Nieuwe Frontlinie afleveringen van Bram Vermeulen maandelijks bij VPRO

Je kunt sinds donderdag 27 januari op NPO2 maandelijks kijken naar nieuwe afleveringen van Frontlinie, gemaakt door journalist Bram Vermeulen en andere betrokken makers. In reportages van 35 minuten duikt hij in de achtergrond van actuele verhalen en geeft hij context aan nieuws. De tweede aflevering van Frontlinie (nieuw seizoen) gaat over de strijd om een olijfberg in de Westelijke Jordaanoever. Deze is te zien om 20.25 uur op NPO2.

Frontlinie

De afleveringen uit het eerste Frontlinie-seizoen waren ook op Canvas te kijken; als dit ook geldt voor het tweede seizoen, dan bewerken dit bericht met actuele informatie. De reportages worden gemaakt door Bram Vermeulen en andere betrokken makers. Zij berichten op indringende wijze over ontwikkelingen uit de hele wereld. Het doet wat dat betreft ook wat denken aan Vranckx, waarbij jonge makers ook de kans krijgen om een reportage te maken in het buitenland. De eerste Frontlinie-reportage die niet van Bram Vermeulen komt, is die van Sakir Khader.

Het verzet van Beita

In de aflevering Het verzet van Beita onderzoekt de Nederlands-Palestijnse documentairemaker Sakir Khader de strijd om een olijfberg in de Westelijke Jordaanoever. Als afgelopen zomer de hele wereld kijkt naar de onrust in Jeruzalem en Gaza, is er een ander conflict in Palestina dat onderbelicht blijft. Ver buiten het zicht van alle camera’s ontpopt zich een veldslag tussen de olijfbomen rondom de berg Sabih; het dorp van de overgrootouders van documentairemaker Sakir Khader.

Veldslag tussen olijfbomen

Aan de rand van Beita, een dorp in de Westelijke Jordaanoever vlakbij de stad Nablus, zijn de inwoners in strijd geraakt met kolonisten en het Israëlische leger rondom de bezetting van de berg Sabih. Op de berg hebben veel Palestijnse boeren grond met olijfbomen. Als de berg wordt ingenomen door kolonisten, dan zijn de boeren hun grond kwijt, en daarmee ook een groot deel van hun jaarlijkse inkomsten.

Illegale nederzetting

Kolonisten bezetten de berg en bouwen er een illegale nederzetting van geïmproviseerde caravans en huizen dankzij gulle donateurs. Ook leggen de kolonisten een elektriciteits- en waternetwerk aan en asfalteren de wegen. Volgens het internationaal recht is deze nederzetting illegaal. Maar de kolonisten weigeren te vertrekken en worden zelfs beschermd door het Israëlische leger. Sakir Khader legt vast hoe de inwoners van het dorp van zijn overgrootouders de berg proberen terug te veroveren.

Sakir Khader

De Nederlands-Palestijnse documentairemaker Sakir Khader (1990) werkte vanaf 2014 voor de Volkskrant en maakte verhalen over de Syrische oorlog en de vluchtelingencrisis. Daarna werkte hij voor Brandpunt en NOS op 3, waar hij onder andere de korte documentaire De ogen van Aleppo maakte over drie Syrische fotografen en Kiezen tussen twee werelden over de nationalistische gevoelens van Turkse Nederlanders. Sakir ontving in 2015 een nominatie voor een Tegel in de categorie ‘verslaggeving’ voor zijn serie verhalen over mensensmokkelaars en in 2017 in de categorie ‘talent’ voor zijn documentaire over vluchtelingen die zich terug laten smokkelen naar Syrië. In 2020 maakte hij voor de VPRO en Vice Studios zijn eerste serie: De puinhopen van Irak. In 2021 maakte Sakir de film Obada die geselecteerd werd voor een Gouden Kalf.

Groene apartheid

n de aflevering Groene apartheid onderzoekt Bram Vermeulen hoe natuurbehoud en wildbeheer in Zuid-Afrika leidt tot meer sociale ongelijkheid. De waarschuwingen voor klimaatverandering leiden in Afrika tot grote investeringen in natuurbehoud en wildbeheer. Maar de ambitie om natuur en dier te bewaken vergroot sociale ongelijkheid en creëert groene apartheid.

Hoedspruit

Bram Vermeulen is in Hoedspruit. Dit stadje aan de rand van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark is in korte tijd veranderd in een vijfsterren-resort, vol restaurants, souvenirshops en makelaarskantoren die een grote belofte verkopen. Voor relatief weinig geld kun je hier land en luxe villa’s kopen, te midden van de natuur en wilde dieren. Een paradijs voor wie het kan betalen. Maar wat gaat er schuil achter die groene droom?

Projectontwikkelaars

Een Nederlandse ondernemer behoort tot de projectontwikkelaars die de Out Of Africa droom aan de man brengt, met name aan Nederlandse kopers. Een Afrikaanse boer fokt de dieren die nodig zijn om de wildparken te vullen voor jacht en plezier; van neushoorns tot sabelantilopen. En een gemilitariseerde anti-stroopeenheid bewaakt het groene paradijs dat wij allemaal zo graag willen.

Onrust

Maar aan de randen van het stadje broeit het. Het personeel dat in de resorts werkt is weggestopt in een krottenwijk. En er blijken landclaims te liggen op het land waar de private wildparks en resorts verrijzen. Duizenden zwarte Zuid-Afrikanen eisen het land terug waar ze tijdens de apartheid van zijn verdreven. De particuliere anti-stroop eenheid die de parken en resorts bewaakt is intussen verwikkeld in een oorlog met misdaadsyndicaten die voor veel geld de hoorns van gedode neushoorns aan het Verre Oosten willen verkopen.

Frontlinie

In de maandelijkse serie Frontlinie brengt Bram Vermeulen actuele achtergrondreportages op televisie over thema’s die vaak onderbelicht, maar tegelijkertijd onlosmakelijk met ons leven hier verbonden zijn. Daarnaast is er een tweewekelijkse, persoonlijke nieuwsbrief met onder andere extra interviews, verwijzingen naar andere programma’s en verbanden met ander internationaal nieuws, gaat Vermeulen dieper op het onderwerp in. In de rubriek Frontlinie van het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland op NPO Radio 1 bespreekt Vermeulen samen met andere specialisten deze en aanverwante onderwerpen.

Foto: VPRO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 januari 2022 /