Uit de bak met Dwight van van de Vijver en deze vijf ex-gedetineerden

Dwight van van de Vijver (die je kent van Welkom in… Containerdorp) presenteert vanaf vanavond – donderdag 2 december – om 21.00 uur op NPO3 het programma Uit de bak. Herin volgt hij vijf ex-gedetineerden, die weer op vrije voeten zijn.

Uit de bak

In het nieuwe EO-programma Uit de bak volgt presentator Dwight van van de Vijver vijf ex-gedetineerden die weer op vrije voeten zijn. Zij willen niets liever dan een normaal leven, huisje, boompje, beestje. Maar hoe is het om weer in de samenleving mee te doen? Krijgen ze een tweede kans? Bijna een jaar lang volgt Van van de Vijver de vier mannen en een vrouw om te zien wat een lange tijd achter de tralies met een mens doet en uit te zoeken hoe vrij je bent als ex-gedetineerde.

Tweede kans?

Al eeuwenlang worden criminelen gezien als het uitschot van de samenleving. Maar bijna niemand heeft de ambitie om crimineel te worden. De meeste criminelen groeien in een kansarm gezin op of komen door foute vrienden op het verkeerde pad terecht. Vaak belanden ze dan in de bak om te boeten voor hun fouten. Maar wat als ze hun straf hebben uitgezeten en weer op vrije voeten komen, lukt het hen dan om de juiste keuzes te maken? En krijgen ze van de wereld om hen heen, de maatschappij, een tweede kans?

Ex-gedetineeren Uit de bak

In Uit de bak delen Rotterdammers Robert en Anuar, de Amsterdamse Susanne, Christian uit Den Bosch en Jomarly uit Den Haag hun detentieverhaal en hun leven na de gevangenis met EO-presentator Dwight van van de Vijver. Hij kent één kant van de medaille heel erg goed, want hij werkte ruim twintig jaar bij de politie. Nu trekt hij langere tijd met deze mensen op om die andere kant te ontdekken. Hoe pakken zij hun leven weer op nu ze uit de bak zijn? Voor de deelnemers is een belangrijke reden om mee te doen dat ze jongeren willen behoeden voor de fouten die zijzelf in het verleden hebben gemaakt.

Ook interessant: het boek De man achter de crimineel – 30 verhalen van gedetineerden.

Dwight van van de Vijver

Dwight van van de Vijver: “Ik vind het bijzonder dat deze vijf mensen mij in hun leven toelaten. Ze zijn allemaal getekend door het leven en keuzes uit hun verleden, maar ze willen verder en weer meedoen in de samenleving. Tijdens het maken van dit programma viel me op hoe moeilijk dat eigenlijk is. Aan de ene kant door alle procedures en regels en aan de andere kant omdat mensen snel een oordeel hebben. Ik hoop dat dit programma Nederland leert om anders naar ex-gedetineerden te kijken en hen een tweede kans te geven en ik hoop voor de deelnemers dat ze hun tweede kans ook echt pakken. ‘Uit de bak’ laat zien dat criminaliteit niet loont, maar je alleen opzadelt met een hoop ellende.”

Werk, woning, wederhelft

De vijf deelnemers hebben voor uiteenlopende zaken vastgezeten. Delicten als drugssmokkel, geweld, doodslag, moord en diefstal zorgden ervoor dat ze jarenlang achter de tralies verdwenen. Nu ze weer vrij zijn willen ze de gevangenis nooit meer van binnen zien. In de eerste maanden na vrijlating zijn de drie belangrijke zaken om de kans op recidive te verminderen: werk, woning, wederhelft. Dwight volgt de deelnemers tijdens hun weg terug in de maatschappij. Waar lopen ze tegenaan? Vallen ze niet terug?

Baan vinden

In de eerste aflevering zien we dat Robert vrij is; om stipt 9.00 uur trekt hij de gevangenisdeur achter zich dicht. Presentator Dwight van van de Vijver wacht Robert op en brengt hem naar zijn moeder, waar hij voorlopig kan verblijven. We maken ook kennis met Anuar. Hij zat jarenlang vast in de Dominicaanse Republiek, omdat hij drugs smokkelde. Voor Anuar is het zaak om zijn leven op orde te krijgen, want dan mag hij zijn kind weer zien. De drie W’s zijn daarin belangrijk, blijkt uit onderzoek: werk, woning en wederhelft. We volgen zowel Anuar als Robert in hun weg naar de eerste W: werk. Gaat het de mannen lukken om een baan te vinden?

Draaideurcrimineel Christian heeft inmiddels een wederhelft gevonden, al deelt hij zijn mixed feelings daarover met Dwight. Jomarly krijgt slecht nieuws; zijn beste maat, die altijd in hem geloofde en hem steunde in de gevangenis, is omgekomen in het verkeer. Jomarly’s leven staat op z’n kop en wil niets liever dan de uitvaart bijwonen. Hij moet daarvoor wel naar Sint-Maarten, waar hij opgroeide en waar zijn familie woont, maar waar hij al 14 jaar niet is geweest.

Kans op terugval

Christian gaat in de tweede aflevering – op donderdag 9 december – met Dwight de natuur in. Daar is hij helemaal zichzelf. Het blijkt dat Christian nog steeds drugs gebruikt en dat maakt de kans om terug te vallen op zijn criminele vrienden groter. Zichzelf ziet hij meer als boef: hij doet niet zoveel mensen kwaad. Hij legt aan Dwight uit waarom hij nu toch graag zijn leven wil veranderen.

Robert maakt grote stappen op werkgebied. Hij begint met ijzer vlechten, iets wat hij leuk vindt om te doen en waar hij ook nog eens heel goed in blijkt te zijn. Hij is gemotiveerd om een eerlijk leven te gaan leiden, maar hij krijgt te maken met vooroordelen. Zo zit de sportschool niet op hem te wachten zolang hij een enkelband heeft. Anuar krijgt goed nieuws: zijn begeleiders weten een urgentieverklaring voor hem te regelen voor een woning. Hij bivakkeert nog in de daklozenopvang, maar kan nu gaan reageren op woningen in Rotterdam.

Jomarly ontmoet na 14 jaar zijn vader weer op Sint-Maarten, maar ondanks tranen van vreugde wordt dit weerzien overschaduwd door het naderende afscheid van zijn overleden vriend. Deze jongen was voor Jomarly erg belangrijk om moed te houden in de gevangenis.

Enkelband

Robert is geweigerd in de sportschool door zijn enkelband en daarom neemt Dwight hem mee om buiten te gaan sporten. Daar vertelt Robert wat er nu precies gebeurd is tijdens een steekpartij waardoor hij – niet voor de eerste keer – in de gevangenis terechtkwam. Christian, die vaak vastzat voor onder andere diefstal van lood en koper van bouwterreinen, heeft al een plek om te wonen maar heeft nu ook daginvulling gevonden: hij mag in de moestuin aan de slag. Dat past wel bij zijn leven als vrijbuiter en het brengt hem structuur en ritme.

Jomarly is terug van Sint-Maarten en vertelt Dwight meer over zijn jonge jaren in de achterbuurten van New York en later op Sint-Maarten. Zijn leven is zeker niet over rozen gegaan en dat draagt hij elke dag met zich mee. Anuar is aan het werk als electromonteur en voelt zich gemotiveerd om zijn leven te veranderen: hij wil graag zijn kind zien. Het is daarom des te moeilijker om een grote teleurstelling te verwerken: hij haalt zijn monteursexamen niet.

Vrijgesproken van moord

En we maken kennis met Susanne, die werd vrijgesproken van moord maar toch drie jaar vastzat. Hoe is het dan op je leven weer op te pakken?

Uit de bak kijken


Het programma Uit de bak telt in totaal zes afleveringen. Ook op 23 december, 6 januari en 13 januari kun je nog een aflevering kijken. Momenteel heb ik de omschrijvingen van die afleveringen nog niet. Uit de bak is een co-productie van ITV Studios en de EO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 december 2021 /