Documentaire Mist over misstanden in turnen | verhaal Stéphanie Tijmes

Stéphanie Tijmes vertelt haar verhaal over misstanden in het turnen in de documentaire Mist van documentairemaker Sophie Kalker. Het eens zo beweeglijke meisje met een groot talent voor turnen, heeft nu een levensontwrichtend trauma. De documentaire Mist is vanavond – zondag 24 oktober – om 22.56 uur te kijken op NPO2.

Mist

Mist is een korte documentaire over Stéphanie Tijmes. Ze is een beweeglijk kind met een groot talent voor turnen. Maar de vrijheid die ze ooit voelde, veran­derde in een leven­son­twrich­tend trauma. Hier­door zijn veel details uit het verleden bedekt door een dichte mist. De documentaire is een zoek­tocht naar bevrijding: soms ​’verd­wijnt’ Stephanie uit de realiteit. Ze is er wel, maar toch ook niet. Haar gevoel is weg en haar zicht wordt wazig. Alsof er een laag mist over haar wereld trekt. Je ziet het niet direct aan haar, maar de doorstane terreur uit haar turn­tijd bepaalt nog steeds haar leven. Stéphanie Tijmes heeft besloten het gevecht met het trauma aan te gaan en via ther­apie weer vrij te leren bewegen. Met voor­ma­lige turn­col­le­ga’s spreekt ze af te stri­jden voor erkenning.

Stéphanie Tijmes

Vorig jaar ging er een schokgolf door de turnwereld toen bekend werd gemaakt dat er jarenlang grensoverschrijdend gedrag plaatsvond. Eén van de voormalig topturnsters die daar mee te maken kreeg is Stéphanie Tijmes. In 2007 deed ze mee aan het EK. Stéphanie Tijmes werd tussen haar zesde en zestiende bij de trainers Marc en Ilona de Wit en bij Frank Louter en Patrick Kiens afgebeeld, geïntimideerd en gemaltraiteerd. Ze heeft PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) door wat haar is overkomen. In de documentaire Mist doet ze haar verhaal.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 oktober 2021 /