Het geheim van de Meester: reconstructie De Nachtwacht | experts

Het jubileumseizoen van Het geheim van de Meester gaat vanavond – dinsdag 25 januari – van start. Om 20.25 uur op NPO2 kun je kijken naar Het geheim van de Meester: De Nachtwacht. Ontdek in dit artikel alles over het tv-programma waarin Lisa Wiersma, Thijs Hagendijk, Joris Dik en Michel van de Laar de uitdaging aan gaan om een reconstructie te maken van het meesterwerk van Rembrandt van Rijn.

Reconstructie De Nachtwacht

De vier teamleden gaan de ultieme uitdaging aan: de reconstructie van Rembrandt’s meesterwerk De Nachtwacht en dat op ware grootte. Er moet allereerst een linnen schildersdoek van 20 vierkante meter komen. Recht tegenover de originele Nachtwacht richt het team haar atelier in. Joris Dik krijgt cruciale informatie van de onderzoekers van het schilderij en Thijs Hagendijk haalt de juiste pigmenten. Daarna kan Lisa starten met haar eerste schilderstreken. En dat gaat niet van een leien dakje, zo zien we in de eerste van vier afleveringen. Gaat het ze lukken om dezelfde betovering van het geliefde meesterwerk in de reconstructie te vatten?

Het Geheim van de Meester

In Het Geheim van de Meester proberen de experts de persoon Rembrandt van Rijn, zijn schildertechnieken en de geschiedenis van het wereldberoemde doek te doorgronden. Onderzoeker en kunstenaar Lisa Wiersma, wetenschapshistoricus Thijs Hagendijk, materiaaldeskundige Joris Dik en restaurator Michel van de Laar hebben alles op alles gezet om de centrale vraag te beantwoorden: hoe werkte de meester zelf?

Rijksmuseum

Het schildersatelier van Lisa Wiersma bevond zich het afgelopen jaar op een wel hele bijzondere plek. Maandenlang schilderde zij met haar medeschilders dag in dag uit tegenover de Eregalerij in het Rijksmuseum. Dit trok veel bekijks, van zowel bekende als onbekende gasten. Burgemeester Femke Halsema bezocht het atelier in september en hielp zelfs een klein beetje mee aan het werk.

Race tegen de klok

Onder het toeziend oog van bezoekers ging niet altijd alles goed. Zo wordt het optimisme van de voorspoedige start al snel verstoord door de grote zuigende werking van het doek bij de opzet met de doodverf. Tot grote verbijstering van het team moet de hele opstart opnieuw en wordt het immense project nog meer een race tegen de klok dan het al was. 

Eerder ontdekte de experts van Het geheim van de Meester ook de geheimen van Het Melkmeisje van Vermeer.

Lisa Wiersma

Onderzoeker en schilder Lisa Wiersma: “Het was enorm spannend om aan dit avontuur te beginnen. We hebben te maken gehad met tegenslagen, verrassingen en alles wat daar tussen zit. Door dingen na te doen en uit te vinden hebben we geprobeerd te achterhalen wat Rembrandt ooit heeft gedaan. Het was een bizarre opgave, maar we zijn heel blij dat we dit hebben mogen doen.” 

De Nachtwacht

In het programma levert het team de reconstructies op in de staat waarin het origineel zich op dit moment bevindt. De Nachtwacht is in ruim 350 jaar zeker 25 keer behandeld of gerestaureerd en heeft een aanval met zuur en een mes overleefd. Aan het begin van de 18e eeuw zijn aan alle zijden repen van het schilderij gesneden om het grote werk te laten passen in het nieuwe stadhuis, het huidige Paleis op de Dam. In het team ontstaat een pittige discussie; Houden ze zich aan de opdracht en moeten de stukken er ook bij de reconstructie af of laten zij het werk intact om te laten zien hoe Rembrandt De Nachtwacht oorspronkelijk bedoeld heeft? 

Operatie Nachtwacht 

Al ruim twee jaar ontleedt een groep wetenschappers van het Rijksmuseum onder de naam Operatie Nachtwacht (die in Vlaanderen voor iets heel anders wordt gebruikt) met de nieuwste en meest geavanceerde technieken het schilderij en verzamelt hiermee ontzettend veel data. Dat onderzoek vormde een belangrijke basis om in de huid van Rembrandt te kruipen en zijn schildertechnieken na te bootsen en materialen te reconstrueren. Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: ”Het is zo’n bijzondere prestatie wat hier is neergezet. Het draagt bij aan een nog grotere kennis over De Nachtwacht. Een belangrijke aanvulling op Operatie Nachtwacht, wat het startpunt was van deze uitdaging.”

Foto: Elvin Boer

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 januari 2022 /