Typisch Lemmer met deze bijzondere inwoners

Typisch is vanaf maandag 11 oktober iedere maandag tot en met donderdag om 19.15 uur op NPO2 te zien vanuit Lemmer. Dit dorp aan het IJsselmeer ligt aan de rand van Friesland en geeft via sluis en bruggen toegang tot de Friese meren. In de zomermaanden verandert dit rustige dorp in een drukke watersportplaats vol toeristen. De mannen die elkaar treffen op praatplek ‘Onder de hoek’ spreken Lemsters, een taal die volgens hen niet verloren mag gaan. Ontdek alvast meer over de bijzondere inwoners die gevolgd worden door de camera van BNNVARA.

Typisch Lemmer

Marten (71), een geboren Lemster woont samen met zijn vrouw Tinemarie (64) aan het doorgaande water ’t Dok in Lemmer. Na een leven gewerkt te hebben bij een visverwerkend bedrijf, geniet hij nu van zijn pensioen en zijn kleindochters Rixt en Fardou. Samen brengen ze veel tijd door op de Lemsteraak van Marten. Ondanks dat Marten met pensioen is zit hij niet stil. Zo is hij vrijwilliger bij de plaatselijke kringloop en samen met Tinemarie is hij actief in de gezamenlijke buurttuin, de Pietertûn. 

Vluchtelingen

Judy (53) kwam zo’n zes jaar geleden tijdens het afleveren van een kerstpakket in contact met vluchtelingen uit het naburige asielzoekerscentrum in Balk. De keren daarop namen Judy en haar man Erik (57) boeken mee uit de bibliotheek en begonnen op een picknickbankje met het geven van Nederlandse les. Al gauw kwamen de vluchtelingenfamilies ook bij Judy en haar gezin thuis. De 30-jarige Hashmat was hier een van. Hashmat komt uit Afghanistan en is zonder zijn familie naar Nederland gekomen. Hij beschouwt Judy inmiddels als zijn Nederlandse pleegmoeder. Hij heeft een eigen slaapkamer op haar zolder en bezoekt samen met Judy de baptistenkerk in Lemmer, waar Hashmat zich ook heeft laten dopen. 

Miss Intercontinental Suzette

Suzette van der Pol (20) is elke dag tussen de paarden te vinden. Maar haar grote passie ligt bij het meedoen aan missverkiezingen. Vorig jaar werd ze Miss Intercontinental Friesland. Suzette wil haar bekendheid gebruiken om jongeren bewust te maken van het gebrek aan een jonge stem in de politiek. Dit jaar is ze op weg naar de nieuw te veroveren titel: Miss Intercontinental Nederland. Lukt het haar om met deze titel naar huis te gaan? Je ontdekt het in Typisch Lemmer.

Indian Motorcycle Museum

In Typisch Lemmer maken we ook kennis met Tony (70). Hij is de trotse eigenaar van het ‘Indian Motorcycle Museum’. Van jongs af aan is hij gek van motoren. Maar pas bij de aanschaf van een Indian motor, was hij echt verkocht. Tony heeft van zijn passie zijn werk gemaakt. Zo is hij dagelijks bezig met het restaureren van Indian motoren. Verder heeft Tony zijn eigen museum, gelegen op het industrieterrein van Lemmer. Dit museum staat vol met een verzameling van de prachtigste exemplaren. Hier haalt hij samen met zijn vrouw Hennie (65) alles uit het leven.

Foto: Marjon Lukje

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 oktober 2021 /