Lady Bouwers: maak kennis met vrouwen uit de bouw

Straffe vrouwen in de bouw worden vanaf vanavond – 4 mei – elke dinsdagavond om 21.40 uur gevolgd in Lady Bouwers op VTM 2. Maak kennis met deze powervrouwen, die hun gereedschap boven halen.

Vrouwen in de bouw

Na het succes van Lady Truckers, is het op VTM 2 nu tijd voor Lady Bouwers met vrouwen in de bouw. We ontmoeten verschillende dames die actief zijn in de bouwsector. In het grootste mannenbastion van de arbeidsmarkt zijn zij de uitzondering. Van de 200.000 bouwvakkers in België is maar 1% vrouw. Lady Bouwers volgt buitengewone powervrouwen met elk een eigen specialisatie, van elektriciteit tot dakwerken en metselen. En één ding hebben ze gemeen: de liefde voor hun vak. 

Lady Bouwers

Als kampioenen van de bouw gaan ze voor hun passie en moeten ze niet onderdoen voor de mannen. Deze inspirerende vrouwen hanteren forse voorhamers, goochelen met een truweel en bedienen slijpmachines. Ze zijn getalenteerd, stoer, onverschrokken en brengen een vrouwelijke stem in beroepen die anders door mannen gedomineerd worden. Ze vertellen over hun bijzondere job, over het reilen en zeilen op de werf en het vrouw-zijn in een mannenwereld. 

Maak kennis met de Lady Bouwers die deelnemen aan dit programma. Stuk voor stuk straffe vrouwen in de bouw, die graag hun (inspirerende) verhaal delen.

Vriendinnen Claudia en Jolien

Tussen de Lady Bouwers-bende zit zelfs één duo: Claudia Snoekx (28 jaar) uit Leopoldsburg en Jolien Boonen (29 jaar) uit Lommel. Claudia Snoekx is zaakvoerder van haar eigen bedrijf (Berazzi Decor) dat gespecialiseerd is in steentapijt, gietvloeren, chapewerken en schilderwerken. Ze is niet alleen de baas, maar trekt elke dag ook zelf naar de werf samen met haar collega en goede vriendin Jolien Boonen. Bij het plaatsen van vloeren is nauwkeurigheid en proper werken heel belangrijk en het duo is op dat vlak op het randje af van perfectionistisch: “Een vrouwenhand is een gouden hand. Nauwkeuriger en niet vies van het vuile werk.”

In de eerste aflevering van Lady Bouwers zien we dat Jolien Boonen haar vriendin én baas Claudia Snoekx oppikt. Het duo mag een toekomstige beauty bar van steentapijt voorzien. Claudia begon op haar achttiende al met haar eigen zaak en daar heeft ze hard voor moeten knokken in een mannenwereld: “Deze zaak is mijn kindje, ik ben helemaal alleen gestart. Ik kwam net van school en ben die uitdaging aangegaan. In het begin werd ik letterlijk uitgelachen. Zelfs mijn eigen moeder zei: waar begin jij nu aan?”, vertelt Claudia. 

Rachel

De 31-jarige Rachel uit Antwerpen is loodgieter en werkt vooral in openbare gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen, en rusthuizen. Samen met haar collega, kameraad en mentor Marc installeert of herstelt ze sanitair en buizen. Rachel is een opgewekte vrouw die van zwanzen en gezelligheid houdt. Ze wordt dan ook wel De Lachebek genoemd. Inmiddels werkt ze twee jaar in de bouw.

Rachel: “Ik mocht van mijn papa op mijn twaalfde geen bouwopleiding starten, en mijn tweede keuze om schoonheidsspecialiste te worden mocht ook niet. En nu ben ik een schminkpop in den bouw!”

Marleen

De 48-jarige Marleen uit Dessel is al dertig jaar metser (voor de Nederlandse lezers: metselaar). Deze Lady Bouwer is luid, volks, goedgezind en niet bang van plagerijen met haar mannelijke collega’s. Ze staat haar mannetje op de werf en voelt zich nog lang niet versleten.  Ze wordt ook wel De Rosse Pussy genoemd op de bouw.

Marleen: “Metsen is niet alleen stenen op elkaar zetten, daar komt wat bij kijken. Je moet je kop erbij houden. Het is ook fysiek werk, elke dag een powertraining.”

We maken in de eerste aflevering kennis met deze metselaar. De werf van Marleen is een blok sociale woningen waar ze drie verdiepingen metst met oog voor detail, want foutjes verdraagt ze niet. Al is er tussendoor ook tijd voor pauze en ontspanning en dan halen de collega’s van Marleen graag grapjes met haar uit… 

Gitte

De 22-jarige Gitte uit Deurne werkt een half jaar als elektricien. De ene keer gaat deze Lady Bouwer herstellingen doen bij klanten, de andere keer moet ze een heel elektriciteitsnetwerk trekken en aansluiten op een nieuwbouwwerf. Gitte is een bubbly jong meisje en vindt dat ze nog veel moet leren, maar is heel gedreven. Ze wordt ook wel De Junior genoemd.

Gitte: “De toiletcabines op sommige werven zijn echt wel degoutant om naar de wc te gaan. Iedereen kan die toiletten gebruiken want er zit geen slot op. Dat is écht een probleem, zeker voor vrouwen.”

In de eerste aflevering zien we dat Gitt op pad gaat met haar ervaren collega Nick. Ze zijn op weg naar een herenhuis in renovatie waar ze de komende weken de volledige elektrische installatie aanpakken. Op de planning vandaag: sleuven kappen. En veel! “Mijn haar zit echt vol steentjes en stof als ik thuiskom”, vertelt Gitte.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 mei 2021 /