Onze boerderij (seizoen 4) met Yvon Jaspers en deze boeren
We zijn er inmiddels allemaal van doordrongen dat het leven van veel boeren drastisch lijkt te gaan veranderen. Het gevecht om ons schaarse land is in volle gang, boeren spelen een belangrijke rol in de klimaatproblemen en de consument heeft hoge verwachtingen over het eten op zijn bord. In de vierde serie van het KRO-NCRV programma Onze boerderij (vanaf zondag 31 oktober om 21.25 u op NPO 1) onderzoekt Yvon Jaspers wat dit allemaal betekent voor onze boeren. Welke keuzes maken boeren om te kunnen overleven?
Onze boerderij
Wat voor boer wil je zijn, grootschalig of klein en exclusief? Gangbaar of biologisch? En hoe ga je als boer om met consumenten die alsmaar kritischer over de schouder van de boer mee kijken? Wanneer doe je het als boer goed? De verhoudingen zijn gecompliceerd en als je als boer wilt overleven, moet je kiezen. Yvon Jaspers steekt haar handen uit de mouwen bij boeren die gedwongen worden keuzes te maken. In deze vierde serie Onze boerderij zien we de moeilijke keuzes waar de boeren voor staan én de gevolgen.
Ontdek meer over de verschillende afleveringen:
Aflevering Onze boerderij: 31 oktober
Wat voor boer wil ik zijn
Voor boer Jan, schapenboer en oud-deelnemer aan Boer zoekt vrouw, is de vraag wat voor boer hij wil zijn heel erg relevant. Samen met zijn vrouw Rianne runt hij een schapenboerderij, camping en een winkel op Texel. Al die takken zijn nodig om het bedrijf rendabel te maken, maar diep in zijn hart is dat niet wat Jan wil. Vorig jaar reizen Jan en Rianne met Yvon Jaspers naar Denemarken voor Onze boerderij in Europa. Tijdens de reis ontmoeten ze Sjaak en Jacqueline, een Nederlands stel dat een melkveebedrijf in Denemarken runt. Daar gaan bij Jan de ogen open en een paar maanden later besluiten Jan en Rianne het grote avontuur aan te gaan: ze gaan emigreren. De schapenboerderij wordt verkocht, het stel heeft zijn oog laten vallen op een groot melkveebedrijf in Denemarken. Yvon volgt het boerenstel in deze emigratie en ziet van dichtbij wat het betekent voor het jonge gezin.
Patrick Roest
Patrick Roest is wereldkampioen schaatsen. Op dit moment is hij volop in training voor de Olympische Winterspelen van 2022. Op zijn zeldzame rustdagen komt hij het liefst naar de boerderij van zijn ouders die hij na zijn schaatscarrière wil overnemen. Zijn vader heeft er een baan naast, Patrick wil dat niet. Maar is er dan wel toekomst voor hem op de boerderij?
Bollenboer Henk (van Boer zoekt vrouw)
Bollenboer Henk kennen we nog van Boer zoekt vrouw. Hij kweekt tulpen en hyacinten en daarvoor gebruikt hij kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hoewel dat wettelijk is toegestaan, voelt hij zich daar steeds minder prettig bij. Maar omdat het op die manier wel rendabel blijft, kiest hij ervoor ermee door te gaan. Zoals op veel boerenbedrijven is ook de tulpenteelt meer een manier van leven dan een baan. Henk is, net als zijn vader vroeger, altijd aan het werk en weinig thuis. Zijn gezin met twee jonge zonen schiet er regelmatig bij in. Om dat te veranderen neemt Henk een drastisch besluit: hij stopt met de tulpenteelt.
Aflevering Onze boerderij: 7 november
Boer Driek
In het allereerste seizoen van Boer zoekt vrouw zat boer Driek, akkerbouwer in Zeeland. Yvon Jaspers is bij hem terug en gaat met hem mee het land op om te kijken hoe het staat met zijn spruitenoogst. In het voorjaar was het de ene week -15 graden en de week erop +15 graden. Deze temperatuurschommelingen zijn vaak funest zijn voor de oogst, maar omdat het in Zeeland net wat minder koud was dan elders in het land hebben Driek en zijn broer reden voor een feestje.
Verwoeste oogst
Nog geen 100 kilometer verderop zorgt de sneeuw juist voor grote problemen. Orchideeënkweker Lennart ziet in februari een van zijn kassen bezwijken onder een pak sneeuw van meer dan een meter hoog. Zijn prachtige bloemen, die net klaar stonden om geoogst te worden, worden bedolven onder sneeuw en gebroken glas. De oogst is verwoest, maar ook de planten zijn verloren gegaan en die waren vaak wel 25 jaar oud.
Nieuwe kippenboer
Ruud, zoon van een kippenboer, had als mantra: groot, groter, grootst. Hij bouwde het bedrijf van zijn vader uit tot een miljoenenbedrijf met vestigingen in Frankrijk, Polen en Turkije. Als er vogelgriep uitbreekt, stapelen de problemen zich op waarna het bedrijf failliet gaat. Dan gooit Ruud het roer om. Hij is nog steeds kippenboer maar nu vanuit het verlangen om de wereldbevolking op een eerlijker manier te voeden.
Aflevering Onze boerderij: 21 november
500 koeien en acht melkrobots
Boer Jan en Rianne gaan samen met Yvon Jaspers kijken bij de boerderij die ze op het oog hebben in Denemarken. Het is een melkveebedrijf met 500 koeien en acht melkrobots. Van boer met 300 schapen, een camping en een winkel worden Jan en Rianne managers van een grootschalig boerenbedrijf. Als de bank tenminste akkoord gaat met hun plannen…
Biologisch bloembollen telen
Als John en Johanna jaren geleden zien hoe hun gangbare manier van bloembollen telen de bodem uitput, besluiten ze dat het anders moet. En hoewel we in Nederland ongeveer alles weten over bollenteelt, is biologisch bollen telen een heel ander verhaal. Er is nauwelijks kennis en kunde beschikbaar. John en Johanna gaan op zoek naar de beste manier om de aarde te voeden en de planten te versterken. Dat kost ontzettend veel geld en tijd, maar het maakt ze gelukkiger.
Varkenspest
Varkensboer Kees werkt eind jaren negentig als veearts in het zuiden van het land als daar de varkenspest uitbreekt. Samen met zijn collega’s moet hij duizenden biggen en varkens dood maken. Dat maakt diepe indruk op hem. Op zijn eigen boerderij kunnen de varkens naar hartenlust ‘wroeten en zoelen’. Samen met kippenboer Ruud uit aflevering 3 werkt Kees aan een varkensstal waarbij het natuurlijk gedrag van varkens het uitgangspunt is.
Aflevering Onze boerderij: 28 november
Plukdagen
Vroeger kwamen mensen naar de boerderij van haar ouders om aardappelen groot in te kopen voor hun uitgebreide gezinnen. Tegenwoordig ziet fruitteler Djuke dat klanten naar haar boerderij komen omdat ze willen weten waar hun eten vandaan komt. Djuke doet van alles om mensen naar haar bedrijf te trekken, zoals bijvoorbeeld het organiseren van plukdagen. Yvon helpt mee met de kersenpluk en ziet dat het nogal wat kost, al die mensen op je erf.
Biologische akkerbouw
Akkerbouwer Henk is getrouwd met fruitteler Djuke. Hij pendelt heen en weer tussen zijn eigen bedrijf in Groningen en zijn gezin in Utrecht. Een rit van ruim 200 kilometer en dat al 13 jaar. Henk houdt wel van een uitdaging en daarom schakelde hij drie jaar geleden zijn bedrijf om naar biologisch. En dat brengt weer allerlei nieuwe uitdagingen met zich mee.
Boerin Steffi
Boerin Steffi kennen we van Boer zoekt vrouw. Vorig jaar reisde ze met Yvon naar Denemarken om Andreas Helgstrand te bezoeken, haar grote voorbeeld op het gebied van paardentraining. Andreas was onder de indruk van de beelden van Steffi’s eigen hengst Hennessy. Inmiddels staat het paard waar ze tien jaar lang elke dag voor heeft gezorgd in deze stal in Denemarken. Hier wordt hij getraind op het hoogste niveau, zodat hij straks zoveel mogelijk geld opbrengt. Steffi heeft haar lievelingspaard al een half jaar niet gezien. Yvon neemt Steffi en haar vader mee naar Denemarken voor een bezoek aan Hennessy.
Aflevering Onze boerderij: 12 december
Kalfsvlees
Staat de consument er weleens bij stil dat wanneer ‘ie een glas melk drinkt of een bakje yoghurt eet daar altijd een kalfje voor is geboren? Een koe geeft pas melk als ze een kalf heeft gekregen. In Nederland worden jaarlijks zo’n 1,5 miljoen kalfjes geslacht: stierkalfjes en het overschot aan vaarskalfjes die niet op de boerderij kunnen blijven. Het vlees is voornamelijk bedoeld voor de export omdat in Nederland weinig kalfsvlees wordt gegeten. Yvon Jaspers praat met kalverhouders Bert en Trees over hun passie voor de kalveren en het werk op de boerderij. Het jonge gezin kreeg een flinke klap door corona: de export viel voor een groot deel weg en ze besloten het bedrijf te verkopen. Hoe moeten zij verder?
Soja verbouwen
Boerenzonen Bart en Tom groeien op op het melkveebedrijf van hun ouders in Twente. Wanneer ze naar de Randstad trekken om te studeren zien ze daar hoe de soy-lattes en plantaardige zuivel hun opmars maken. Ze besluiten zelf soja te gaan verbouwen op het land van hun ouders om hun eigen plantaardige melk te produceren. En dat valt nog niet mee.
Boer Gijsbert
Yvon begon jaren geleden aan Onze boerderij omdat ze wilde weten welke keuzes boeren moeten maken, of het echt zo leuk en romantisch is als ze altijd denkt. Het is tijd om de opgedane kennis in de praktijk te gaan brengen. Ze vraagt buurboer Gijsbert om hulp.
Aflevering Onze boerderij: 19 december
Oesters
Bij oesters denk je niet gelijk aan boeren. En toch zijn er veel overeenkomsten met een traditionele boer. Maurice kweekt, zaait en oogst oesters in de Oosterschelde. Daar vissen ze al meer dan honderd jaar oesters van de bodem, maar sinds een paar jaar is er een gevaarlijke exoot actief: de oesterboorder, een roofslakje dat oesters doodt. Maurice en zijn compagnon Markus gaan op zoek naar een alternatief: oesters kweken op tafels, van de grond af. Het lijkt te helpen, maar de geleden verliezen maken ze er nog niet mee goed.
Emigratie naar Denemarken
Boer Jan en Rianne wonen sinds twee maanden op hun nieuwe bedrijf in Denemarken. Ze gingen van 300 schapen naar 500 melkkoeien en acht melkrobots. Jan is nog volop aan het ontdekken hoe het allemaal werkt. En hij realiseert zich nu pas goed hoe bijzonder de boerderij op Texel eigenlijk was.
Boerin Bertie
Vier seizoenen geleden begon Yvon met Onze boerderij om te onderzoeken of het boerenleven iets voor haar zou zijn. Nu is het tijd om alles wat ze geleerd heeft in de praktijk te brengen. Want als ze écht wil weten hoe het is om boer te zijn en de keuzes te moeten maken waar zij dagelijks voor staan, dan moet ze het zelf gaan doen. Op het land van buurboer Gijsbert en met hulp van al haar boerenvrienden begint ze komend jaar haar eigen Onze Boerderij. Boer zoekt vrouw Boerin Bertie helpt met haar eerste bouwplan.
Foto: KRO-NCRV
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
27 oktober 2021 /
Tips