Documentaire Dertig en nooit meer werken op Powned te kijken

Op je dertigste met pensioen, wishful thinking of goed mogelijk? In de documentaire ’30 en nooit meer werken’ onderzoekt POWNED de FIRE-beweging. Dit is een levensfilosofie die als doel heeft zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk te worden en daardoor soms al decennia eerder met pensioen te kunnen. De documentaire Dertig en nooit meer werken is op dinsdag 28 september om 21.20 uur op NPO3 te kijken.

30 en nooit meer werken

In Amerika gaat het als een lopend vuurtje en ook in Nederland raken steeds meer jongeren in de ban ervan. Maar hoe werkt dat nou precies? Is zo’n levensstijl weggelegd voor de lucky few of kunnen we allemaal rentenieren voor ons veertigste? Powned spreekt ervaringsdeskundigen, jonge pensionado’s en experts om alle in’s en out’s boven tafel te krijgen.

FIRE

FIRE, ofwel Financial Independence, Retire Early, heeft als voornaamste doel om mensen zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk te laten worden. Dat kan op veel verschillende manieren. Van een minimalistisch leven in vrijheid tot hard werken tot je erbij neervalt om zo jaren eerder te genieten van een (dik) pensioen. De nieuwe generatie jongeren wil niet tot hun zeventigste werken voor een baas en kiezen een extreme levenswijze om flink te besparen of juist om veel geld te verdienen. In de documentaire 30 en nooit meer werken volgt programmamaker Vera Verzijl (PowNed) millennials die, elk op hun eigen manier, dit pad bewandelen.

Bitcoin

Zo zien we bijvoorbeeld de gedreven bitcoin-handelaar Meyade Curfs (26). Hij vergaarde in korte tijd veel geld en gaf dat ook uit. Na enkele jaren van extreme luxe leeft hij nu bewuster en meer toekomstgericht. Zijn doel is om financieel onafhankelijk te worden door op slimme wijze bitcoins te verhandelen. Daarom is hij op zoek naar gelijkgestemden in de business en reist hij de hele wereld rond op zoek naar klanten van internationale allure. In Istanboel ontmoet hij topvoetballer Ryan Babel (34). Ook Ryan is bezig met het leven na zijn actieve voetbalcarrière en wil een stabiel inkomen genereren nadat hij stopt.

Bert en Peter Slagter schreven het boek ‘Ons geld is stuk – En waarom Bitcoin de oplossing is’. Interessant voor ieder die kijkt naar de documentaire Dertig en nooit meer werken

Vastgoed

Daarnaast volgen we Myrthe de Groot. Ze is pas 33 jaar en zou morgen kunnen stoppen met werken, maar wil daar nog niet aan denken. Myrthe de Groot handelt in vastgoed, heeft een bestseller geschreven en houdt van auto’s. Ze heeft net een nieuw huis gekocht en laten inrichten. Dat was allemaal lang niet vanzelfsprekend. Door een scheiding van haar ouders liep ze vroeger bij de voedselbank. Haar doel was om ooit boodschappen te kunnen doen zonder op te letten hoe duur alles was. Dat heeft ze inmiddels ruimschoots behaald.

Myrthe de Groot uit de documentaire 30 en nooit meer werken, schreef het boek Koop je rijk – Hoe iedereen vermogen kan opbouwen met vastgoed.

Tiny house

Ook maken we kennis met Niels Poppe (31) en zijn vriendin Janne-Sophie van den Hamer (24). Niels Poppe streeft naar vrijheid en wil zo min mogelijk werken; laat staan voor een baas. Dat doen ze door hun lasten zo laag mogelijk te houden: ze besluiten om zelf een tiny house te bouwen.

Nomade

Tamar Valkenier (35) gooit het over een hele andere boeg: ze heeft haar goede baan opgezegd, verkocht al haar bezittingen en besloot om met haar kameel door Nederland te trekken. Deze millennials laten zien dat het ook anders kan; je kan stoppen met werken op je 30ste.

De documentaire Dertig en nooit meer werken wordt geproduceerd door ITV Studios.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 september 2021 /