We zijn er Bijna seizoen 2022 met Martine van Os in Spanje

Martine van Os is vanaf vanavond – dinsdag 16 augustus – om 21.20 uur bij MAX te zien op NPO1 in een nieuw seizoen van We zijn er Bijna. Dit keer trekken 24 gepensioneerde echtparen met een georganiseerde groepsreis dwars door de Spaanse binnenlanden. In totaal telt We Zijn er Bijna seizoen 2022 zes nieuwe afleveringen. Ontdek er hier alvast meer over.

We zijn er Bijna! (2022)

Vierentwintig gepensioneerde echtparen trekken in een georganiseerde groepsreis met caravan of camper dwars door de Spaanse binnenlanden. In 33 dagen doen ze dertien campings aan, te beginnen aan de Costa Verde aan de noordkust. Via de Spaanse hoogvlakte trekt de groep naar het zuidelijke Andalusië. En na een kleine 3000 kilometer eindigt de vakantie aan de Middellandse Zee vlakbij Tarragona. Martine van Os reist mee en volgt de belevenissen van de vakantiegangers in de zesdelige serie We zijn er Bijna!

Martine van Os

Voor Martine van Os is het de elfde keer dat ze meereist met een groep kampeerders. “Elk jaar kom ik op de prachtigste plekken. Maar het meest verrast ben ik toch altijd door de deelnemers. Ik vind het mooi en bijzonder om te zien dat zo’n bonte verzameling Nederlanders met zulke totaal verschillende achtergronden tijdens deze reizen hun lief en leed met elkaar deelt.” Op VlaamsKijken schreven we ook eerder over seizoen 10 van We zijn er bijna.

Reisleiders Ger en Evelyne Timmer

Zoals ieder jaar heeft de groep een reisleiders-echtpaar en dit jaar zijn dat Ger en Evelyne Timmer. Alle landen van Europa en veel daarbuiten hebben ze gezien, maar vooral Spanje zit in hun hart. Evelyne Timmer is van oorsprong een Française met Spaans-Baskisch bloed. Door haar studie Spaans en Portugees is ze verknocht aan het Iberische schiereiland. Haar rappe Spaanse tong komt in het begeleiden van de groep zeer goed van pas. Ger Timmer is met zijn militaire achtergrond een groepsleider die houdt van duidelijke afspraken.

Groepskampeerreis

Voor de 22e keer gaan ze als vrijwilligers mee om een groepskampeerreis in goede banen te leiden: “We vinden het ontzettend leuk. De winterperiode zijn we er al druk mee om ons te verdiepen in de route en alles wat we tegenkomen tijdens de reis. Het geeft ons een kick als na afloop de mensen tevreden zijn”, aldus de reisleiders die we zien in We zijn er Bijna seizoen 11.

Ontdek meer over de inhoud van de afleveringen We zijn er Bijna seizoen 11.

San Vicente de la Barquera

In de eerste aflevering van We zijn er Bijna! 2022 komt de groep aan in San Vicente de la Barquera op een camping vlakbij zee met uitzicht op de hoge besneeuwde toppen van de bergketen Picos de Europa. Er zijn excursies naar onder andere de steden Valladolid en Salamanca. De eerste dagen is iedereen nog bezig met het proberen onthouden van de namen van alle medereizigers, maar na een paar happy hours plus een spelletje jeu de boules, is dat euvel in het groepsproces snel verholpen.

Nationaal Park Montfragüe

De groep reist – in aflevering 2 van We zijn er bijna seizoen 11 – van Salamanca naar een camping midden in het natuurgebied bij het Nationaal Park Montfragüe. Dit park in de Extremadura is één van de belangrijkste roofvogelgebieden van Europa. Vooral de vale gieren met hun spanwijdte van zo’n drie meter zijn in trek bij natuurliefhebbers. Onder leiding van een gids bezoekt de groep dit park. Na afloop van de excursie hoeft niemand te gaan koken. De campingbaas maakt voor de gehele groep een grote pan met één van de beroemdste gerechten van Spanje: Paella. Er is in deze omgeving ook oog voor cultuur. Het klooster van Guadalupe staat de volgende dag op het programma. Jan en Willy slaan deze excursie over: ze hebben autopech en hopen bij een plaatselijk garagebedrijf het kapotte onderdeel te vervangen, want de volgende dag staat er alweer een reisdag op het programma.

Straten van zand

De Zuid Spaanse steden Cordoba en Sevilla staan deze week op het programma voor de deelnemers van We zijn er Bijna! 2022 (aflevering 3). Maar in Andalusië strijkt de groep ook neer op een camping bij het minder bekende dorp El Rocio waar de straten niet van klinkers of beton, maar van zand zijn. Gezinnen in huifkarren, mannen met cowboypakken op paarden rijden er kris kras door elkaar.

El Rocio

Het stoffige dorp waar de tijd stil lijkt te staan, ondergaat elk jaar rondom Pinksteren een metamorfose. De processie die hier op Pinksterzondag wordt gehouden, trekt honderdduizenden mensen naar El Rocio. De groep kampeerders verblijft vier dagen op de camping bij het dorp een week voor de grote processie, maar de drukte is al goed merkbaar. Vooral de groepen jongeren die met dans en muziek de komst van het heiligenbeeld van de maag Maria naar El Rocio bezingen, houdt de kampeerders uit de slaap.

Marbella

Van het stoffige cowboydorp El Rocio trekken de deelnemers in aflevering 4 van We zijn er Bijna! seizoen 11 naar de kust, naar het mondaine Marbella. Hier liggen de meest luxueuze jachten in Puerto Banus, de jachthaven die bekend staat als de duurste haven van Europa: een ligplaats voor een jacht van 55 meter lang kost meer dan 4000 euro per dag. Gerard en Ien die de haven bezoeken, vermoeden ‘dat ze dat niet uit de fooienpot betalen’. De groep heeft even rust en blijft vijf dagen op de camping in Marbella, maar in een kampeerreis gaat niemand vijf dagen voor de caravan of op het strand liggen.

Caminito del Rey

Er is een groepsexcursie naar het spectaculairste wandelpad van Spanje: de Caminito del Rey, een pad door mariniers tegen rotswanden aangelegd voor de aanvoer van materialen voor de bouw van de allereerste waterkrachtcentrale van Spanje. Het levensgevaarlijke pad is in 2015 gerenoveerd en veilig te belopen voor mensen zonder hoogtevrees. De hele groep loopt mee over het 3 kilometer lange traject. Ook doet iedereen mee aan een stadswandeling door Malaga naar het geboortehuis van Pablo Picasso en de dagelijkse vis- en groentemarkt. Henny en Marja ondernemen nog hun eigen expeditie op een vrije dag. Ze bezoeken een afgelegen biologische olijfboomgaard in het binnenland. Als verjaardagscadeau hebben ze eerder dit jaar hun kleindochter een halve olijfboom cadeau gedaan en nu ze toch zo dicht in de buurt zijn, willen ze die graag met eigen ogen zien.

Over de inhoud van aflevering 5 en 6 van We zijn er Bijna 2022 weten we op dit moment nog niets. We werken dit artikel natuurlijk bij als we dat wel weten.

We zijn er Bijna! kijken

Het nieuwe seizoen van We zijn er Bijna 2022 met Martine van Os is vanaf dinsdag 16 augustus wekelijks op dinsdagavond om 21.20 uur bij MAX op NPO1 te kijken. De afleveringen zijn ook terug te kijken via NPO Start en NPO Plus. Geniet je nu van dit programma, dan kun je zelfs alle tien de seizoenen van We zijn er Bijna! kijken. Ze staan allemaal op NPO Start. Dat maakt het ook mogelijk om buiten Nederland via de website te kijken. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een VPN Verbinding die je op Nederland kunt zetten. Om daarna heel wat uurtjes te kunnen genieten van mooie verhalen en prachtige reisbeelden.

Foto: MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 augustus 2022 /