Pano: identiteit huren én zo werk vinden | Identiteitsfraude

Kan je als persoon zonder papieren een identiteit huren en daarmee legaal een job vinden? Dat is de vraag waar Pano mee aan de slag is gegaan voor de unieke reportage Identiteit gehuurd. Het antwoord op die vraag komt na maanden undercover-onderzoek en is zonder meer: ja. Je ziet deze aflevering over identiteitsfraude vanavond – woensdag 29 september – om 21.25 uur op Eén.

Pano: Identiteit gehuurd

Alles begint met het verhaal van John, een Afrikaan zonder papieren die naar de Pano-reporters Wim Van den Eynde en Laura Niclaes is gestapt. Met een verborgen camera kan hij drie maanden lang registreren wat niemand op een andere manier had kunnen vaststellen.

Identiteitsfraude

Pano toont zo een clandestiene markt waar mensen zonder papieren zich uit de naad werken, hoe ze worden betaald en vaak uitgebuit, in ruil voor een bestaan in de schaduw, zonder rechten, zonder zekerheid, zonder toekomst. (Europese) Identiteitsfraude is – volgens het Pano-onderzoek – niet moeilijk én het is wijdverspreid.

Deze reportage is gemaakt door Wim Van den Eynde en Laura Niclaes. Sara van Boxstael en Pascal Seynhaeve deden eindredactie. Pano is een programma van VRT NWS voor Eén.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 september 2021 /