Afrikaanse Bruid: over Congo veteraan Gilbert – liefde, seks, geld en geluk

De 2Doc Afrikaanse Bruid is een tragische documentaire van Roy Dames en Jos Driessen over de zoektocht naar liefde, seks, geld en geluk. Zij volgen de gepensioneerde Belgische Congo-veteraan Gilbert Heyndels, die in Kenia woont. Te kijken op dinsdag 7 september om 22.35 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Afrikaanse Bruid

De gepensioneerde Belgische Congo-veteraan Gilbert Heyndels woont in Diani Beach, aan de Keniaanse kust. Hij geniet er van zijn pensioen, het bier en de vrouwen. “Eenmaal zwart, altijd zwart”, zegt hij zonder enige schaamte aan het begin van de film. Zijn idee is dat het niet moeilijk is om in Kenia een leuke vrouw te vinden, want de mooiste vrouwen van het land trekken naar de stranden om er een ‘mzungu’, een westerse man, te vinden. Een man die hen, zo hopen ze, een uitweg kan bieden uit hun uitzichtloze bestaan.

Roy Dames en Jos Driessen

Documentairemakers Roy Dames en Jos Driessen volgen Gilbert Heyndels tot aan zijn plotselinge dood en vragen zich af: hoe kan het dat al die jonge vrouwen in tranen afscheid nemen van het opgebaarde lichaam van Gilbert, een man die hen tijdens zijn leven had beledigd en verraden?

Gilbert Heyndels

Gilbert Heyndels werd tot zijn eigen verbazing verliefd op het Afrikaanse continent en de vrouwen. Maar echte liefde vinden blijkt moeilijk. Steeds weer verdenkt hij zijn vriendinnen ervan dat het ze alleen om zijn geld te doen is. Als hij te veel gedronken heeft, en dat is vrijwel dagelijks het geval, komen de frustraties eruit en weet hij de Keniaanse vrouwen tot op het bot te beledigen. Helen is de enige vrouw waar hij steeds bij terugkeert. Haar belangrijkste troef is haar dochtertje Tina. Gilbert Heyndels is gek op haar en voelt zich verantwoordelijk voor haar toekomst. Als hij meent dat Helen hem weer bestolen heeft verlaat hij haar en maakt zij hem het leven onmogelijk door zijn nieuwe vriendinnen te bedreigen. Als Maxie, de liefde van zijn leven, na acht jaar weer opduikt hoopt hij bij haar uiteindelijk rust te vinden. 

Rauwe, confronterende documentaire

De rauwe en confronterende documentaire Afrikaanse Bruid laat vanuit verschillende perspectieven zien wat er op grote schaal in Kenia gebeurt en waar vraag en aanbod op elkaar aansluiten: gepensioneerde witte mannen uit Europa en lokale zwarte vrouwen die relaties met elkaar aangaan. Het laat de discutabele beweegredenen zien en toont van zeer dichtbij alle problemen die erbij komen kijken.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 september 2021 /