Achterblijvers: mannen, vrouwen en kinderen van gedetineerden

PowNed volgt in de documentaire serie Achterblijvers vrouwen, mannen en kinderen van gedetineerden. Hoe gaat het met hun als hun geliefde, vader of moeder vast komt te zitten in de gevangenis of een tbs-kliniek. De documentaire telt zes afleveringen die te kijken zijn vanaf vanavond – woensdag 6 oktober – om 21.20 uur op NPO 3.

Achterblijvers

In Nederland zitten ruim 27000 mannen en vrouwen in detentie. Daarnaast volgen een kleine 1400 mensen een behandeling in een tbs-kliniek. Hoe is het voor de achterblijvers; de geliefden en kinderen die verder moeten als hun partner of ouder in de gevangenis komt. Je ziet in Achterblijvers dat ook voor hen de tijd soms stil lijkt te staan. Maar ze moeten thuis de boel draaiende houden én sterk blijven voor hun dierbaren achter slot en grendel. Lukt het de koppels onder de bijzondere omstandigheden hun relatie staande te houden?

Laura’s man zit in een tbs-kliniek

Zo volgen we de 36-jarige Laura en haar twee kinderen. Laura zit in de bijstand en komt sinds een tijdje bij de voedselbank. Haar man Wesley zit in een tbs-kliniek, waar zij elkaar ontmoet hebben en vorig jaar zijn getrouwd. Ondanks dat Laura en Wesley van elkaar gescheiden zijn, is hun liefde acht maanden geleden bezegeld met de geboorte van de kleine Elia. Hoewel Wesley niet snel op vrije voeten zal komen – hij heeft net te horen gekregen dat zijn behandeling met twee jaar wordt verlengd – is Laura wel zeker van haar zaak.

Harry zat zelf in de gevangenis

Daarnaast maken we kennis met de 30-jarige Harry. Na negen lange maanden in detentie, komt eindelijk zijn grote liefde Jamie vrij. Het moment waar Harry reikhalzend naar heeft uitgekeken. Op iemand wachten was voor Harry een nieuwe ervaring. In het verleden werd er vooral op hem gewacht wanneer híj in de gevangenis zat.

Zorgen over proefverlof

Ook de 34-jarige Djennah telt de dagen af dat haar geliefde thuiskomt. Toen haar vorige relatie in het buitenland stukliep, keerde ze als alleenstaande moeder met drie kinderen terug naar Nederland. Een moeilijke tijd waarin ze zich bekeert tot de islam en Isa leert kennen. Wanneer Isa vast komt te zitten, zijn hij en Djennah pas zo’n anderhalf jaar samen. Hun zoontje Zinedinn is op dat moment nog maar twee maanden oud. Isa mag binnenkort met proefverlof en hoewel Djennah daar ontzettend naar uitkijkt, maakt ze zich er ook zorgen over.

Vluchten voor ex, nieuwe partner in gevangenis

De 37-jarige Ramona probeert samen met haar zes kinderen een nieuwe start te maken nadat ze moest vluchten voor haar gewelddadige ex-partner. Toch was er anderhalf jaar geleden een nieuwe man die haar vertrouwen wist te winnen: Gradus. Lang bij elkaar is het koppel niet, want na een misdrijf belandt Gradus in de bak. Gradus moet nog 6 maanden zitten, maar komt in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. In huize Ramona wordt iedereen in stelling gebracht om Gradus eerste thuiskomst tot in de puntjes voor te bereiden…

De zesdelige documentaireserie Achterblijvers wordt geproduceerd door Skyhigh TV en is vanaf woensdag 6 oktober om 21:20 uur te zien op NPO 3.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 oktober 2021 /