The Green Planet met verteller Freek Vonk op tv kijken
The Green Planet van David Attenborough was in het voorjaar van 2022 op Canvas en VRT MAX te kijken. In Nederland zag je ‘m in het voorjaar van 2023 op tv met Freek Vonk als verteller. De reeks die gaat over hoe spectaculair en waardevol, maar ook over hoe kwetsbaar onze planeet is, is vanaf vanavond – dinsdag 20 juni 2023 om 21.22 uur in de herhaling op Canvas te kijken. Dit bericht heeft dan ook een update gekregen.
Wist je dat er ook een kinderboek bij deze serie is: Groene Planeet*. Daarnaast is in het Engels de hardcover The Green Planet – The Secret Life of Plants* verkrijgbaar.
The Green Planet
The Green Planet is een vijfdelige documentaire over de biodiversiteit van het plantenleven en de relatie van de planten met hun omgeving, de dieren en de mens. Elke aflevering focust op een specifieke biotoop of thema: tropische planten, waterplanten, de manier waarop planten zich aanpassen aan de seizoenen, woestijnplanten en de impact van de mens op de plantenwereld. Vooral dat laatste is de voorbije jaren een van David Attenborough’s stokpaardjes geworden. De serie krijgt heel wat lof voor haar aandacht voor milieu en klimaatverandering. Er zijn eveneens lovende woorden voor de cinematografie, de innovatieve filmtechnieken, de vertelstijl en de presentatie van The Green Planet.
KIJKTIP: Wil je de natuur dichterbij huis ontdekken, kijk dan ook naar Onze natuur.
Freek Vonk
Na The Mating Game is The Green Planet de tweede serie die Freek Vonk voor de Nederlandse omroep EO heeft ingesproken als verteller. Hij is onder de indruk van de beelden: “In deze serie betreden we de magische wereld van planten als nooit tevoren. Planten worden vaak ten onrechte gezien als decorstukken in een landschap. Ze kunnen zich niet verplaatsen, ze maken geen geluid en ze kunnen al helemaal niet met anderen communiceren. Maar de werkelijkheid zit heel anders in elkaar! Planten knokken om voedsel, om licht, om zich voort te planten en om hun nakomelingen te verspreiden. Planten zijn net zo vastberaden om te overleven als dieren.”
Enthousiast vertelt Freek Vonk verder: “In de eerste aflevering worden we meteen meegevoerd naar een plek waar meer planten groeien dan waar dan ook ter wereld, tropische regenwouden. Dit resulteert in hevige concurrentie tussen de planten, en een ware veldslag in het gevecht om zonlicht. The Green Planet onthult het geheime en bizarre leven van planten, en is absoluut een serie die je niet mag missen!”
The Green Planet kijken
De documentaire The Green Planet kon je vorig jaar (2022) kijken bij Canvas en VRT MAX en in het voorjaar van 2023 bij de EO op NPO1. De afleveringen waren destijds online te kijken, maar helaas zijn ze momenteel in Nederland en België niet bij een streamingdienst te vinden. Hij staat nog we op de BBC iPlayer. Als je gebruik maakt van een VPN Verbinding kun je ook in Nederland en België de programma’s van de BBC kijken. Mogelijk komt-ie na de herhaling op Canvas – in de zomer van 2023 – ook weer op VRT MAX. Maar het is echt de moeite om eens in de iPlayer te duiken.
Maar terug naar de inhoud van deze documentaire:
Drie jaar wereldwijd gefilmd
De BBC filmde meer dan drie jaar voor de reeks, in 27 verschillende landen, van Borneo tot Brazilië en van Kroatië tot Costa Rica. Het productieteam maakte daarbij volop gebruik van speciale cameratechnieken, zoals ‘time-lapse’ fotografie, om de langzame voortgang van plantengroei te laten zien. Zo werd één cactus drie jaar lang onafgebroken in time-lapse gefilmd: een record. De makers gebruikten ook op drones gemonteerde camera’s en bewegingsgestuurde robotica om de langzame bewegingen, verdedigingsmechanismen en de groei van planten vast te leggen. Het liet hen ook toe om de beelden te maken vanuit het perspectief van de planten zelf. Het resultaat is zonder meer verbluffend.
David Attenborough
David Attenborough: “Elke ademtocht die we nemen en elke hap die we eten is afhankelijk van planten. Het is een parallelle wereld, die naast ons bestaat en die de basis vormt voor ons eigen leven, maar waar we nauwelijks aandacht aan besteden. We houden ons niet genoeg bezig met planten. Meer dan de helft van de wereldbevolking is verstedelijkt en ziet alleen gecultiveerde planten, maar die wilde natuur is er wel. En we kunnen er maar beter goed voor zorgen!”
Je zag David Attenborough ook in de documentaire: Greta Thunberg. A Year to Change the World.
Tropical worlds
Nergens op aarde groeien er meer planten bij elkaar dan in de tropische regenwouden. Het resultaat is ongeziene schoonheid en intense rivaliteit: een plantenslagveld. Nieuwe filmtechnieken laten ons toe die plantenwereld te betreden en de omgeving te zien vanuit hun perspectief en volgens hun tijdschaal. We maken een reis in een magische en feeërieke wereld, van razend snel groeiende bomen tot bloemen die dode dieren nabootsen, een wereld waar de tijd anders verloopt dan wij hem kennen. Dit is te zien in de eerste aflevering van The Green Planet: Tropical worlds.
Water worlds
Waterplanten hebben een aantal van de mooiste en meest bizarre biotopen op aarde gecreëerd. Om zich in stromen staande te houden, gebruiken sommige planten een soort van superlijm. Andere zijn dan weer voorzien van efficiënte wapens om te strijden voor hun plekje op de wereld. Er zijn er ook die een perfect bolletje kunnen vormen om weg te rollen van hun vijand. Op plekken met weinig voedsel, veranderen planten in jagers en leggen ze vallen. Kleurrijke bloemen overwoekeren meren en in een rivier in Brazilië borrelt het water als champagne door de planten. Ze staan centraal in aflevering 2 van The Green Planet.
Seasonal worlds
Een groot stuk van de aarde, tussen de tropen en de polen, ondergaat elk seizoen opnieuw ingrijpende veranderingen. Dat plaatst de planten die er leven, voor immense uitdagingen, van sneeuw en ijs tot vuur, van intense onderlinge rivaliteit tot verrassende vijanden. Om te overleven moeten de planten strategisch te werk gaan en daarbij is een goeie timing onontbeerlijk. Je ziet het in de derde aflevering.
Desert worlds
Woestijnen zijn onherbergzame gebieden: de temperaturen swingen er de pan uit en er is amper water. Toch slagen heel wat planten erin om zelfs hier te overleven. Sommige groeien heel traag of reizen heel het gebied door op zoek naar water. Andere wachten tientallen jaren in schijndood op regen om dan in een ware kleurenexplosie uit te barsten. Woestijnplanten schermen hun watervoorraden af voor dieren en andere planten met behulp van stekels, camouflage of door bondgenoten te zoeken bij de dieren. Planten hebben hun plaats opgeëist in de meest gevaarlijke woestijnen op aarde en overleven zout, vuur en giftige stoffen om leven en kleur te brengen in een van de meest vijandige landschappen op aarde. In The Green Planet aflevering 4 ontdek je er meer over.
Human worlds
Wij mensen hebben planten nodig voor bijna alles, ook voor de lucht die we inademen en voor ons voedsel. Veertig procent van de wilde planten worden met uitsterven bedreigd. De mens speelt daarbij een rol, maar vindt ook manieren om de planten te helpen. Van projecten in Afrika om het land weer vruchtbaar te maken. Tot het heropbouwen van een tropisch regenwoud in Brazilië. Boom voor boom. Dat zie je in de vijfde en laatste aflevering van The Green Planet.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
20 juni 2023 /
Tips