Mommies in Class: klas voor jonge moeders op Zadkine in Rotterdam

Mommies in Class is een nieuw programma van KRO-NCRV, waarin tien jonge moeders worden gevolgd. Zij starten in de jonge moedersklas op het Zadkine Startcollege in Rotterdam. Op woensdag 6 oktober wordt er om 22.15 uur op NPO3 een terugblik uitgezonden. Ontdek hoe het nu met de Mommies in Class gaat.

Mommies in Class

De jonge moeders hopen dit schooljaar voor het eerst in hun leven een diploma te halen. Een papiertje en een toekomst lonkt. Hoe combineren ze hun dromen met de zorg voor hun kind(eren)? Komen ze eindelijk een stap verder in hun leven? Ze hebben niet alleen de opleiding, ze hebben deze keer ook elkaar. Want hoewel ze allemaal zo hun eigen problemen hebben, delen ze wel het moederschap en de ambitie om verder te komen in hun leven.

Terugblik

In deze follow up aflevering van Mommies in Class wordt duidelijk wie van de jonge moeders na een zeer bijzonder en zwaar schooljaar het tot een goed einde heeft gebracht. De school maakt zich op voor een feestelijke diplomering. Het behalen van het felbegeerde diploma maakt de kansen in de wereld voor de mommies een stuk groter. Voor sommige studenten heeft het zelfs deuren naar het buitenland geopend. Zoals Sue die met haar gezin naar Curaçao emigreert om daar verder te studeren en een nieuwe toekomst op te bouwen.

Moederschap en school combineren

Mentor Esther benadrukt dit regelmatig in haar klas: “Deze meiden zijn de toekomst, hun kinderen zijn de nieuwe generatie toekomst. Zij moeten laten zien wat goed is om te zorgen dat de jongste generatie goed terechtkomt. Ze hebben allemaal een extra zetje in de rug nodig om daar te komen waar ze uiteindelijk willen zijn. Nog belangrijker is dat we ze in dit jaar echt leren om moederschap en hun school te combineren.”

Jonge moedersklas

De jonge moedersklas is er speciaal voor meiden die jong moeder zijn geworden en hopen voor het eerst in hun leven een diploma te halen. Ze krijgen intensieve begeleiding van een toegewijd team docenten en een ervaringsdeskundige mentor, hun kindjes krijgen een plek op de kinderopvang. De meiden zelf gaan weer naar school en lopen stage. Aan het einde van dit schooljaar gaan ze hopelijk allemaal met een diploma op zak – en vele ervaringen rijker – naar huis.

Maak kennis met jonge moeders uit Mommies in Class

Moeders uit Mommies in Class

De jonge moedersklas die we volgen heeft tien leerlingen. Chaqila (16), Destiny (21), Su (24) en Neftalia (20) volgen we intensief en leer je naast de lesuren ook buiten het schoolgebouw kennen. Daarnaast maak je in Mommies in Class ook kennis met onder andere Nethely en Silvania.

Chaqila

Chaqila raakte op haar vijftiende zwanger van haar zoontje Guillermo. De vader van Guillermo is niet meer in beeld. Vanwege financiële problemen woont Chaqila met haar moeder, broertje en zoontje in de crisisopvang van het Leger des Heils. Gelukkig ziet de toekomst er een stuk rooskleuriger uit wanneer Chaquila en haar familie uitzicht krijgen op een eigen appartement: een enorme opluchting na flink op elkaars lip te hebben gezeten in de lockdown-periode.

Destiny

Destiny is 21 jaar en heeft ruim vier jaar een relatie met de vader van haar dochtertje Mila-Valentina. Ze woont nu in bij haar schoonouders in Rotterdam-Zuid. Ze groeide op in een Rotterdams probleemgezin waar het behoorlijk uit de hand liep. Een veilige thuissituatie heeft Destiny tijdens haar jeugd nooit gekend, en daardoor woonde ze in diverse instellingen en pleeggezinnen. Destiny is gek op paardrijden en hoopt na het behalen van haar diploma door te stromen naar een MBO-opleiding.

Su

Su stond zelf als baby al onder toezicht van jeugdzorg. Haar moeder zat vaak in de gevangenis en liet haar gezin in de steek. Su groeit op als rebelse tiener en komt in diverse instellingen terecht, ook in de gevangenis. Als ze uiteindelijk op haar zeventiende zwanger wordt, hoopt ze dat dit haar leven op het juiste spoor brengt. Dit blijkt veel moeilijker dan verwacht. Maar Su heeft werkt hard aan zichzelf om te bewijzen dat ze wél een goede moeder kan zijn voor haar inmiddels drie kinderen, en is supergemotiveerd om haar diploma te halen. “Want ik wil mijn kinderen een goed leven geven; een beter leven dan dat ik zelf heb gehad.”

Neftalia

Neftalia woont samen met haar dochtertje bij haar ouders. Ze heeft veel steun aan hen, ze passen op haar dochtertje als ze naar school gaat. Neftalia is al drie jaar niet meer naar school geweest, ze heeft haar middelbare school niet afgemaakt en moest stoppen met haar MBO omdat ze zwanger raakte. Op school heeft ze erg veel moeite met op tijd komen en voldoende aanwezig zijn. Toch probeert ze haar leven op te pakken en er wat van maken, ze vindt het belangrijk om een diploma te behalen en trots op zichzelf als alleenstaande moeder te kunnen zijn.

Nethely

Nethely en haar zoontje Legend wonen op zichzelf in Rotterdam. De vader van Legend is niet meer in beeld. Nethely’s zwangerschap kwam totaal onverwacht, maar ze wist meteen dat ze helemaal voor haar kindje zou gaan: no matter what!. Nethely is al vijf jaar niet meer naar school geweest en had weinig vrienden. Ze hoopt in de jonge moedersklas weer sociale contacten op te bouwen en verder te komen, om haar zoontje alles te kunnen geven wat hij nodig heeft.

Silvania

Silvania is een harde werker. Ze is alleenstaande moeder van haar driejarige dochtertje, en woont samen met haar moeder in Rotterdam. Silvania is niet geboren in Nederland en aan het begin van het schooljaar is de Nederlandse taal nog een obstakel, maar dit maakt ze zich in vlot tempo helemaal eigen. Ze is een enorm toegewijde studente in de jonge moedersklas. Ze knokt hard voor haar diploma want ze is vastbesloten verder te gaan leren en een stabiele toekomst voor haar en haar kindje te creëren.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 mei 2021 /