Filemon Wesselink: Ik heb iemand gedood over moord en doodslag

Filemon Wesselink maakt het programma Ik heb iemand gedood. Hierin spreekt hij wekelijks met een Nederlander, die veroordeeld is wegens moord of doodslag. Dit programma wordt vanavond – maandag 25 juli 2022 – in de herhaling uitgezonden op NPO 3 om 21.54 uur.

Ik heb iemand gedood

Hoe komt iemand op het punt om een moord te plegen? Wat gaat eraan vooraf? En hoe ziet iemands leven er na dat fatale moment uit? Filemon Wesselink portretteert in Ik heb iemand gedood wekelijks een Nederlander die veroordeeld is wegens moord of doodslag. Hij gaat opzoek naar de verhalen achter de daders en voert indringende gesprekken; met de moordenaars zelf, maar ook met familieleden, vrienden, oud-collega’s, begeleiders en anderen die bij de hoofdpersoon betrokken zijn. Want hoe heeft het zover kunnen komen? En wat kan onze maatschappij ervan leren?

Voor de liefhebber van het true crime-genre.

Filemon Wesselink

Filemon Wesselink vertelt over zijn nieuwe programma: “Ik heb me altijd afgevraagd hoe iemand ertoe komt om iemands leven te nemen. En of er niet nog iets aan te doen was. In dit programma krijg ik antwoord op die vragen en ben ik erachter gekomen dat moordenaars niet per definitie gewetenloze monsters zijn. Ze lijken misschien wel meer op jou en mij dan je zou willen.”

Leestip: De Volksjury – de meest spraakmakende moordzaken op een onverantwoorde manier verteld.

Psyche van de dader

Elke aflevering is een portret van iemand die een verschrikkelijke daad heeft gepleegd en daar veel leed mee heeft veroorzaakt. Het slachtoffer blijft hierin anoniem; het gaat echt om het in kaart brengen van de psyche van de dader. Dit doet Filemon Wesselink door in gesprek te gaan met belangrijke personen uit de omgeving. En met de dader zelf natuurlijk. We kijken ze weer recht in de ogen en met kritische vragen houdt Filemon ze een spiegel voor. Want was dit echt de enige uitweg? Zou iedereen op het punt kunnen komen om een moord te plegen? En kunnen we er iets van leren zodat het de volgende keer misschien voorkomen kan worden?  Dit programma is een coproductie van BNNVARA en CCCP.

Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken op 29 oktober 2021. Het is op 25 juli 2022 bijgewerkt.

Foto: BNNVARA / CCCP

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

25 juli 2022 /