The Mole Agent: documentaire over eenzaamheid onder ouderen

The Mole Agent biedt een verrassende blik op eenzaamheid onder ouderen. Deze documentaire en detective in één was voor een Oscar-genomineerd. Je kijkt The Mole Agent vanavond – dinsdag 21 september – om 22.35 uur bij de EO op NPO 2 te zien.

The Mole Agent

Wat begint als een spannende detective over spionage, diefstal en mishandeling, ontvouwt zich tot een ontroerende documentaire over eenzaamheid, verliefdheid en geborgenheid. De documentaire The Mole Agent was bij de Oscaruitreiking in april een van de vijf genomineerde films in de documentaire-categorie. Op 21 september is The Mole Agent voor het eerst op televisie te zien bij de EO.

Documentaire & detective

The Mole Agent biedt een unieke tv-ervaring; een documentaire en detective in één, waarin de kijker meeleeft met Sergio, een 83-jarige charmante man, net weduwnaar en op zoek naar een verzetje. Ondanks een totaal gebrek aan ervaring of technische kennis reageert hij op een advertentie van privédetective Romulo. Hij neemt Sergio prompt aan en plaatst hem in opdracht van een bezorgde dochter in een bejaardenhuis. Daar worden bewoners vermoedelijk mishandeld en bestolen. Tot zover het spannende en bij vlagen hilarische detectiveverhaal, dat in de documentaire wordt ingezet om een groter, maatschappelijk probleem aan te kaarten. 

Niet echt een spion…

Sergio is namelijk niet echt een spion, maar een oude, weliswaar kwieke en knappe man, voor wie dit spionage-avontuur begon als een welkome afleiding na het overlijden van zijn vrouw. Maar terwijl Sergio op onderzoek uitgaat en informatie verzamelt, groeit hij steeds meer toe naar verschillende bewoners van het bejaardentehuis en beseft hij dat de dreigende waarheid onder de oppervlakte niet is wat men vermoedde. 

Absurdistische humor

Met veel absurdistische humor is dit een stijlvolle combinatie van een klassieke Hollywood-detective en een observerende documentaire. Het is een unieke beschouwing van eenzaamheid onder ouderen, met hartverwarmende hoofdpersonen die de kijker niet snel zullen loslaten. Ik ben hier heel benieuwd naar. Wat denken jullie van deze stijl? Laat het gerust weten.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 september 2021 /