Documentaire over Gert en Hermien Timmerman op NPO 1 kijken

Nieuwsgierig naar de documentaire over Gert en Hermien Timmerman; deze is vanavond – woensdag 9 juni – om 20.30 uur te kijken bij de NTR op NPO. De Gert & Hermien Story toont de opkomst en ondergang van één van de meest populaire zangduo’s uit de Nederlandse geschiedenis.

De Gert & Hermien Story

De carrière van Gert en Hermien Timmerman kende grote hoogtes en diepe dalen. Waarbij hun persoonlijke leven, dat werd getekend door schandalen, steeds breed werd uitgemeten in de roddelbladen. Dochter Sandra is, samen met enkele andere intimi en vertrouwelingen van het zangduo, onze gids in het onwaarschijnlijke verhaal van haar narcistische, manipulatieve vader en gedreven moeder. Een unieke documentaire over Gert & Hermien.

Wist je dat dochter Sandra Timmerman eerder al het boek Circuskind over haar jeugd schreef? Het boek kreeg de ondertitel ‘Leven alsof alles goed was’

Gert en Hermien Timmerman

Gert en Hermien veroveren in de jaren zestig als zangduo een miljoenenpubliek. Ze treden als eerste artiesten op in het Olympisch Stadion voor duizenden fans en scoren begin jaren 70 hun grootste hit met Alle duiven op de Dam.

Van verslaving tot bekering

Het succes eist z’n tol. Gert en Hermien raken verslaafd, eerst aan alcohol, daarna ook aan pillen. Naar buiten toe is alles schone schijn, maar in werkelijkheid is er in huize Timmerman vooral sprake van stress, echtelijk geweld en kinderverwaarlozing. Als dit een kookpunt bereikt, neemt Gert het voortouw om in bekering te gaan. Hun oude leven met gouden platen, drank en drugs wordt vaarwel gezegd. In een vlaag van godsdienstwaanzin verbrandt vader Gert tijdens een nachtelijk ritueel alle oude foto’s en filmpjes. Zeventien jaar lang dienen ze de kerk en de Evangelische Omroep. Maar ook dat houdt een keer op. Ondertussen ontwikkelt in het kielzog van deze ontwikkelingen de roddelpers zich in Nederland, en vindt alles wat het zangduo doet gretig aftrek in de bladen.

Comeback

In de jaren 90 lijkt het duo te werken aan een comeback. Ze treden op verzoek van Benny Jolink op met zijn band Normaal, wat leidt tot een definitieve breuk met de kerk. Samen met hun dochters treden ze op in discotheken met een houseversie van Alle duiven op de Dam. Dat van het geloof weinig over is blijkt wel als Gert en Hermien toestemming geven voor een fotoreportage van dochters Sandra en Sheila in de Playboy. De successen van weleer blijven echter uit, en nadat Hermien in 1997 tijdens een optreden wordt getroffen door een hartaanval gaan ze als duo uit elkaar. Twee jaar later scheiden ze. En dan komt een gezinsdrama aan het licht, dat leidt tot een breuk tussen vrijwel alle gezinsleden.

Documentaire over Gert en Hermien

De Gert & Hermien Story vertelt aan de hand van archiefmateriaal en interviews met betrokkenen het tragische familieverhaal van een artiestenduo dat de roem en het succes niet kon dragen. De regie van deze documentaire lag in handen van Hans Heijnen. Producent is Zeppers Film in co-productie met de NTR (die je ook kent van Hier zijn de Van Rossems en Nieuw Zeer).

Foto: NTR / Henk Brusse – Zeppers Film

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 juni 2021 /