Wordt de realisatie van een tuinkamer onze volgende coronaklus?

Geïnspireerd door de vele woonprogramma’s wordt er in Nederland en Vlaanderen heel wat afgeklust. De bouwmarkten doen goede zaken nu we tijdens de pandemie volop aan het (ver)bouwen zijn geslagen. Nu we meer op huis zijn aangewezen, wil je natuurlijk wel dat jouw plek zo aangenaam mogelijk is. Wat dat betreft staat een tuinkamer hier hoog op het wensenlijstje. Wordt dat onze volgende coronaklus?

Overkapping

Wij hebben aan het begin van de pandemie een tuin overkapping geplaatst. Zo kunnen we in de zomer optimaal genieten van ons ruime terras. Gezellig barbecueën? Ideaal, want nu hoef je niet meer naar binnen te vluchten als er een zomers buitje aankomt. ’s Avonds na een lange werkdag neerploffen op onze heerlijke loungeset; dekentje erbij en genieten maar.

Tuinkamer

Toch hebben we de afgelopen twee zomers – we bouwden ‘m net na het begin van de pandemie in april/mei 2020 – ontdekt dat een tuinkamer misschien nog wel meer bij onze woonwensen past. Op die manier hebben we ook geen last van de wind én kun je – als je de wanden dichtlaat – al sneller genieten. De zon brengt tenslotte warmte met zich mee. Alleen is de vraag dan: waar kiezen we voor? Gaan we voor een dichte zijwand met aluminium delen. Kiezen we voor een zijwand met glazen schuifwand? Of gaan we toch voor de – bij mij nog onbekendere optie – een zijwand inclusief een kozijn met ramen (kiep & draai), draaideuren en schuifdeuren. Daar kunnen we ons tijdens de frisse wintermaanden eens goed in verdiepen.

Aangenamer maken

Zo’n tuinkamer kun je natuurlijk ook nog een stukje aangenamer maken. Wij hebben in onze overkapping al LED-spots en een goede WiFi-verbinding gerealiseerd. Maar je kunt ook denken aan heaters, waardoor je ook op frisse dagen en avonden heerlijk kunt genieten. Al heb je misschien eerder zonwering nodig; de temperaturen kunnen namelijk flink oplopen als het zonnetje een tijdje op de overkapping schijnt. Op dat vlak is ook van alles mogelijk; je kunt zonwering onder de overkapping plaatsen of juist werken met screens aan de zijwanden. Dit kun je volledig automatiseren, waardoor je er geen omkijken naar hebt.

Sfeer

En dan is het natuurlijk tijd voor de verdere aankleding. We hebben afgelopen zomer al een heerlijke tuinset gekocht. Extra voordeel: als onze overkapping wanden heeft, hebben we ook geen last meer van vogelpoep. Ze blijken namelijk onze loungekussens net zo aangenaam als ons te vinden. En misschien komt dan ook die sfeerhaard er wel. Of een televisie, zodat we kunnen genieten van onze favoriete series in een sfeervolle setting en met uitzicht op onze mooie tuin (waarin de kleine man met zich naar hartenlust uit kan leven op de trampoline en zijn andere buitenspeelgoed).

Foto: Verasol

24 november 2021 /