Financiën onder loep: van zonnepanelen tot opzeggen tv-abonnement

Schrikken jullie de laatste tijd ook zo van de gestegen vaste lasten? De energieprijzen zijn torenhoog, boodschappen worden steeds duurder en bij de benzinepomp is het helemaal om te huilen. En het ergste is: het lijkt alleen maar erger te worden. Tijd dus om de financiën eens onder de loep te nemen. Zijn er kosten die je nu maakt, die misschien niet meer gemaakt hoeven te worden? En kun je deze vakantieperiode misschien zelfs low budget genieten? Hier mijn tips.

Zonnepanelen

Ik weet niet of jullie al zonnepanelen hebben, maar voor ons lijkt dit wel een logische stap. We hebben een nieuwbouwwoning waar al de nodige stappen op het vlak van duurzaamheid zijn genomen, maar zonnepanelen ontbreken tot nu toe nog. Tijd om op zoek te gaan naar meer input wat informatie zonnepanelen betreft. Het klinkt tenslotte allemaal wel heel erg interessant: je wekt zelf energie op en kunt daardoor gewoon – zonder je zorgen te maken – de vaatwasser, wasmachine en zelfs droger laten draaien. Nu de energieprijzen zo stijgen, ben ik met dat laatste namelijk gestopt. De was hangt hier tegenwoordig te wapperen in de zon. Spijtig dat je handdoeken daar dan niet zo zacht van worden.

Zonnepanelen kopen

Aan de andere kant wil ik het zonnepanelen kopen niet overhaasten. Ik vind het belangrijk om over een tijdje niet voor verrassingen te komen staan. Het is tenslotte een fikse investering. Eentje die je op termijn terug gaat verdienen, maar ik wil wel weten hoelang dat dan duurt. Hoeveel panelen hebben we eigenlijk nodig? En hoe zit dat dan met stroomverbruik als de zon niet schijnt? En natuurlijk ook interessant: zijn er nog subsidies waar je voor in aanmerking komt als je zonnepanelen gaat kopen? Kortom: het wordt wel tijd om een specialist raad te plegen, zodat we echt op de hoogte zijn van alle ins en outs. En in het geval van een ‘ja’ is het natuurlijk ook nog even wachten op een vakman die ze kan aanleggen.

Snelle manieren om te besparen

Als ik direct voordeel moet hebben, zal ik ook andere dingen moeten doen. Gelukkig zijn er zeker snelle manieren om te besparen. Heb je bijvoorbeeld al eens goed naar je rekening gekeken? Welke kosten heb je maandelijks? Zitten daar misschien abonnementen bij waar je helemaal geen gebruik van maakt? Eindigt dat ene tijdschrift waar je maandelijks voor betaald toch iedere keer ongeopend in de krantenbak? Of ben je al tijden niet bij de sportschool geweest waar je onbeperkt kunt sporten. Of misschien heb je wel zo’n hip abonnement, waarbij je om de zoveel tijd nieuwe onderbroeken krijgt toegestuurd… Heb je er inmiddels niet genoeg. Nee, dan heb je met één bezoekje aan de winkel natuurlijk zo je hele voorraad aangevuld. Zelfde geldt voor maaltijdboxen. Misschien handig om deze nu even te pauzeren; wij steken in de zomer toch sneller de barbecue aan en hebben de nodige groenten uit de moestuin.

Streaming of tv-abonnement

En wat dacht je van de abonnementen voor tv en streaming? Maandelijks wordt hier geld afgeschreven door Netflix, Videoland, Disney+, HBO Max, Prime Video, NPO Plus en Streamz. En dan hebben we natuurlijk ook nog een tv-abonnement, zodat ik ‘live’ tv kan kijken – zoals de Tour de France op dit moment. Is dat echt allemaal nodig? Ik ken stellen die in de zomermaanden juist al deze abonnementen even pauzeren, omdat ze dan amper tv kijken. En eerlijk gezegd: als je zoveel diensten hebt als wij, dan zijn er toch altijd partijen bij waar je minder naar kijkt. Kan ik dan niet beter een schema maken, waarbij ik afwissel (en mijn maandelijkse kosten flink dalen).

Low budget op pad

Waar je in de zomermaanden natuurlijk minder tv kijkt, daar wil je wel op avontuur in de vakantie. Van de prijzen van een dagje pretpark schrik ik iedere keer weer. Als je dat wil, is het echt even zaak om goed te zoeken naar kortingsacties, want daar bespaar je zo toch ook een aantal tientjes mee. Maar je kunt als tv-film-serie liefhebber natuurlijk ook low budget op pad. Online zijn best wat sites te vinden, die locaties uit je favoriete films en series beschrijven. Een dagje door ‘zo’n decor’ lopen is natuurlijk ook erg leuk om te doen.

18 juli 2022 /