Canvas serie FC United City Pirates over voetbalclub op Linkeroever

Heb jij vorig jaar gekeken naar FC United over racisme en discriminatie in het Belgische voetbal? Nu is er een opvolger, namelijk een seizoen over een voetbalclub waarbij het anders kan. Maak kennis met FC United City Pirates. Ontdek hier meer over de coach, voorzitter en vijf van de jonge voetballers. Te kijken vanaf vanavond – maandag 7 februari – om 21.20 uur op Canvas en VRT NU.

Tweede seizoen FC United

Het tweede seizoen van Canvas serie FC United focust zich op de Antwerpse City Pirates. Dit is een voetbalclub op Linkeroever (Antwerpen) die bewijst dat het anders kan. Onder impuls van de gedreven voorzitter Michel Pradolini koppelt City Pirates, het vroegere Merksem SC, sport aan diversiteit en sociaal engagement in de schaduw van de grootstad met al haar maatschappelijke uitdagingen.  

City Pirates

Een jaar lang volgen we coach Yves Kabwe en de beloftenploeg van City Pirates. De spelers zijn stuk voor stuk jonge, sterke karakters die vechten voor hun droom, op het voetbalveld en in het leven. De 18-jarige talenten dromen van een toekomst in de voetbalwereld. Maar hun inzet en enthousiasme op het veld staan in schril contrast met wat ze meemaken buiten de groene rechthoek.

Yves Kabwe

Coach Yves Kabwe ontfermt zich over zijn jongens en hun problemen. Het gaat over school, familie, de lokroep van de straat en ook over gewoon jong kunnen zijn. Hun leven lijkt soms argeloos, maar het is nooit zorgeloos. City Pirates wil hen een perspectief geven en hen leren samenwerken en zich inzetten voor een doel.

Levensverhalen

Doorheen de afleveringen volgen we het levensverhaal van de jonge voetballers en zien we met welke vooroordelen en valkuilen ze geconfronteerd worden. De reeks zoomt daarbij in op vijf jongeren.

Ayoub Karboue

Ayoub Karboue was op zijn 16 jaar bestemd om profvoetballer te worden bij Zulte-Waregem. Die droom spatte abrupt uit elkaar én op zijn 18de belandt hij onder de vleugels van coach Yves. Voor Ayoub is de aanpassing aan een normaal leven, weg van het voetbalinternaat, een zware klus.

Lasana Conteh

Lasana Conteh probeert na een zwarte periode in zijn leven de draad bij de City Pirates weer op te pikken. Hij droomt van een nieuwe schoolopleiding, maar worstelt al snel met zijn motivatie. Vindt hij de kracht op Linkeroever om verder te knokken in zijn leven of vertrekt hij voorgoed uit de grootstad?

Bryce Melo

Bryce Melo arriveert aan het begin van het seizoen bij coach Yves, rechtstreeks uit een voetbalacademie in Kameroen. Een verlegen jongen met gouden voetbalvoeten. Al snel ontpopt hij zich tot dé sterspeler (en attractie) van de ploeg. Hij droomt terecht van meer en om dat te bereiken beseft hij dat hij zich helemaal moet integreren op Linkeroever. Hij moet de taal en de Belgische gewoonten aanleren. Aan voetbalbegeleiding alvast geen gebrek voor Bryce, die privé-training krijgt van voormalig wereldtopper Nicolas Anelka.

Badr Medi

Badr Medi is de kapitein van de City Pirates op Linkeroever. Onder zijn licht ontvlambare harnas schuilt een geboren leider. Van coach Yves moet hij hard werken aan zijn mindere punten en dat leidt soms tot frustratie. Op school probeert Badr door te zetten, zodat hij met een diploma aan de start staat van zijn volwassen leven.

Triphene Kinuanango Mayukua

Triphene Kinuanango Mayukua is de goedlachse verdediger. Hij is de sfeermaker binnen de groep. Door administratieve problemen belandt hij aan het begin van het schooljaar in een school in Sint-Niklaas. De dagelijkse trip met het openbare vervoer vanuit Linkeroever weegt op zijn gemoed en zijn andere sociale afspraken. Triphene doet zijn uiterste best om voor iedereen goed te doen, maar dat blijkt soms onmogelijk.

FC United City Pirates

FC United City Pirates is een ‘coming of age’ verhaal van een diverse groep tieners die op zaterdag willen winnen en de rest van de week niet proberen te verliezen. “Voetbal is hier geen spel. Het is een manier om je te tonen op het pleintje, in de wijk, in de stad en als het kan aan de wereld.”, aldus voorzitter Michel Pradolini. FC United City Pirates is een productie van Deklat Binnen voor Canvas.

Sociaal project

City Pirates is de laatste jaren uitgegroeid tot hét toonbeeld van de manier waarop een sportclub ook een maatschappelijke impact kan hebben. Hoe een voetbalploeg het verschil kan maken in het leven van jongeren uit de stadswijken. Onder leiding van de begeesterde voorzitter Michel Pradolini vinden er elke dag duizend jongeren een tweede thuis. FC United City Pirates duikt in het leven van een aantal jonge Antwerpenaren die in onze hyperdiverse maatschappij op zoek zijn naar hun eigen identiteit.

Linkeroever

In een complexe grootstedelijke en sociaaleconomische context helpt coach Yves Kabwe zijn jongens het hoofd boven water te houden, ook persoonlijk en op school. Het leven in de blokken van Linkeroever is er vaak een van keuzes maken. Kiezen om snel geld te verdienen, is vaak de makkelijkste uitweg die de jongeren zien. ’s Nachts dromen ze van de Champions League, maar overdag is het moeilijk te weerstaan aan de verleidingen van de straat.

Michel Pradolini

Michel Pradolini: “De foute keuzes in het voetbal, op school of op straat hebben ervoor gezorgd dat ze bij ons zijn terechtgekomen. Wij kunnen van die gasten geen profs maken. Dat moeten ze zelf doen. Wat wij proberen te doen, is hen weghouden van de ‘bling bling’ en snel geld verdienen.”

Toekomst

Het sociale project van City Pirates is niet alleen een goednieuwsshow. Niet elke jongere laat zich helpen. Maar Coach Yves Kabwe, die zelf een verleden heeft als profvoetballer, en voorzitter Michel Pradolini smijten zich volledig. Voor hen telt maar één ding: bij de City Pirates een houvast bieden aan jongeren die nood hebben aan structuur en een positief sociaal netwerk. Niet alleen hun voetbalcarrière is belangrijk, maar ook hun maatschappelijke evolutie. Kiezen ze voor een fast life of voor een stabiele toekomst?

Soundtrack tweede seizoen FC United

De muziek in de reeks is van de populaire Antwerpse rapper Ramzi en wordt uitgebracht in samenwerking met het bekende hiphop-label TopNotch. Het nummer ‘Kleine Broertje’ werd speciaal voor deze tweede reeks van FC United gecomponeerd.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 februari 2022 /