Documentaires Canvas najaar 2021 | ontdek er alles over

Ontdek in dit artikel alles over de documentaires die in het najaar van 2021 – vanaf maandag 30 augustus – te zien zijn op Canvas. Als er een actuele tip is, dan zal ik dit artikel nogmaals delen via de social media kanalen van VlaamsKijken.

Documentaires op Canvas

Naast zijn sterke eigen producties – zoals Het Scheldepeloton en Kinderen van de migratie – brengt Canvas dit najaar opnieuw een zorgvuldige selectie van buitenlandse kwaliteitsdocumentaires over uiteenlopende onderwerpen, van geschiedenis, current affairs en human interest over muziek en cultuur tot wetenschap, exploratie en natuur. Ze zijn ook allemaal te bekijken via VRT NU.

Documentaires over 9/11

Begin september is er veel aandacht voor de 20ste verjaardag van ‘9/11’. Op zaterdag 11 september is er een extra Terzake over de aanslagen in New York. Gevolgd door een geactualiseerde aflevering over Afghanistan uit de reeks De eeuwige oorlog van Rudi Vranckx. Eerder die week, op donderdag 9 september, brengt Life under Attack verslag uit van de dag die de wereld veranderde. Dat doen ze aan de hand van unieke en nooit eerder getoonde opnames van (gewone) mensen die erbij waren. Kroongetuigen die op gevaar van eigen leven registreerden hoe de wereld om hen heen ineenstortte. 

Generation 9/11 is een tweeluik (7 en 14/9) over kinderen die nog niet geboren waren toen hun vaders bij de aanslagen om het leven kwamen. Hoe zijn zij opgegroeid en hoe hebben zij en hun familie de VS de voorbije 20 jaar zien evolueren op politiek, sociaal en cultureel vlak? In the Shadow of 9/11 (5/9) is een onderzoeksdocumentaire van Dan Reed (bekend van het spraakmakende Leaving Neverland) over een groep jonge zwarten die ervan werden beschuldigd Al Qaeda te hebben geholpen in een complot om gebouwen op te blazen in de VS.

True Crime op Canvas

Op maandag komen er opnieuw een aantal intrigerende ‘true crime’-reeksen, zoals Trial in the Outback (vanaf 30/8), over de ophefmakende zaak van Lindy Chamberlain, die in het begin van de jaren ’80 onterecht werd veroordeeld omdat het Australische gerecht geen geloof hechtte aan het verhaal dat haar babydochter door dingo’s was geroofd en gedood tijdens een kampeertrip. De vijfdelige reeks Veleno, the Town of Lost Children onderzoekt de zaak van een pedofilienetwerk in landelijk Italië eind jaren ’80. Gezinnen werden verscheurd en mensen veroordeeld, maar is het onderzoek wel juist gebeurd?

Recente wereldgeschiedenis

Op dinsdag is er recente geschiedenis met onder meer het al vermelde Generation 9/11, het tweeluik A War on Trial: Justice for ex-Yugoslavia (vanaf 21/9), over de werking van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, en de vierdelige reeks Afghanistan, the Wounded Land (vanaf 5/10), over de woelige geschiedenis van dat kruitvat in de voorbije 60 jaar, verteld door de mensen die persoonlijk betrokken waren bij de vele conflicten die het land verscheurden.

Ruimte en ruimtevaart

De blik van Canvas reikt verder dan de aarde. Op woensdag (vanaf 15/9) stelt de academische spring-in-‘t-veld Brian Cox in de vierdelige reeks Adventures in Space and Time een aantal essentiële vragen over de ruimte en ruimtevaart, zoals ‘hoe ver kunnen we gaan?’, ‘zijn we alleen’ of ‘wat is tijd’?

Actuele documentaires

Op donderdag zijn er ‘current affairs’ documentaires, zoals Diana (2/9), een nieuwe documentaire van  Bafta-winnares Jemma Chisnall over Diana Spencer, die dit jaar 60 zou zijn geworden. The Vaccine Story vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de diverse Covid-19-vaccins, van Pfizer over Moderna tot AstraZenica. Ook de VPRO-documentaire Langs de muur kijk je op Canvas. Deze gaat over de muur die Griekenland op zijn grens met Turkije aan het bouwen is om migranten buiten te houden.

Muziek documentaires

Nog op donderdag brengt Canvas muziekdocumentaires, onder meer over Frank Zappa, Moby en A-Ha. Later volgt in primeur voor Vlaanderen ook de nieuwe HBO-documentaire over Tina Turner.

Natuur en cultuur

Op zondag is er zowel natuur (met onder meer Earth’s Tropical Islands en Earth from Space) als cultuurgeschiedenis, met documentaires over Toetanchamon, Leonardo da Vinci, Napoleon en Stonehenge.

Interessante documentaires op zondag

Later op zondagavond volgen auteursdocumentaires. In september zijn dat internationale producties, zoals het al vermelde In the Shadow of 9/11 (5/9). Maar ook  Killing the Indian (12/9, over de situatie van de Indianen of First Nations in Canada). Raising a School Shooter (19/9, over ouders van daders van schietpartijen op scholen). In Nederland wordt deze documentaire op maandagavond 22 november om 20.25 uur uitgezonden – daarna is deze te zien bij NPO Start). En The Story of The Salvator Mundi (26/9, over de vraag of het duurste schilderij ooit wel echt door Leonardo da Vinci werd gemaakt).

Belgische documentaires

In oktober ligt de focus op Belgische docu’s. Touching Infinity van Griet Teck. Dit is een aangrijpende film over drie mensen en hun omgeving tijdens de laatste weken van hun leven. Bakolo Music International (van Tom Vantorre en Benjamin Viré) gaat over de gelijknamige band die al 70 jaar Congolose rumba speelt. Victoria (van Sofie Benoot, Isabelle Tollenaere en Liesbeth De Ceulaer) over de onvoltooide stad California City in de Mojave-woestijn. Petites (van Pauline Beugnies) over de Dutroux-affaire door de ogen van mensen die toen zelf kind waren.

Foto: Canvas – Afghanistan. The Wounded Land

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 september 2021 /