Documentaire Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal kijken

De documentaire Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal kun je op zondag 30 mei om 22.10 uur bij BNNVARA op NPO 1 kijken. Dit is een indrukwekkende documentaire van Cees van Kempen.

Marker Wadden

In het Markermeer is vijf jaar geleden een uniek project gestart: de aanleg van Marker Wadden. Met klei, slib en zand is er een archipel van eilanden gemaakt, niet om huizen op te bouwen, maar voor de ontwikkeling van natuur. Het proces van dit hoogwaardige staaltje Nederlandse inventiviteit is vastgelegd door natuurfilmmaker Cees van Kempen in de documentaire Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal.

Natuur documentaire

Door de aanleg van de Afsluitdijk en later de Houtribdijk is het Markermeer volledig afgesloten en gaat de biodiversiteit hard achteruit. In de natuurfilm Marker Wadden zie je hoe razendsnel de natuur zich ontwikkelt op deze nieuwe eilanden, variërend van microscopisch onderwaterleven tot de komst van enorme koloniën vogels. Niet eerder werd vastgelegd hoe oeverzwaluwen en libellen voor het eerst nieuw land koloniseren en hoe baardmannetjes hun eerste jongen grootbrengen. Marker Wadden toont hoe het gebied weer dynamisch wordt, verschillende dieren opduiken en broedvogels zich weer vestigen.

Cees van Kempen

Cees van Kempen (1963) studeerde Technische Bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft. Hij werkte als civiel ingenieur en later als managementconsultant in Nigeria, Ethiopië en Nederland. In 2004 begon hij met zijn eigen managementadviesbureau.

Ispida Wildlife Productions

Zijn passie voor natuur en fotografie groeide tijdens zijn verblijf in Afrika, waar hij ook begon met filmen. In 2007 maakte hij als amateurfilmer een film van een visavontuur in de binnenlanden van Ethiopië, uitgezonden door RTL7. In 2014 stopte hij met zijn managamentadvieswerkzaamheden en startte hij Ispida Wildlife Productions B.V. Hiermee ging hij zich volledig richten op de productie van hoogwaardige natuurfilms. Eind 2015 zag je de driedelige serie De Terugkeer Van De IJsvogel/Bever/Torenvalk bij BNNVARA op NPO 1. De Terugkeer Van De IJsvogel behoorde tot de top 3 in de kijkerswaardering van alle BNNVARA-programma’s van dat jaar. De serie werd genomineerd en was prijswinnend op verschillende internationale festivals, waaronder het prestige Wildscreen Festival in Bristol waar de ‘Groene Oscars’ worden uitgereikt. De films werden wereldwijd uitgezonden in meer dan 20 landen. 

Samenwerking Natuurmonumenten

In coproductie met BNNVARA en in nauwe samenwerking met Natuurmonumenten startte hij in 2016, bij aanvang van de aanlegwerkzaamheden van de Marker Wadden, met de productie van een film hierover. Vijf jaar lang filmde hij het ontstaan van de eilanden en de ontwikkeling van de natuur.

Terugkeer van de wolf in Nederland

In 2017 begon hij tevens met de productie van een grote bioscoopfilm over de terugkeer van de wolf naar Nederland. Deze film gaat in januari 2022 in première en zie je daarna bij BNNVARA. Als producent maakt hij met regisseur Arthur de Bruin momenteel ook een film over de onderwaternatuur in Nederland. Deze film kijk je begin 2022 bij AVROTROS.

Foto: Ispida Wildlife Productions / BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 mei 2021 /