Kefah Allush zoekt Oases in de Lage Landen (EO)

EO-presentator Kefah Allush neemt de kijker mee in zijn zoektocht naar kleine, eigenzinnige gemeenschappen dicht bij huis. In de zesdelige reisserie Oases in de Lage Landen trekt hij langs bijzondere plekken in Nederland en net over de grens. Hij bezoekt: Wijk aan Zee, Vijlen, Vlieland, het Belgische Korsele en Oostende en net over de grens het Duitse Kranenburg. Te kijken vanaf vandaag – woensdag 8 september – om 22.15 uur op NPO 2.

Oases in de Lage Landen

Kefah Allush ontmoet mensen die zich in een snel veranderende samenleving vastklampen aan het verleden of zoeken naar een nieuwe toekomst. ‘Oases in de Lage Landen’ is een filmische expeditie langs diepgevoelde wortels, de angst voor verandering en de hoop op een nieuwe toekomst.

Kefah Allush

Het is een verrassende serie met de vertrouwde ingrediënten die ook Oases in de Oriënt kenmerkten: adembenemende landschappen, onbekende verhalen en verrassende ontmoetingen. Presentator Kefah Allush is enthousiast over de bezochte gebieden. “Door de pandemie kon ik niet als gewoonlijk op avontuur gaan in verre exotische oorden. Maar het was een geweldige gelegenheid om eindelijk eens dichter bij huis bijzondere plaatsen te bezoeken en op te trekken met boeiende mensen. Het zijn zes prachtige portretten geworden van Oases in de Lage Landen.” Je kent de presentator ook van het indrukwekkende Meer dan Goud met o.a. Danny Blind, Maartje Paumen en Edith Bosch.

Wijk aan Zee, Vijlen en Vlieland

De gemeenschappen kennen allemaal hun eigen verhaal. In Wijk aan Zee wordt de oase voor surfers en strandliefhebbers overschaduwd door de staalfabriek pal naast het dorp. De boerengemeenschap Vijlen ziet steeds meer van de eigenheid verdwijnen. Dat komt door de nieuwe inwoners die vanuit de Randstad naar het mooie heuvellandschap trekken. Datzelfde geldt voor Vlieland. Met twaalf maanden per jaar toerisme is er nooit meer een moment dat het eiland echt alleen voor de ‘eilanders’ is.

Kranenburg, Korsele en Oostende

Ook net over de grens, bij onze ooster- en zuiderburen, komt Kefah in bijzondere oases. Het Duitse Kranenburg is in trek bij veel Nederlanders. Toch zijn de Duitsers daar niet alleen maar blij mee. De Nederlanders wonen er wel, maar léven eigenlijk in Nederland. Het Vlaamse Korsele was ooit een toevluchtsoord voor protestantse gelovigen, maar de protestantse gemeenschap krimpt en Korsele dreigt een doorsnee Vlaams gehucht te worden. In Oostende is de oude Vuurtorenwijk veranderd van een visserswijk in een jetset-buurt. De oude bewoners zien met lede ogen toe hoe torenhoge appartementencomplexen aan de kustlijn verrijzen.

Gratis wandelingen

Bij deze serie is een aantal speciale wandelingen ontwikkeld. De hoofdpersonen uit de afleveringen van Vijlen, Vlieland en Korsele laten de meest bijzondere plekken zien in hun omgeving. Het pakketje met wandelingen is gratis aan te vragen via eo.nl/wandelingen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 september 2021 /