Ontdek alles over personages en cast Vigil – te kijken op Canvas

Je kunt vanaf vanavond – zaterdag 12 februari – op zaterdagavond om 20.35 uur kijken naar telkens twee afleveringen van Vigil. Het is een spannende whodunnit, die zich afspeelt in een duikboot. Ontdek in dit artikel alles over het verhaal, personages en cast van Vigil.

Vigil

Vigil is een gloednieuwe misdaadreeks van de makers van Line of Duty en Bodyguard.  De reeks gaat over de mysterieuze verdwijning van een Schotse vissersboot en een verdacht overlijden aan boord van de nucleaire duikboot HMS Vigil. Door het onderzoek komt de politie in conflict met de Royal Navy en de Britse geheime dienst die niet echt op pottenkijkers zitten te wachten. Hebben zij iets te verbergen?

Whodunnit

Vigil is een spannende ‘whodunnit’ die door zijn bijzondere setting in de besloten wereld van de duikboot een beklemmende sfeer krijgt. Aan boord zijn het vooral mannen die de plak zwaaien, maar het misdaadonderzoek wordt gevoerd door twee vrouwen. Dit is de nieuwe misdaadreeks van de makers van Line of Duty en Bodyguard.

Vigil kijken

Vigil is in Nederland te kijken op NPO Plus. In België is de reeks nu compleet te kijken op VRT NU (vanuit het buitenland is dit alleen mogelijk met een VPN-verbinding*). Als je een VPN gebruikt, kun je Vigil zonder te registreren ook zonder ondertiteling kijken op de BBC iPlayer. Daarnaast is-ie zonder ondertiteling, in het Engels, op dvd verkrijgbaar.

* Deze heb ik zelf getest en ook de iPlayer werkt.

Personage Vigil

Aan boord van de nucleaire duikboot HMS Vigil wordt alarm geslagen: sonar-expert Craig Burke (Martin Compston) is dood aangetroffen. Hij lijkt te zijn overleden aan een overdosis heroïne. Omdat het geen natuurlijke dood is en omdat de boot zich binnen de Britse kustwateren bevindt, moet de zaak door de politie worden onderzocht. Een opdracht voor Amy Silva (Suranne Jones), die met een helikopter aan boord wordt ‘gewincht’. Door de strikte veiligheidsprocedures van de Royal Navy kan ze nauwelijks communiceren met de buitenwereld. Ze staat er dus alleen voor. Bovendien stuit ze op een muur van stilzwijgen en zelfs obstructie van officieren als kapitein Neil Newsome (Paterson Joseph) en zijn assistent  Mark Prentice (Adam James).

Dader aan boord

Het wordt dus een lastig onderzoek, maar Amy is er al snel van overtuigd dat Burke vermoord werd. Maar door wie en waarom? De dader moet nog aan boord zijn en dat maakt de situatie voor haar niet alleen spannend, maar ronduit gevaarlijk. In Glasgow wordt ondertussen haar collega en geliefde Kirsten Longacre (Rose Leslie) in elkaar geslagen. Zij deed het onderzoek aan land. Welke duistere krachten zijn hier aan het werk? Wist Burke te veel en werd hem daarom het zwijgen opgelegd? En is er een verband tussen zijn dood en de vissersboot die op dezelfde dag en in dezelfde buurt verging? Het zijn allemaal vragen waarop Amy een antwoord moet zien te vinden.

Opnames in duikboot

Om nog te zwijgen over de belangrijkste vraag: hoe vind je de weg in dat duistere doolhof van de gigantische HMS Vigil. De duikboot behoort tot de Vanguard-klasse van de Royal Navy en is ongeveer 150 meter lang, 12 meter breed en 13 meter hoog.

Op Canvas kun je sowieso veel gave internationale series kijken, zoals op dit moment Domina.

Cast Vigil

In de cast van Vigil komen we dus allerlei bekende namen tegen. Met Martin Compston, Suranne Jones, Paterson Joseph, Adam James en Rose Leslie. We zetten ze nogmaals op een rijtje. Eerst de naam van het personage, daarna naam van de acteur of actrice die deze rol in Vigil speelt én daarna waarvan je ze eventueel kunt kennen. Als je op de titel klikt, ontdek je nog meer series en films met deze acteurs uit Vigil.

Suranne Jones

Hoofdrolspeelster Suranne Jones: “De set was geweldig. De afmetingen van die duikboten in het echt zijn indrukwekkend: wel vier verdiepingen hoog. De ontwerpers hebben prima werk geleverd, zeker omdat ze geen plannen hadden van de echte duikboten. Die zijn top secret uiteraard. Maar ze hebben wel veel gepraat met experten om op basis daarvan hun eigen ontwerp maken. En dat was bijzonder geslaagd, moet ik zeggen, maar wel claustrofobisch.” Naast de sfeervolle en doeltreffende interieurs bevat de reeks ook spectaculaire actiescènes en speciale effecten. Suranne Jones deed de meeste van haar stunts trouwens zelf. En zo hoort het ook in een reeks over een echte mannenwereld met twee vrouwen in de hoofdrollen.

Tom Edge

Dat was natuurlijk de bedoeling, zegt bedenker en scenarist Tom Edge: “Vigil is een ‘gesloten –deuren-verhaal’, waarin Amy haar werk moet doen te midden van mogelijke verdachten en  zonder de hulpmiddelen waarover speurders gewoonlijk beschikken: collega’s, forensisch materiaal, toegang tot informatie en dossiers. Amy kan zich ook nergens terugtrekken. Het enige waar ze zich achter kan verschuilen, is het dunne gordijn van haar beddenbak.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 februari 2022 /