Tom Egbers maakt reisprogramma Toms Schotland | Zes afleveringen

Tom Egbers maakt het reisprogramma Toms Schotland; te kijken vanaf zondag 6 februari om 20.25 uur op NPO2. In Toms Schotland doorkruist hij met zijn blauwe oldtimer het prachtige landschap en zoekt naar mooie verhalen en ontmoetingen om zo de Schotse, autonome ziel beter te doorgronden.

Tom Egbers

Na zijn omzwervingen door Engeland en Ierland gaat journalist en presentator Tom Egbers op reis door Schotland. Dat ruige land waar woeste mannen in kilt al doedelzak spelend en whiskydrinkend de Engelse vijand bevechten. Of zo gaat het oude verhaal tenminste.

Toms Schotland

Zo ontdekt hij dat brexit ook in Schotland voor veel onrust zorgt en is de historische roep om onafhankelijkheid van Groot-Brittannië weer aangezwollen. De tegenstellingen zijn versterkt, de messen worden geslepen. Maar zal een onafhankelijk Schotland in de nabije toekomst werkelijkheid worden of blijft het bij mooie dromen? En hoe gespannen is de relatie tussen hen die resoluut willen breken met de Engelsen en die Schotten die juist dolgraag de Britse identiteit willen behouden?

De Schotse roep om onafhankelijkheid

Tom Egbers rijdt in zijn oldtimer de grens van Engeland met Schotland over en hoe verder hij het land inrijdt, hoe luider de roep om Schotse onafhankelijkheid lijkt te klinken. Willen de Schotten echt van de Engelsen scheiden of zijn het slechts wat irritaties tussen geliefden? Op de Highland Games in Oban, waar ook Anne – de Princess Royal – als charmeoffensief haar opwachting maakt, denkt de lokale bevolking er het zijne van. Maar de doedelzakken zullen hoe dan ook blijven spelen, terwijl de sterke mannen uit de Hooglanden hun boomstammen werpen.  

The sick man of Europe: Schotlands Armoede

“De gevangenis is beter dan Dundee”, verzucht een van de (ex-)verslaafden in het opvanghuis in die stad in de tweede aflevering van Toms Schotland. Het harde leven staat op zijn gezicht en in de ogen van hem en de andere bezoekers van de opvang geschreven, als ze Tom Egbers hun schrijnende verhalen vertellen. The Sick Man of Europe, wordt Schotland ook wel genoemd en de Schotten hebben zware jaren achter de rug. Maar Tom merkt in zijn reis door het land ook dat de Schotten het daarom vanzelfsprekend vinden voor elkaar te zorgen en dat de gemeenschapszin groot is.

Een hart vol sportliefde

Niets zo zoet voor de Schotten als een overwinning op de Engelsen. En nu de Schotse onafhankelijkheid steeds dichterbij lijkt, komen zelfs gezworen voetbalvijanden samen om het de Engelse tegenstander moeilijk te maken. Tom Egbers rijdt in zijn oldtimer de golfvelden langs, die in Schotland niet alleen de elite toebehoren, maar juist ook aan het volk. In een uitzinnig voetbalstadion ziet hij in de derde aflevering van Toms Schotland tweedeklasser Raith Rovers gelijkspelen en ook wat clubliefde echt betekent. Gemeenschapszin, trots, vechtlust en liefde vullen het Schotse sporthart – en misschien ook wel de Schotse ziel, denkt Tom.    

De Hooglanden en de Schotse identiteit

Het monster van Loch Ness is al heel lang spoorloos, maar nog steeds drommen de toeristen samen in de hoop een glimp van hem op te vangen. Ook Tom Egbers geniet van de prachtige natuur in de Hooglanden en zoekt naar de ware Schotse identiteit gedrenkt in whisky, kilt en doedelzak. Maar achter de schitterende façade wringt het. Huizen worden opgekocht door rijken uit Londen of Dubai en de lokale bevolking heeft het nakijken. En door brexit hebben de hotels veel te weinig personeel. Hoe kan een Gaelic rapper redding bieden? Dat zien we in de vierde aflevering.

Schotse Klimaatstrijd

Als Greta Thunberg, Joe Biden en allerlei wereldleiders en activisten in Glasgow zijn neergestreken voor de klimaattop reist Tom Egbers in de vijfde aflevering van Toms Schotland naar de rustige Orkney-eilanden. Wat betekent de energietransitie voor de Schotten zelf? Sluiten ze de oliekraan en gaan ze misschien over op groene energie, waarvan ze zoveel te bieden hebben? De dreigende gevolgen van klimaatverandering zijn een realiteit voor de eilandbewoners en maakt ze inventief. Begint de toekomst misschien wel hier?  

Blik op de toekomst 

Ook de Schotse jeugd is verdeeld of Schotland wel of niet onafhankelijk moet worden. Maar welke mening ze ook hebben één ding wordt Tom Egbers in de laatste aflevering van Toms Schotland wel duidelijk: ze komen graag zelf in actie om hun lot te verbeteren en de toekomst vorm te geven. Of dat nu op de universiteit van het sjieke St. Andrews is, op de crofts in the Highlands of de armere buurten van Glasgow of Edinburgh. Een Schot geeft nooit op.  

Foto: NTR

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 februari 2022 /