Documentaire Verhalen van Berlijn – Paul Spies in het Humboldt Forum

De documentaire Verhalen van Berlijn – Paul Spies in het Humboldt Forum is op donderdag 16 december om 22.40 uur bij Omroep MAX op NPO2 te kijken. Sonia Herman Dolz deed de regie. Paul Spies, zijn gezin en medewerkers zijn vijf jaar voor deze documentaire gevolgd.

Paul Spies

Jarenlang is Paul Spies met veel succes directeur van het Amsterdam Museum. Tot hij in 2016 wordt benaderd om een grote tentoonstelling te maken over de roerige geschiedenis van Berlijn. Ze vragen hem, omdat hij internationaal bekendstaat om zijn tegendraadse ideeën en vernieuwende aanpak.

Verhalen van Berlijn

Voor de documentaire Verhalen van Berlijn, Paul Spies in het Humboldtforum zijn Spies, zijn medewerkers en zijn gezin vijf jaar gevolgd. Van de verhuizing naar Berlijn, de presentatie van zijn plannen aan de internationale pers, tot de laatste check voor de opening van de tentoonstelling ‘Berlin und die Welt’.

Humboldtforum

Het Humboldtforum is een nieuw internationaal cultureel centrum. Het is gevestigd op de plek van het oude keizerlijk Paleis in het hart van de stad. Regisseur Sonia Herman Dolz is er bij wanneer Paul Spies in 2016 als een held wordt ontvangen in Berlijn. Maar de Duitsers kijken ook met argusogen naar de plannen van ‘die Hollander’. De man die extra opvalt, omdat hij altijd op zijn fiets naar zijn werk gaat. Spies vertelt de geschiedenis niet door feiten op een rijtje te zetten, maar door middel van echte verhalen van de Berlijners zelf. Die verhalen worden in de documentaire nog sterker door uniek archiefmateriaal.

Geschiedenis van de stad Berlijn

Sonia Herman Dolz laat zien hoe de familie Spies haar draai vindt in Berlijn. En hoe de ideeën van Spies steeds duidelijker vorm krijgen. Hij verbaast vriend en vijand door een enorme roestige stalen kluisdeur van het beroemde Kaufhaus Wertheim een prominente plek te geven in de tentoonstelling. Volgens Spies vertegenwoordigt de deur verschillende perioden van de geschiedenis van de stad. Van de ‘roaring twenties´, de Jodenvervolging, de Tweede Wereldoorlog, de Muur en van de technomuziek. Het tekent de manier van kijken van Paul Spies naar de geschiedenis van de stad Berlijn.

Foto: Humboldt Forum © Alexander Schippel/MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 december 2021 /