Atardi – documentaire over Curaçaose muzieklegende Rudy Plaate

Filmmaker Selwyn de Wind heeft gedurende een periode van vijf jaar de hoogte- en dieptepunten uit het leven en het werk van de Curaçaose muzieklegende Rudy Plaate vastgelegd. De zanger lijdt aan dementie en kan zijn eigen verhaal niet meer vertellen. Familie, vrienden en muziekkenners schetsen in een chronologisch eerbetoon het verhaal van Plaate’s kleurrijke leven. Het resultaat zie je in de documentaire Atardi; donderdag 27 januari om 23.20 uur op NPO2.

Rudy Plaate

Rudy Plaate werd in 1937 geboren op Curaçao. De artiest bracht meer dan 400 nummers uit, telkens over het leven en de schoonheid van zijn geliefde eiland. Hij groeide uit tot een van de grootste muzikanten van de voormalige Nederlandse Antillen. Rudy Plaate schreef en zong zijn nummers altijd in het Papiamentu, iets wat in die tijd ongekend was. Zijn unieke stijl gaf vorm aan de Curaçaose muziek in de tweede helft van de 20e eeuw. In zijn populairste lied Atardi bezingt Plaate de schoonheid van Curaçao bij zonsondergang. Het lied wordt u onofficiële volkslied.

Geïnteresseerd in Curaçao kijk dan ook deze documentairereeks: Rauw Curaçao van Wensly Francisco.

Documentaire Atardi

Regisseur Selwyn de Wind kreeg gedurende vijf jaar volledig toegang tot Plaate, die worstelt met dementie en probeert hiermee om te gaan. Selwyn de Wind combineert archiefmateriaal met interviews van familie, vrienden en muziekkenners om zo alles te weten te komen over Rudy Plaate, die zelf niet alles meer kan vertellen. De documentaire Atardi – Het leven van de Curaçaose muzieklegende Rudy Plaate schetst een intiem portret van de zingende groenteboer die uitgroeide tot Curaçao’s bekendste zanger. De pretoogjes van de altijd levenslustige man beginnen langzaam uit te doven.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 januari 2022 /