Geheime leven van de Pretend Student te zien in documentaire NPO3

Ze zeggen dat ze studeren, maar in werkelijkheid zijn ze al (lange tijd) gestopt met hun studie – het komt vaker voor dan je denkt. Er is zelfs een naam voor dit fenomeen: de Pretend Student. Op woensdag 8 september kun je om 22.35 uur naar de herhaling kijken op NPO3 van de 3Doc: Pretend Student. Krijg op deze manier een kijkje in het geheime leven van deze jongeren.

Pretend Student (Dianne Tonies)

Nederland was in shock toen vorig jaar een studente van zesentwintig jaar in Leiden zelfmoord pleegde op de dag dat ze zogenaamd haar scriptie had ingeleverd. Zes jaar lang overtuigde Dianne Tonies familie en vrienden ervan dat ze geneeskunde studeerde. In werkelijkheid studeerde ze helemaal niet. Het fenomeen staat bekend als pretend student. Dit zijn studenten die om verschillende redenen zijn gestopt met hun studie, maar dat uit schaamte richting hun omgeving verborgen houden. Helaas is dit verhaal geen uitzondering en komt dit veel vaker voor dan gedacht. Zo zien we nu dus ook in de 3Doc.

Gestopt met studie

Mike en Luna zijn student; tenminste, dat denken de mensen om hen heen. De waarheid is dat ze al lange tijd zijn gestopt met hun studie. Niemand mag dat te weten komen, vooral hun ouders niet! Bang om hen teleur te stellen, om niet te voldoen aan hun verwachtingen en die van de maatschappij, hebben deze pretend studenten zich verstrikt in een web van leugens. In de EO-documentairen worden studenten gevolgd die – soms nog maar kort, soms al jarenlang – tegen iedereen over hun situatie hebben gelogen. Durven zij open kaart te spelen?

Geheime leven

Bas, Stijn en Léon zijn ex-pretenders en kennen de situatie van Mike en Luna maar al te goed. Ook zij hebben jaren tegen iedereen over hun situatie gelogen. Uiteindelijk hebben zij schoon schip gemaakt. Ze delen hoe het is om in een web van leugens verstrikt te raken en wat een enorme opluchting het vertellen van de waarheid hen heeft gebracht.

Niets gemerkt

Léon, die ruim 9 jaar pretendeerde te studeren, kwam op een punt waarop hij overwoog zelfmoord te plegen tot hij besloot dat het anders moest. Stijn nam na tweeënhalf jaar zijn zus in vertrouwen. Ze heeft nooit iets gemerkt, ondanks dat ze in dezelfde stad woonden en bij dezelfde vereniging zaten. “Als iemand zegt, ‘ik had een zeven voor mijn tentamen!’, en ‘ik kan dit weekend niet afspreken want ik heb volgende week tentamen.’, dan geloof je dat”. Ook Bas besloot na anderhalf jaar zijn omgeving over zijn dubbelleven te vertellen. Nu is hij hard op weg om uiteindelijk toch dat papiertje te behalen.

Documentaire Pretend Student

De 3Doc Pretend Student geeft een kijkje in de levens van Mike en Luna. Wat doen zij om hun geheim hoog te houden? Hoe ziet hun toekomst eruit? En, durven zij het aan om het hun ouders te vertellen? Je ontdekt het in deze – volgens mij zeer indrukwekkende – documentaire.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 augustus 2021 /