Helden van Hier: De MUG op spoed van AZ Sint-Lucas in Gent

Helden van Hier: De MUG bij spoeddienst van het AZ Sint Lucas in Gent. Eén jaar lang ging een cameraploeg mee met de spoedartsen en verpleegkundigen op de plaatsen waar het noodlot toesloeg. Helden van Hier: De MUG bij AZ Sint Lucas is te kijken vanaf woensdag 11 mei om 20.35 uur bij VTM.

Helden van Hier: De Mug

In de nieuwe reeks Helden van Hier: De MUG krijgen de kijkers een unieke blik achter de schermen van het AZ Sint-Lucas in Gent. Eén jaar lang ging een cameraploeg mee met de spoedartsen en verpleegkundigen. Waar ze zoal kwamen? Denk aan een verkeersongeval op een drukke autostrade, een werkongeval in een grote fabriek of een plots orgaanfalen bij een patiënt thuis. De adrenaline van elke interventie vanuit het perspectief van de hulpverleners is voelbaar tot in de huiskamer.

Helden van Hier: De Mug bij AZ Sint-Lucas

Het team van artsen en verpleegkundigen van AZ Sint-Lucas Gent dat werd gevolgd is verrassend jong, maar uiterst gemotiveerd en professioneel. Elk persoon is uniek. Zo is er arts David, die naast zijn fulltime job als MUG-arts ook zijn eigen bier op de markt heeft. Of Soufia, een arts-specialist in opleiding die een punt zette achter haar professionele danscarrière en terug achter de schoolbanken kroop om spoedarts te worden.

Spoedarts Soufia

“MUG-ritten zijn voor mij belangrijk omwille van twee zaken”, vertelt spoedarts Soufia. “Ten eerste voel ik me nogal snel claustrofobisch en opgesloten. Met de MUG ga je naar buiten, dan denk ik meteen ‘Oh, da’s een leuke dag.’ Ten tweede kom je tijdens de MUG-ritten toe aan een compleet andere soort van gesprekken met de verpleegkundige. We zeggen altijd ‘What’s been said in the MUG, stays in the MUG.'”

AZ Sint-Lucas Gent

Het iconische ziekenhuis ligt in hartje Gent op een steenworp van het Gravensteen en heeft één van de grootste en drukste spoedafdelingen van het land met zo’n 42.000 patiënten per jaar. De MUG-dienst van het AZ Sint-Lucas, in associatie met het AZ Jan Palfijn, bedient een omvangrijk gebied van Gent centrum tot aan de Nederlandse grens in Zelzate. Met een gemiddelde van 9 oproepen per dag is het team dagelijks in de weer om dringende medische hulp op locatie te bieden.

Helden van Hier: De Mug kijken

Wil je Helden van Hier: De Mug kijken? Dat kan vanaf woensdag 11 mei iedere woensdagavond om 20.35 uur op VTM. De afleveringen zijn daarnaast terug te kijken op VTM Go. Het eerste seizoen van Helden van Hier: De MUG is in Nederland terug te kijken op Videoland. Seizoen 1 en 2 van Helden van Hier: De MUG – die opgenomen werd in ZNA Stuivenberg – is ook terug te kijken op VTM Go. Dit is mogelijk vanuit België én Nederland. Krijg je een melding dat je niet vanuit buiten België kunt kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding.

Meer over de inhoud van de afleveringen van Helden van Hier: De Mug bij AZ Sint-Lucas ziekenhuis in Gent lees je hieronder (met de nieuwste aflevering bovenaan).

Ongeluk MUG-team

In de derde aflevering van Helden van Hier: De MUG zien we dat de helden van de spoeddienst zelf in een ongeluk verwikkeld geraken. Wanneer spoedarts Orfa en verpleegkundige Sofie uitrukken na een oproep, knallen ze frontaal uit een auto die uit een zijstraat komt… Het MUG-team heeft ook de handen vol met andere interventies. De Gentse haven staat bij hen bekend als een echte hotspot voor ongevallen. Het team rukt uit voor een man die gekneld zit tussen een heftruck en een opslagrek. Hij verloor het bewustzijn en ervaart een zware druk op zijn borstkas en rug. Een jongeman ging overkop met zijn brommer en kwam daarbij lelijk ten val. Zijn been doet erg veel pijn, dus het MUG-team beslist om het in te spalken en hem naar het Sint-Lucas ziekenhuis te brengen. En aan de Carrefour van Mariakerke kreeg een man een hartinfarct. Zal hij er bovenop komen?

Aflevering 2 De MUG

In de tweede aflevering van Helden van Hier: De MUG rukt het MUG-team uit voor een man wiens schouder uit de kom ging. De schouder ter plaatse terugplaatsen is geen makkelijke klus, want de man is erg tolerant voor de verdoving. Wanneer beslist wordt om hem alsnog over te brengen naar het ziekenhuis, moet het team de man eerst nog uit het raam zien te krijgen. En daarvoor wordt zelfs de hulp ingeschakeld van de Gentse brandweerlieden…

Sportongelukken

In het recreatiedomein Blaarmeersen viel een jongeman van zijn skateboard. Het MUG-team ontdekt al snel dat hij zijn pols daarbij brak. Ook komt er een meisje de spoed binnen die bij het basketballen viel op haar hoofd. Ze wordt meteen doorgestuurd voor een CT-scan. In de drukte vertrekt het MUG-team wat later met een open koffer, waardoor hun materiaal uit de wagen viel. Snel snel ophalen en weer verdergaan, want de tijd dringt… 

Aflevering 1

Het MUG-team wordt uitgestuurd naar de speelplaats van een middelbare school waar een jongen het uitschreeuwt van de pijn na een valpartij. Voor spoedarts in opleiding Soufia uit Gent, in een vorig leven nog professioneel salsadanseres, is het alweer een kans om extra ervaring op te doen alvorens ze binnenkort afstudeert. Wat later wordt Soufia’s vakmanschap echt op de proef gesteld wanneer ze geconfronteerd wordt met een man die plots wegzakt en gereanimeerd moet worden.

Te veel pintjes…

Op de spoeddienst zien de dokters en de verplegers het hele spectrum van de geneeskunde. Zo wordt de MUG opgeroepen voor een man die zijn bewustzijn verloor in de wagen op een overzetboot. Bij nader inzien blijkt dat de man te veel pintjes dronk na het werk en daardoor even out was. Het is dezelfde man die het MUG-team eerder op de week al hielp toen hij in ademnood was.

Reanimatie

Maar het werk van het MUG-team gaat ook verder dan louter het stellen van medische handelingen in noodsituaties. Dat blijkt wanneer er troost wordt gegeven aan een totaal ontredderde man waarvan de echtgenote wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. “Als je ziet dat iemand er goed is uitgekomen, word je euforisch. Want dan heeft die persoon een tweede kans gehad. Maar ook zijn familie en vrienden hebben een tweede kans gehad. Voor mij is het gevoel van euforie veel groter dan op het moment van een reanimatie zelf”, vertelt Soufia.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 mei 2022 /