Seizoen 11 The Great British Bake Off kijken bij MAX
Goed nieuws voor de liefhebbers van bakprogramma’s. Omroep MAX zendt – naast Bake Off junior Vlaanderen – nu ook seizoen 11 van The Great British Bake Off uit. Vanaf vanavond – donderdag 27 mei – kun je om 21.30 uur bij NPO 1 kijken naar de nieuwe afleveringen. Ontdek alles over het nieuwe seizoen van dit Britse programma, waarop Heel Holland Bakt is gebaseerd. In totaal zijn er tien afleveringen.
Seizoen 11 The Great British Bake Off
De populaire Britse tv-serie is terug met een nieuwe lading amateurbakkers, die elke week racen tegen de klok om een signatuuropdracht, een technische opdracht en een spektakelstuk te creëren. Allemaal proberen ze juryleden Paul Hollywood en Prue Leith te imponeren met hun vaardigheden en creativiteit. Kunnen ze omgaan met de druk? De gevatte presentatoren Matt Lucas, die zijn presentatiedebuut in de Bake Off heeft, en Noel Fielding helpen om de druk van de ketel te halen.
Cake week
The Great British Bake Off begint met de cakeweek. In de signatuuropdracht mogen de bakkers hun eigen draai geven aan de klassieke battenberg: een rechthoekige cake omhuld met marsepein. Alle soorten cake en smaken zijn toegestaan, als er binnenin maar een patroon te zien is. De eerste technische opdracht is een fruitcake; de bakkers moeten zes kleine omgekeerde ananascakejes bakken, elk met een schijf ananas erop en doortrokken van karamelsiroop. Voor het spektakelstuk maken ze een eerbetoon aan hun helden; een 3D-hoofd van cake.
Koek week
In week 2 storten de bakkers zich op de koekweek, te beginnen met een combinatie van vruchten, noten en chocolade in de signatuuropdracht: 36 chocolade-florentines. Daarna maken ze twee versies van een tropische technische opdracht: twaalf handgevormde kokosmakronen. Zes daarvan worden besprenkeld en krijgen een vulling van chocolade en zes worden afgemaakt met een heerlijke mango-curd. Tot slot wordt voor het spektakelstuk getest of de bakkers kunnen beeldhouwen. Ze moeten gedetailleerd uitgewerkt eetgerei maken van koek. Paul Hollywood en Prue Leith willen dat de bakkers hun deeg als klei gebruiken en de perfecte balans vinden tussen fraai serviesgoed en heerlijke koek.
Brood week
In week 3 is het tijd om brood te bakken. De bakkers moeten tijdens de signatuuropdracht twee sodabroden bakken. Ze mogen de broden elke smaak geven die ze maar willen, als er maar een zoete en een hartige variant is. Paul Hollywood wil voor de technische opdracht zes bagels: gelaagd, gevormd met vijf verschillende kleuren deeg, daarna gekookt en gebakken om zo een mooie, stevige, glanzende korst te krijgen. Als spektakelstuk moeten de bakkers een groot, decoratief broodtafereel maken in de stijl van een traditioneel oogstbrood en het moet iets symboliseren waarvoor de bakker dankbaar is.
Chocolade week
Week 4 is de chocoladeweek. Als signatuuropdracht maken de overgebleven amateurbakkers een plaatbaksel: 18 brownies. Alle soorten chocolade en alle mogelijke smaken zijn toegestaan, als de brownies uiteindelijk maar heerlijk zacht zijn in het midden. De technische opdracht is een traditioneel Joods baksel: een chocolade-babka van verrijkt deeg met laagjes noten, chocolade en siroop. Tot slot moeten de bakkers met een feestelijk spektakelstuk laten zien wat ze met witte chocolade kunnen: de opdracht is een taart die geïnspireerd is op een feestelijke gelegenheid. Het baksel moet bestaan uit minimaal twee lagen en er moet vakkundig witte chocolade zijn verwerkt.
Deeg week
Het is week 5 en de overgebleven bakkers moeten hun deegkunsten laten zien tijdens de deegweek. In de signatuuropdracht drukken ze hun stempel op een klassiek nationaal baksel uit Cornwall: de pasty. Ze moeten acht identieke pasty’s maken met een deeg en vulling naar keuze, maar wel van minstens 15 centimeter lang. De technische opdracht is retro: drie eclairs met frambozen en drie met zoute karamel, met een perfecte spuittechniek en een goudbruine korst. Het spektakelstuk is een klassieke, zoete taart onder een prachtig versierde kooi.
Japanse week
In week 6 is er voor het eerst de Japanse week. Voor de signatuuropdracht wagen de bakkers zich aan het Japanse gestoomde broodje. Ze mogen alle mogelijke vullingen gebruiken. Dan volgt een lastige, gelaagde technische opdracht: een matcha-crêpetaart. Deze bestaat uit een stapel van twaalf met matcha gevulde crêpes. Verder zitten er aardbeien tussen en een botercrème met witte-chocoladeganache. De taart is versierd met vers fruit en eetbare bloemen. Als spektakelstuk maken de bakkers een spectaculaire kawaii-taart. De smaken, soort cake en versiering moeten allemaal geïnspireerd zijn op de Japanse cultuur.
De jaren-80-week
De overgebleven bakkers gaan terug naar de jaren ’80. Eerst geven ze tijdens de signatuuropdracht hun eigen draai aan de klassieke quiche. Er worden acht eenpersoonsquiches in twee verschillende hartige smaken gemaakt. Dan volgt de technische opdracht, een zoete favoriet uit vroegere tijden: zes langwerpige donuts met een vulling van custard en jam. Ze moeten goudbruin gefrituurd worden. Tot slot moet bij het spektakelstuk blijken of de bakkers het hoofd koel houden: ze moeten zich storten op ijstaarten. De ijstaarten moeten minimaal één gebakken element bevatten, maar verder mogen de bakkers zich uitleven qua smaak en stijl.
Dessert week
Week 8 is de week van de desserts en Prue Leith en Paul Hollywood kijken welke bakkers de maaltijd kunnen afsluiten met een perfect nagerecht. De signatuuropdracht is een miniversie van de klassieke cheesecake. Ze moeten twaalf identieke, zeer decoratieve mini-cheesecakes bakken. De technische opdracht dateert uit de 17de eeuw. Prue wil dat de bakkers twee ‘Sussex pond’-puddingen maken. Bij het aansnijden hoort de vulling eruit te lopen, zodat er een vijvertje van citroensiroop ontstaat. Tot slot moeten de bakkers hun artistieke visie uitwerken in gelei en biscuitdeeg, als spectaculaire ‘jelly art’-desserttaart.
Patisserie week (halve finale)
In de halve finale is het tijd voor de patisserieweek. De signatuuropdracht zit vol smaak: de halve finalisten maken twaalf identieke gebakjes gemaakt van pâte à savarin. De savarins mogen elke vorm of smaak hebben, maar eenmaal uit de oven moeten ze met een siroop doordrenkt worden. In de technische opdracht maken de bakkers een traditionele Deense feesttaart. Tot slot moeten de bakkers als spektakelstuk een kubus maken van minimaal 25 verfijnde, kleinere kubusgebakjes. De kubussen moeten strak van vorm, identiek en netjes zijn.
Finale The Great British Bake Off seizoen 11
Het is de finale van The Great British Bake Off. In een bedrieglijk eenvoudige signatuuropdracht moeten de finalisten acht fraai gedecoreerde millefeuilles maken. De technische opdracht draait om de klassieke smaakcombinatie van chocolade en noten: acht kleine walnootzoenen. Tot slot krijgen de bakkers voor het spektakelstuk de vrije hand om de jury te laten zien wie van hen de grote winnaar moet worden. Ze bouwen een schitterende desserttoren. De toren moet een grote basis van cake hebben en verder moeten er minimaal drie verschillende bakdisciplines tot uiting komen. Wie wordt de winnaar van The Great British Bake Of 2020?
Foto: The Great British Bake Off: Matt, Prue, Paul and Noel – Omroep MAX / Love Productions.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
27 mei 2021 /
Tips