Documentaire Coen Verbraak over Adriaan van Dis – wanhopig optimist

Coen Verbraak heeft een documentaire gemaakt over Adriaan Van Dis, een wanhopig optimist. De schrijver is 16 december 75 jaar geworden. Een mooie gelegenheid om het leven van Adriaan van Dis te portretteren in een documentaire. Deze documentaire is vanavond – zaterdag 18 december – om 20.25 uur te kijken bij de VPRO op NPO 2.

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis komt ze af en toe nog tegen. Mensen die hem op straat enthousiast aanspreken over zijn boekenprogramma; “Echt mijnheer van Dis, mijn vrouw en ik kijken elke zondag.” Het zegt veel over Adriaan van Dis dat hij zo’n indruk op de kijker wist te maken dat ze ervan uit gaan dat het programma nog steeds bestaat. Van Dis presenteerde spraakmakende VPRO reisseries als Van Dis in Afrika en Van Dis in Indonesië en was altijd een veelgevraagde gast in programma’s als De Wereld Draait Door. Bovendien is hij al veertig jaar een succesvol auteur, van boeken als Indische Duinen, Familieziek en Klifi.

Adriaan van Dis, een wanhopig optimist

In de documentaire die Coen Verbraak gemaakt heeft, neemt Van Dis de kijker mee terug naar Parijs, zijn tweede thuis. Daar ontmoet hij een vriend en de ooit verbannen Zuid-Afrikaanse schrijver Breyten Breytenbach, in wiens voetsporen Van Dis zich inzette tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Met Ellen Jens (regisseur van zijn boekenprogramma) staat hij uitvoerig stil bij de charme dan wel de onuitstaanbaarheid van schrijvers als Umberto Eco, V.S. Naipaul, W.F. Hermans en Willem Oltmans. Hij praat met leeftijdgenoot Geert Mak en uitgever Tilly Hermans. Maar Adriaan van Dis ontmoet ook schoolkinderen die hem het hemd van het lijf vragen over zijn werk. Uiteindelijk komt alles samen in Bergen aan Zee, waar nog steeds het migrantenhuis staat waar hij zijn jeugd doorbracht, maar waar hij ook zijn laatste rustplaats alvast uitgekozen heeft.

Coen Verbraak

Het maken van documentaire is niet nieuw voor Coen Verbraak. Voor de VPRO portretteerde hij Wim de Bie en Kees van Kooten. En hij blikte eerder al terug op het leven Harry Mulisch. Maar je kent hem bijvoorbeeld ook van zijn interviews met oud-Dutchbatters over Srebrenica en van zijn boek.

Foto: Adriaan van Dis © Carel Schutte

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

18 december 2021 /