelfs heel divers. Ontdek Rookie, Bowling Balls en Dark Rider.

En niet alleen in de filmwereld komen ze voorbij; als deelnemers worden geportretteerd én ze hebben een motor dan zie je dat eigenlijk altijd. Het wordt toch gezien als iets stoers. Al schrik ik dan ook regelmatig; want van goed beschermende motorkleding op veilige motorlaarzen lijken de tv-en filmmakers toch vaak niet gehoord te hebben. Zo zie je het bijvoorbeeld bij de Boer zkt Vrouw 2023 deelnemers. Zit-ie nu echt in een jeanssetje op de motor? Of is het toch motorkleding, waar tegenwoordig ook veel diversiteit in te vinden is? Juist doordat de keuze inmiddels zo groot is, zou ik het wel fijn vinden als er meer aandacht voor kwam. Je bent al zo kwetsbaar als motorrijder.

Vlaamse films met motoren 

De outfits heb ik bij de selectie van de Vlaamse films met motoren wel even buiten beschouwing gelaten. Ja, het is ontzettend belangrijk, maar ook heel moeilijk te beoordelen. En ze vergelijken, is al helemaal lastig. Ik heb namelijk drie heel diverse Vlaamse films met motoren gevonden. Tijd om meer te ontdekken over Rookie, Bowling Balls en Dark Rider.

Rookie

Rookie volgt het verhaal van Nicky (Matteo Simoni), een jonge ambitieuze en zelfverzekerde motorrijder pur sang. Elke race zet hij zijn leven op het spel, niet voor geld maar voor de kicks, het respect en de roem. Zijn wereld stort onverwachts in wanneer hij door een ongeval nooit meer zal kunnen racen. Hij slaagt er niet in dit nieuwe leven te aanvaarden en zoekt steun om een frisse start te nemen bij zijn schoonzus Vero (Veerle Baetens) en haar zoon Charlie (Valentijn Braeckman). Maar de roep van adrenaline en kicks steekt al snel weer de kop op. Via zijn neefje Charlie probeert Nicky zijn droom alsnog te beleven. Het wordt al gauw duidelijk dat Charlie niet uit hetzelfde hout gesneden is.

Wist je dat je Rookie (2021) op Netflix kunt kijken?

Bowling Balls

De motorclub Bowling Balls wordt geleid door president Mon Dewilde (Wim Opbrouck), een ex-belastingcontroleur. De Bowling Balls spiegelen zich graag aan beruchte bendes zoals de Hells Angels en de Outlaws, al zijn haar leden weliswaar een pak minder heldhaftig. Ze houden zich bezig met de verkoop van gestolen auto’s, maar krijgen steeds meer concurrentie van een rivaliserende bende, de Banana Knights. Dat leidt tot hoogoplopende spanningen. Maar het loopt pas echt fout wanneer Bowling Ball Gino (Jonas Van Geel) een amoureuze relatie begint met Tina (Nathalie Meskens), de jongere zus van de president van de Banana Knights.

Wil je alles weten over Bowling Balls, lees dan ons uitgebreide verslag over de cast en het verhaal.

Dark Rider

Regisseur en motorrijder Eva Küpper (Gardenia) trekt naar de eindeloze zoutvlaktes van Lake Gairdner in Zuid-Australië. Hier ontmoet ze de blinde motorrijder Ben Felten (51). Als tiener kreeg de Australiër te horen dat hij aan een degeneratieve oogziekte leed. Rond zijn 35ste werd hij volledig blind. Toch is Ben altijd vastbesloten gebleven om zijn jeugddroom te realiseren en een professionele motorracer te worden. Samen met voormalig Grand Prix-kampioen Kevin Magee wil hij het wereldsnelheidsrecord breken en met meer dan 270 km per uur de snelste blinde motorrijder ter wereld worden.

Dark Rider was dit voorjaar op Canvas te zien; we schreven toen over deze indrukwekkende documentaire.

18 augustus 2022 /