Is een vakman – zoals een schilder – inschakelen écht duurder?

Is een vakman – zoals een schilder – inschakelen écht zoveel duurder dan zelf de kwast in handen te nemen? Ik vraag het me af… Als je kijkt naar tv-programma’s, waarbij mensen een huis of vakantiewoning opknappen, dan zie je iedere keer weer dat er heel wat wordt gestunteld met kwasten en rollers. En dat niet alleen: zo’n klus duurt stiekem altijd langer dan mensen vooraf inschatten.

Schilder inschakelen

Inmiddels zijn wij toe aan ons tweede huis, waarbij de volledige woning – van top tot teen – geschilderd diende te worden. De eerste keer hebben we dit volledig op eigen houtje gedaan. We haalden verf en andere materialen bij de bouwmarkt en gingen aan de slag. De verf dekte voor geen meter op onze nieuwe wanden; er zat dus niet anders op dan alle muren nog een keertje te doen. Met een heleboel frustraties tot gevolg. Bij onze tweede woning kozen we voor het inschakelen van een schilder. Niet voor het echte werk, maar voor het leveren van goede verf en andere noodzakelijke materialen. Dat ging echt al stuk sneller; al steek je stiekem toch altijd veel tijd in schilderwerk. Een vakman heeft daar zoveel meer handigheid in.

Wat kost een schilder?

Door voor een schilder te kiezen, is je klus dus ook sneller geklaard. Daar moet je rekening mee houden wanneer je wilt uitzoeken wat een schilder kost. Naast het uurtarief spelen namelijk meer zaken een rol. Denk ook aan het gekozen materiaal – zoals de verf – en de voorrijkosten. Het is dus belangrijk om meerdere offertes op te vragen bij schilders in je buurt, zodat je echt kunt vergelijken. Zo kun je een beter antwoord vormen op de vraag: wat kost een schilder? Per uur moet je rekening houden met minimaal 35 – 40 euro per uur bij binnenschilderwerk. Bij buitenschilderwerk zit je rond de 40 – 50 euro per uur.

Goedkope schilder vinden

Al zie je ook bij vakmensen dat hun tarief omhoog gaat; ze zijn namelijk schaars om te vinden. Bij een goedkope schilder vinden, is het wel belangrijk om op een aantal zaken te letten. Als ik zelf met een vakman (of vakvrouw) samenwerken, dan is dat eigenlijk altijd iemand uit de omgeving. Een schilder die door vrienden wordt aangeraden, omdat hij of zij daar al de heleboel heeft gedaan. Vraag daarnaast meerdere offertes op en vergelijk die nauwkeurig met elkaar. Zo krijg je gevoel bij het actuele tarief van schilders. Ken je het bedrijf niet dat als beste uit de vergelijking van offertes komt, neem het dan eerst verder onder de loep.

Bedrijf onder de loep nemen

Als er namelijk sprake is van schaarste, dan is het extra zaak om goed op te letten. Zeker als zo’n bedrijf zegt dat ze binnen no-time al bij je op de stoep staan. Bekijk de website van het bedrijf eens wat langer. Google even op hun naam, zodat je kunt kijken of ze al reviews hebben. En kijk of ze een keurmerk hebben, omdat te krijgen moet je namelijk voldoen aan verschillende normen en waarden. Ook bij geschillen sta je als consument vervolgens sterker. Als je kijkt naar het Keurmerk Kwaliteitsvakman, dan moet de schilder bijvoorbeeld voor een vervanger zorgen bij ziekte of faillissement. Wel zo fijn als je een vakman hebt, waar je op kunt rekenen.

18 juli 2022 /