Vanuit Nederland naar Vlaamse films en series kijken met een VPN

De Vlaamse televisie heeft veel te bieden. Bijvoorbeeld je favoriete films en series. Maar de kans is groot dat je deze in Nederland niet kunt bekijken. Want de Vlaamse films en series kennen vaak een zogenoemde geoblokkade. Dat betekent dat de Belgische aanbieders zien dat je IP-adres uit Nederland of een ander land buiten België komt. Op die manier wordt de toegang geblokkeerd. Dit gebeurt vaak vanwege auteursrechten. Gelukkig kun je dit probleem omzeilen door een Belgisch IP-adres te verkrijgen. Daarvoor hoef je niet naar België op vakantie of er te gaan wonen. Dit kan namelijk eenvoudig met een Virtual Private Network (VPN).

Vlaamse series en films met geoblokkade

Als je in het buitenland bent (of zelfs gewoon in Nederland), kun je meestal geen Vlaamse films en series kijken in verband met auteursrechten. Er zijn veel Belgische aanbieders zoals bijvoorbeeld tv-zenders en streamingdiensten die alleen de rechten hebben om de content te laten zien aan kijkers in België. Buiten het land of buiten de EU kun je deze content daarom niet bekijken. Sommige livestreams van tv-zenders zijn bovendien alleen in het land zelf te bekijken. Vanuit Nederland kijken is daarom in de meeste gevallen niet mogelijk.

Daarom werpen de meeste aanbieders een geoblokkade op om hun uitzendrechten te beschermen. De Belgische aanbieders moeten namelijk behoorlijk wat geld betalen om het uit te mogen zenden. Deze rechten worden vaak per land verhandeld, waardoor het te kostbaar is om voor ieder land in de Europese Unie een licentie te regelen. Daarom blokkeren de meeste Vlaamse aanbieders content aan de hand van je IP-adres.

Hoe kun je toch naar Vlaamse series en films kijken?

Je kunt dit probleem verhelpen zonder in de auto naar Vlaanderen te stappen. Het enige wat je nodig hebt, is een Belgisch IP-adres. Deze kun je verkrijgen door gebruik te maken van een Virtual Private Network (VPN). Daarmee wordt alle internetverkeer over de Belgische VPN-dienst gestuurd. Zo krijg je dus een IP-adres van de dienst. Meestal kun je uit veel landen in de wereld kiezen, waaronder België. Dankzij zo’n abonnement kun je dus wisselen van locatie en bijvoorbeeld ook andere buitenlandse content bekijken.

De Belgische aanbieder denkt namelijk dat je echt in België bent, waardoor je toegang krijgt tot je favoriete Vlaamse films en series. Je kunt dus lokale content vanuit het buitenland bekijken. Zo loop je niet langer tegen streaming blokkades aan.

Vlaamse VPN opzetten

Je hebt uiteraard wel een Vlaamse VPN nodig. Daarvoor zijn er verschillende aanbieders. Sluit een abonnement af bij één van deze aanbieders. Je kunt eerst een proefperiode kiezen, zodat je kunt zien of de Belgische servers stabiel genoeg zijn om de content te kunnen bekijken. Daarna download je het bijbehorende programma en installeer je deze. Log in en kies voor een Belgische server. Daarna krijg je een Belgisch IP-adres en kun je de Vlaamse inhoud bekijken. Het maakt daarbij niet meer uit of je dit vanuit Nederland doet of vanuit je vakantieadres in Spanje.

Is geoblokkade met een VPN omzeilen legaal?

Een VPN gebruiken is in de meeste delen van de wereld volledig legaal. Dat betekent dat je in vrijwel alle landen in de Europese Unie een VPN mag gebruiken. Er zijn wel een paar uitzonderingen waar het strafbaar is om een VPN te gebruiken. Dan gaat het over landen als Irak, Iran, Noord-Korea, Oman en Belarus. Dit zijn geen landen waar veel Europese toeristen komen, dus je hoeft je er geen zorgen over te maken. Zeker omdat je vanuit Nederland naar Vlaamse films en series wilt kijken, is het gebruik van deze diensten volledig legaal.

14 april 2022 /